szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

A metrórekonstrukció mindig garantálható káosszal jár, márpedig nemsokára abból is a legnagyobb jön: novemberben indul a város legforgalmasabb vonalának, a 3-as metrónak a felújítása. Pótlóbuszból nem lesz hiány, de van pár ötletünk arra, miképp kerülheti el a használatukat úgy, hogy közben gyorsabban, és főleg kényelmesebben be is jut a városba. Szavazzon: Ön hogy fogja elkerülni a metrópótlókat?

Emlékszik még, milyen felfordulással járt, amikor egyszerre volt a Széll Kálmán tér felújítása, a 4-6-os pótlás, és fonódóvillamos-építés? Hasonló buli várható a 3-as metró felújításakor is. A hangulat felidézésére hallgassuk meg az alábbi számot!

A fővárosi közgyűlés döntése szerint a 3-as metróvonal infrastruktúrájának felújítása idén novemberben indul meg, és két ütemben zajlik majd: a Főmterv-Uvaterv Origo.hu által is közölt tervei szerint az első szakaszban Újpest-központ és a Lehel tér, valamint Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között fogják buszokkal pótolni a 3-as metrót.

©

Mindeközben sűrítik majd a Keletiig közlekedő 20E-t és 30-as családot, kettő helyett három kocsival, gyakrabban, és a Lehel térig hosszabbítva fognak közlekedni a 12-es villamosok Rákospalotáról, valamint a 34-es és a 106-os buszok Óbudáról járnának a Lehel térig.

A déli szakasz tehermentesítésére az M5-ös-bevezetőn a gyáli buszok és a 254E, valamint a 200E és a 136E is a Nagyvárad térig járna be, továbbá új buszjáratot indítanak 223E néven Pesterzsébet központja és a Boráros tér között.

A 3-as metró pótlására újra beindítják majd az 1A villamost is a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között, és sűrítenék az 1-es, 2-es, 4-6-os, valamint a 14-es villamosok járatát, bár a körúti villamosok kapacitása így is a maximumán van.

Mindezek mellett természetesen a metrópótló buszok is mindenhol ott lesznek, 150 darabot vesznek erre a célra. Ám önmagában ezekkel helyettesíteni a csúcsidőben 2-3 percenként járó, kb. 1100 embert szállító metrószerelvényeket lehetetlen volna, a Főmterv számítsai szerint még akkor is csak legfeljebb a metró kapacitásának 70-80 százalékát tudnák elvinni, ha a másfél percenkénti lámpaváltásoknál kettesével tudnának áthaladni. A BKK szerda délután kiadott közleménye pedig arról ír, hogy a pótlóbuszjárat a metró utasforgalmának kb. 60%-át, férőhelykínálatának kb. 45%-át tudja pótolni, legalábbis a metró nyomvonalát követő buszjáraton ennél nagyobb kapacitás nem biztosítható.

Idejétmúlt szemlélet, hogy a főváros a metró pótlásakor szinte csak a megszokott megoldásokban tud gondolkodni, innovatív elképzelések nélkül - mondta a hvg.hu-nak Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője, aki hiányolta pl. a metrófelújítás tervezéséből, hogy a metrót potenciálisan helyettesítő vasút- és villamoshálózat minimális fejlesztése nem képezte részét a keretnek, ennek hiányában viszont jelentősen több kötöttséggel kell szembenézni. Egy ekkora beruházásnál bele kellene, hogy férjen a 14-es villamos átadása óta kapacitáshiányos északi végállomásának fejlesztése, illetve - akár ideiglenes vágányokon - a villamosok behozatala a Nyugatiig. Ilyen ideiglenes vágányokat a Margit híd felújításánál is felfektettek a hídra, emlékeztetett a szakember.

Összeszedtünk pár alternatívát, amellyel talán kiválthatja a zötykölődést a metrópótló expresszbuszon, akinek nem fűlik a foga ehhez.  

