szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már egy évvel a Takáts Zsuzsanna-eset előtt megpróbált megerőszakolni egy lányt, akkor kitiltották az összes uszodából.

Kiss László már 1960-ban, egy évvel az elhíresült bűncselekmény előtt két társával letámadott egy fiatalkorú lányt az uszodában, és megpróbálták megerőszakolni – írja a Népszabadság. Akkor az úszómester közbelépése megakadályozta a bűncselekményt, de Kisst kitiltották az összes uszodából, és eltiltották minden sporttevékenységtől.

A napilap cikke szerint Kiss két társával fogta körbe az akkor még 18. életévét be nem töltött F. Mariannát, fogdosni kezdték, és közölték, hogy nem engedik el, amíg nem közösül velük. A lány segítségért kiáltott, mire Kiss társaival a víz alá nyomta. Az úszómester jelenléte végül megmentette az erőszaktól. Az úszószövetség házon belüli fegyelmi eljárással kezelte az ügyet.

Az eset a Takáts Zsuzsanna elleni erőszak tárgyalásakor súlyosbító körülményként került elő. Míg Kiss társainál nem volt ismert előzmény, a későbbi edző ezért kapott három év börtönt, amiből végül húsz hónapot töltött le.

Egy harmadik esetről is ír a Népszabadság: Takáts Zsuzsanna megerőszakolásának másnapján, 1961. július 5-én P. Juditot vitték be az úszók a szolgálati lakásba, ahol a korábbi erőszakot elkövették. A nemi erőszak a vád szerint hasonlóan történt, ám végül a bíróság nem látta a dolgot megalapozottnak, mivel a nő "ingadozó és megbízhatatlan vallomást tett", és gyakran megváltoztatta az általa előadott történetet.

Korábban, többek között Aczél Endre pletykálkodásának köszönhetően már felmerült, hogy a Kiss lemondásához vezető erőszak egyáltalán nem egyedi eset volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére