szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a zebrán ment át, ezért 50 ezres bírságot kapott egy afgán menedékkérő Körmenden. A Helsinki Bizottság szerint Körmenden rendőrségi bírságokkal, követéssel többször durva visszaparancsolással próbálják a rendőrök az egyébként nyitott táborban tartani a menedékkérőket.

A legmagasabb kiszabható büntetésről, 50 ezer forintról kapott csekket egy afgán menedékkérő Körmenden. A bírságot a Készenléti Rendőrség munkatársai szabták ki egy afgán menedékkérőre a Helsinki Bizottság információi szerint.

Újra megjelentek a menekültek a déli határon
Egyre többen érkeznek a déli határon fekvő tranzitzónákhoz afgán, szír, iraki, de számos más ország állampolgárai, hogy benyújtsák a menedékkérelmüket. A határkerítés melletti viszonyokról nézze meg helyszíni videóriportunkat!

A jogvédő szervezet szerint a férfi hétfőn este fél 9-kor a körmendi Tescóba igyekezett, de nem a kijelölt gyalogátkelő helyet használta. Ezt a szabálysértési törvény a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének nevezi. A Helsinki szerint a rendőr megtehette volna, hogy nem bírságol, csak figyelmezteti a szabálytalankodó menedékkérőt, hogy máskor a zebrát használja. Ezt azonban nem tartotta elegendőnek a csak néhány napja az ideiglenes körmendi menekülttáborba átirányított férfival szemben intézkedő rendőr, és rögtön bírságolt, mindjárt a legmagasabb összeggel.

Az afgán férfival a Helsinki Bizottság munkatársa beszélt, aki szerint a férfi nem értett semmit abból, amit a rendőrök mondtak neki, és a papíron szereplő bírság részleteit sem értette. Nem tudta, miért bírságolták meg, ahogyan az sem, az intézkedésnek milyen rá vonatkozó következményei lettek. A törvények szerint ugyan senkit nem érhet hátrány, mert nem ismeri a magyar nyelvet, de nem kapott segítséget tolmácstól.

A Helsinki Bizottság szerint a nagy erőkkel felvonuló rendőri erők helyszíni bírságokkal és folyamatos személyi követéssel is zaklatják a külföldieket. Arra is sor kerül, hogy a városban sétálókat vagy a vasútállomáson lévőket önkényesen és durván visszaparancsolják a táborba. Szerintük ennek az a célja, hogy a menedékkérőket az elvileg nyílt táborban tartsák, és lehetőleg ne kóricáljanak a városban.

Megkérdeztük a rendőrséget is, mi indokolta a maximális bírság kiszabását. Mint közölték, kedden tényleg azt vették észre a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának járőrei, hogy többen is nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mentek át egy nagy forgalmú úttesten, és mivel ez balesetveszélyes volt, ezért többször is felszólították őket arra, hogy tartsák be a szabályokat. Ennek eleget is tettek egy ember kivételével, akit ezután a járőrök intézkedés alá vontak, minthogy annak ellenére folytatta a szabálytalankodást, hogy a helyzettel láthatólag – csakúgy, mint társai – tisztában volt.

A rendőrség közlése szerint így a cselekmény kimerítette a "közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértést, ez pedig a hatályos törvények értelmében 5000 forinttól 50000 forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásával sújtható.

"A rendőr a helyszíni bírság összegével kapcsolatban önálló döntésre jogosult" - emlékeztetett az ORFK, amely hozzátette, a helyszíni bírság mértékét a rendőr a szabálysértés súlyát, az elkövetés jellegét és az elkövető személyes körülményeit mérlegelve szabja ki. "A fenti eset kapcsán is a járőr saját döntése volt a kiszabott helyszíni bírság összege" - közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MSZP azt kéri, hogy a kormány adjon minden magyar nőnek 10 ezer forintot

Az MSZP azt kéri, hogy a kormány adjon minden magyar nőnek 10 ezer forintot

Több kilométeres a dugó az M0-son

Több kilométeres a dugó az M0-son

Ötven nézőből lett biztonsági őr egy pomázi meccsen

Ötven nézőből lett biztonsági őr egy pomázi meccsen