szerző:
MTI

Németh Zsolt szerint a legfontosabb az érdekazonosság a két ország között.

Van érzékelhető változás a magyar–amerikai kapcsolatokban, és ez alapvetően annak az érdekazonosságnak köszönhető, amely világos lett több kérdésben is – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön újságíróknak.

A bizottság elnöke azt követően nyilatkozott, hogy a testület zárt ülésen meghallgatta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövetet.

Németh Zsolt az ülés egyik témájáról, a migrációról szólva kiemelte: "noha sok kritika érte a retorikai megnyilvánulásokat" ebben a kérdésben, a két ország megközelítése alapvetően azonos. Az, ahogy az Egyesült Államok védi a déli határait, "nagyjából az, ahogy Magyarország védi a déli határait", és szeretnék, hogy az EU is védje a déli határait – fogalmazott.

Vona Gábor (Jobbik) ugyancsak az ülés után nyilatkozva hangsúlyozta: a két ország kapcsolatai az elmúlt időben komoly próbatételeknek voltak kitéve, és a javulás, változás mindenképpen összefügg a nagykövet személyével, aki nyitottabb, konszenzuskeresőbb, a magyar társadalom különféle álláspontjait alaposabban meg akarja ismerni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!