Itt az idő, hogy a vasút is besegítsen

Az első megoldás: Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között történetesen közlekedik vonat, csak ez nemigen szokott eszünkbe jutni. Úgy tudni, az onnan érkező vasúti kapacitás majdnem a maximumon van, de ha óránként még egy szerelvényt be lehetne szuszakolni ide, azzal lényegében már tízpercenként indulna egy vonat irányonként a két állomás között. Így már csak egy akadály maradt a metrópótló vasút előtt: az intercity- és gyorsvonatokra Budapesten belül nem érvényesek a BKK-bérletek, sőt a jegy mellé intercity- és gyorsvonati pótjegyet is kellene venni. A MÁV-nak tehát meg kellene egyeznie a fővárossal, hogy a metrópótlás ideje alatt BKK-bérlettel igénybe lehessen venni a vasutat Kőbánya-Kispest és a Nyugati között. Persze, sima személyvonatokkal is be lehet jutni a Nyugatiba, igaz akkor kevesebb vonat közül választhatunk. A Kökin eleve sokan leszállnak a vonatokról, tehát arra a Nyugatiig tartó párperces szakaszra vélhetően lenne elegendő hely, ha más nem, akkor álló.

Hasonlóan innovatív ötlet lenne az észak-pesti lakosoktól, ha a Nyugatiig a váci vasútvonalat használnák, amelyről Rákospalota-Újpestnél ugyanúgy át lehet szállni a 12-es és 14-es villamosra, mint a metrópótlón aszalódás után Újpest-központnál. Ráadásul itt csak személyvonatok közlekednek, melyekre pótjegy se kell, igaz, itt valamivel ritkábban járnak.

Rakparton száguldó csuklós buszok, expressz metrópótlók

Magát a metrópótlózást is ki lehetne maxolni: Ekés András szerint az Üllői út és a Váci út is alkalmas arra, hogy legalább csúcsidőben, bizonyos megállókat kihagyó, gyorsjáratként is közlekedő metrópótlókat indíthassunk. Mivel az állomások egy része jóval forgalmasabb a többinél, lenne is relevanciája a csak néhány helyen megálló expressz metrópótlóknak, melyek így felvehetnék a versenyt még akár a metró menetidejével is, állítja a szakember.

De hogy a belvárost a pesti rakparton békésen elkerülők se meneküljenek a pótlódömpingtől: ott is közlekedhetne a metrópótlók egy része ritkább követéssel, a hidak alatt kialakított megállókból pedig egészen jól elérhető lenne a belváros, és kapcsolatot így is teremtene a 2-es és 4-es metróval, a 4-6-ossal és a 7-esekkel is. 

©

Bubival a belvárosban

Szintén némi tarifális innovációra volna szükség a következő ötlethez: ugyan, a metrórekonstrukció idején miért is ne vehetnék igénybe a BKK-bérletek tulajdonosai a közbringa rendszert - ingyen? A Bubinak vannak kihasználatlan kapacitásai, a bevételkiesést pedig talán elnézzük majd annak a pár embernek, aki mondjuk a Kálvin tér és a Nyugati között a bringasávban húz tovább, így mentesítve a túlterhelt autósávokat, a tömött villamosokat és a metrópótlókat is.

Gyalog, egészségesen!

A metrópótlás szűk keresztmetszete a Kiskörút lesz: itt van a legkevesebb hely, de itt a legrövidebbek megállók, ráadásul a pótlóbuszok a Ferenciek terét elkerülik: aki tehát a Ferenciek tere-Kálvin tér-Astoria-Deák tér négyszögben közlekedne, jó eséllyel így is sétára kényszerül. És Budapest gyönyörű belvárosában sétálni öt-tíz percet miért volna rosszabb, mint szaunázni egy metrópótló buszon?

A stoppolás az új tömegközlekedés!

Végezetül emlékezzünk vissza a BKV-sztrájkok idejére! A Negyedik köztársaság! nevű csoport által meghirdetett "BKV-pótló" nevű kezdeményezés egy szuperkorszerű formája volt az autómegosztásnak vagy a telekocsizásnak. Mint a szerveződés írta  Facebook-oldalán: "ez egy jó alkalom arra, hogy megmutassa Budapest, mennyire képes segíteni önmagán, mennyire vagyunk képesek egy kicsit rendesek lenni egymással". Miért ne indulhatna most is újra ez a kezdeményezés? Sokan ülnek egyedül vagy másodmagukkal az autóban, akik szívesen beszélgetnének az úton, ez az egyszeri utasnak is remek muri lehet, ráadásul elkerülné a metrópótlókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától