szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjút adott az RTL Klubnak az az asszony, aki elmondása szerint Kiss László és két társának áldozata volt 1961-ben. Ez eddig mindenki - még maga Kiss László is - azt hitte, hogy a nő már meghalt. A ma 73 éves Takáts Zsuzsanna a műsorban azt mondta, hogy valótlanul állították róla, hogy gyakran járt az uszodába. Mint elmondta, évekig tartott mire feldolgozta az erőszakot és anno nem is akarta elhinni, hogy ez megtörténhet vele.

A most 73 éves Takáts Zsuzsanna 55 év elteltével, az arcát vállalva beszélt az RTL Klubnak arról, hogy 1961-ben Kiss László, az úszóválogatott korábbi szövetségi kapitánya két társával megerőszakolta. A nő egy ügyvéden keresztül kereste meg a csatornát. Az ügyvéd a levéltári iratok alapján igazolta, hogy valóban ő az a nő, akit Kiss Lászlóék megerőszakoltak 55 éve.

Takáts Zsuzsanna a műsorban azt mondta, nem tudja, hogy miért terjedt el az, hogy halott, de örült neki, mert meg akarta kímélni a családját. Állítása szerint teljesen véletlenszerű volt, hogy akkor barátnőivel elment a sportuszodába; ott napozás közben elegyedtek szóba az egyik úszóval, Lantos Lászlóval, aki "teljesen normális viselkedésű és kinézetű fiatalember volt." A nő elmondása szerint a férfi valamit mutatni akart neki a közelben lévő épületben, de nem is sejtette, hogy baj lehet ebből. “Innen nem mész el, mert mindjárt jönnek a többiek” - ezt mondta az úszó, miután beléptek a közelben lévő melléképületben. “Nem is akartam elhinni, hogy ez történik.”

Ezután elmesélte, hogy ketten lefogták és egymás után megerőszakolták, Kiss László volt az utolsó. Mint elmondta, eközben rosszul lett és elájult, ezért gyógyszert adtak, hogy jobban legyen, ezt később a rendőrség is megtalálta.

Barátnőinek eleinte nem is akarta elmondani, hogy mi történt az uszodában, csak később tette meg, és ők vették rá, arra is, hogy elmenjen a rendőrségre. A szüleinek is barátnői mesélték el, hogy mi történt vele. A családját ezután rengeteg atrocitás érte, rá akarták venni, hogy vonják vissza a feljelentést, mesélte a nő.

“Nekem nem 20 hónapba tellett, mint a Kiss úrnak”

Szerinte a botrány kirobbanása után arról senki sem beszélt, hogy vajon mi lehetett azzal a nővel, akit megerőszakolt Kiss. Cáfolta, hogy szülei befolyásosak lettek volna, sőt származása miatt még többet kellett tanulnia, mint másnak; nevelő apja egyszerű cipészmester volt. Maga Takáts később építészmérnöki, majd egy munkavédelmi szakmérnöki és később filozófia-esztétika szakon egy tanári diplomát szerzett.

A volt férje mesélt neki először, hogy újra előkerült az ügy. Rajta és akkori osztálytársain kívül senkinek sem mesélt az esetről. Mint elmondta, próbálta elnyomni magában a történteket, de ez legalább 3-4 évig tartott: “Nekem nem 20 hónapba tellett, mint a Kiss úrnak.” Elmondta, hogy mind fizikailag, mind idegileg megviselte az erőszak, például az egyetemen nem tudott koncentrálni vizsgákon.

“Napi szinten ezzel szórakoztak” - tette hozzá a nő Kissékre utalva, és mint mondta, nem is ez volt az első esetük, a rendőrség anno több lányt is talált. Szerinte ha Kissék nem lettek volna élsportolók, akkor biztosan többet kaptak volna. Kiss László áldozata úgy véli, a volt úszókapitány “gusztustalan módon ki akar mosakodni az ügyből” és “máig nem fogja fel, hogy mit tett.”

A műsor végén a nő azt mondta, lehet, hogy Kiss gyerekei hisznek apjuknak, de szerinte a "kétely mindig felmerül."

Nem töltötte le büntetését

Mint ismert, a privatkopo.hu április 5-én eredeti dokumentumok alapján írta meg, hogy 1961-ben a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója, köztük az akkor 21 éves Kiss László két nappal azután, hogy a nemzeti sportuszodában megismerkedtek későbbi áldozatukkal, egy Zsuzsanna nevű fiatal nővel, egyikük lakásában közös erővel szexre kényszerítették. Mindhárman megerőszakolták, amiért a bíróság Kiss Lászlót jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte. Nagyfán töltötte a büntetését. Az akkori ítélettel kapcsolatos írásunkat itt olvashatják.

1963-ban azonban a Spartacus versenyzőjeként már harmadik lett egy országos úszóbajnokságon 200 méter pillangón – mutatott rá korábban az Index a szövetségi kapitány ügyét először megszellőztető Fullánk.com-ra hivatkozva.

Egy korabeli olimpikon úszónő a lapnak megerősítette, hogy így történt, sőt azt mondta: ők hozták ki a börtönből Kiss Lászlót, aki tehát nem töltötte le a rá kiszabott időt. Az atv.hu úgy tudja, hogy az úszó Kádár János amnesztiájával szabadulhatott.

Gyárfás elítéli az erőszakot, de felnéz Kissre

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a szövetség legutóbbi közgyűlésén Kiss Lászlóról azt mondta: “nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki. Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként.”

©

Majd hozzátette, “persze, hogy elítélem a nemi erőszakot. Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.”

Volt valami "nőügye"

Gyárfás korábban az ATV-ben arról beszélt, hogy tudott Kiss László ügyéről, de csak annyit, hogy Kissnek volt egy "nőügye", amiből bírósági ügy lett. Gyárfás azt is mondta, hogy Kiss neki úgy tálalta a történetet, hogy nem is történt nemi erőszak, az áldozat egy befolyásos ember lánya volt, "aki könnyen kapható volt", és nem is volt nemi erőszak.

©

Kiss a botrány hatására április 7-én lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitányi tisztétől. "A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről" - írta akkor.

Akkor közeleményében azt írta, hogy "kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy dolog képes gyilkosság nélkül is halálra rémíteni, a világjárvány – Filmes kisokos a hvg.hu-n

Egy dolog képes gyilkosság nélkül is halálra rémíteni, a világjárvány – Filmes kisokos a hvg.hu-n

Magyar és svéd tudósok: a kutya orra érzékeli az infravörös sugárzást

Magyar és svéd tudósok: a kutya orra érzékeli az infravörös sugárzást

Koronavírus magyar módra: felvásároljuk a kézfertőtlenítőt, pedig a szappan is hatásos

Koronavírus magyar módra: felvásároljuk a kézfertőtlenítőt, pedig a szappan is hatásos