Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Röszkénél és Tompánál időnként már több százan várakoznak egyszerre a tranzitzónáknál. Bár jogilag már Magyarországon vannak, mégsem jöhetnek át a határkerítésen, ezért ugyanúgy a pusztában alszanak, sokan heteken át. A helyszínen forgattunk.

A balkáni útvonal lezárása óta rengeteg menekült ragadt Európában, aki még mindig megpróbál eljutni a kontinens belsejébe, legtöbbször Németországba. Közülük egyre nagyobb tömeg gyűlik össze Magyarország déli határain is, nem kis részben azért, mert a magyar tranzitzónáknál korlátozták a naponta beengedhetők számát. Hetek óta hallani, hogy milyen mostoha körülmények között várakoznak menedékkérelmük beadására afgánok, szírek, marokkóiak, gyerekes családok és egyedülálló férfiak, és hogy a magyar hatóságok nemigen viselik szívükön a sorsukat. Ezt ellenőrizendő, kamerával is elmentünk a Röszkére és Tompára. Azt tapasztaltuk, hogy noha a menekültek messze nincsenek annyian, mint tavaly nyár végén, helyzetük legalább annyira nyomorúságos, mint akkor.

A helyzet Bács-Kiskun megyében

Torma Sándor rendőrezredes, megbízott határrendészeti szolgálatvezető a tompai átkelőnél a hvg.hu-nak elmondta, már január óta érezni lehetett, hogy emelkedik az illegális határátlépések száma a megye határszakaszán. Azóta elérte a 2800 főt, (mármint összesen annyit) de ez még így is 63-64 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Ezzel párhuzamosan a tranzitzóna előtt megjelenő külföldiek száma is emelkedett – mondta az ezredes. Az elmúlt hetekben azt lehet mondani, hogy átlagban 80-100 fő tartózkodik a tranzitzóna előtt, akik arra várnak, hogy belépjenek és beadják a menedékkérelmüket. Az ezredes azt mondta, rendszeresen vizsgálják a kint levő csoportok összetételét. Az érzékeny csoportokat, vagyis a családokat, gyerekeket teszik a sor elejére. Az egyedülálló férfiaknak hosszabb ideig kell várniuk a kerítésen kívül. Egyszer mindenki átjut, hacsak meg nem gondolja magát, vissza nem megy Szerbia belsejébe, és más úton próbál meg továbbmenni.

Az ezredes szerint az is beléphet, akinél nincs dokumentum, a menedékkérelmét ugyanúgy elbírálják. A szenzitív csoportokat, gyerekes családokat minimális idegenrendészeti eljárás alá vetik. Az ő útjuk egy ajtóval vezet tovább a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala (BÁH) ügyintézőihez. Hogy innen tovább mehetnek-e, az már a BÁH dolgozóin múlik.

Az embercsempészek is egyre aktívabbak, bár sokan vannak a menekültek közül, akik csak felütik a térképet és megkeresik a célállomást. Akik viszont az embercsempészek szolgáltatásait veszik igénybe, azokat általában csak a kerítésig kísérik a bűnözők. A másik oldalon pedig a banda Magyarországon működő tagjai beljebb várják őket. Itthon leginkább külföldi állampolgárokat fogtak el embercsempészet gyanújával, közülük a legtöbben szomszédos országok állampolgárai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!