szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem könnyű Brüsszelben dolgozó magyarnak lenni, Orbán politikája kivetül az középiskoláktól a politikai kinevezésekig mindenhova, és nem könnyíti meg a magyarok életét, írja riportjában az egyik legbefolyásosabb európai politikai sajtótermék, a Politico.

A Brüsszelben dolgozó magyar eurokraták megpróbáltatásairól szóló cikket közöl a Politico. Az elmúlt hat évben Orbán Viktor különutas és konfrontatív politikája kicsit leharcolta Magyarország tekintélyét Brüsszelben, írja a lap. Hosszasan részletezi Navracsics Tibor EU-biztos történetét, akinek megítélését rontotta, hogy Orbán emberének tartják, jóllehet a biztosok az EU-nak és nem származási országnak fogadnak lojalitást. Ezért kapott csak súlytalan pozíciót, az ifjúságpolitikai, kulturális, sport és oktatási területeket felügyeli, de mivel a törvénykezési jogkör tagállami, nagy hatásköre nincs. A kinevezésben az is testet öltött sok kinti magyarnak, hogy a legjobb stratégia a Bizottságban az, ha megtagadod, hogy magyar vagy.

Magyarország a lakosságához, méretéhez képest is az indokoltnál kisebb szerepet kap, mutat rá a Politico, és ez is Orbánnak köszönhető – csak egy biztossági pozíciója van Navracsicsén kívül a biztosi kabinetben, a halászati – "El tudja képzelni, milyen fontos kérdés ez annak a Magyarországnak, amelynek nincs tengere?" – teszi fel a kérdést Várhelyi Olivér EU-nagykövet. "Javítani kell a pozícióinkat, ezzel a poszttal nem vagyunk boldogok". Magyarországnak nincs főigazgatója, és csak két főigazgató-helyettest ad, míg a hasonló méretű Portugália két főigazgatóval rendelkezik, Belgium pedig mindkét pozíciótípusba két tagot delegálhatott.

Andor László volt EU-biztos szerint nehéz lesz Magyarországnak újabb személyekért lobbizni, mert az ország most el van szigetelve. "Orbán nagyon megnehezítette a kinevezéseket." És ez a párialét érződik Brüsszelben a magánéletben is, a lapnak nyilatkozó kinti magyarok arról számoltak be, a gyereknek azt mondták a középiskolában: "te gonosz vagy, mert magyar vagy". Andor is hasonlókról számol be: "Ha fiatalként este beülsz valahová, és kiderül a társaságban, hogy magyar vagy, az emberek gyakran három lépés távolságot vesznek fel". Szájer József is azt mondja, magyar bizottsági tagnak lenni nem könnyű, minden rajta csapódik le, amit otthon a kormány tesz vagy mond.

Navracsics tagadja a lapnak, hogy Magyarország érdekeit képviselné, szerinte ő csak a saját véleményét és megközelítését képviseli.

A Politico nem vádolható örökös Orbán-ellenességgel, decemberben például őt választotta az EU legfigyelemreméltóbb személyének, igaz, politikai rendszerét a nem túl hízelgő putyinista-erdoganista keverék jelzős szerkezettel írta le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Molotov–Ribbentrop-paktumhoz hasonlította az ellenzéki összefogást Hoppál Péter

Molotov–Ribbentrop-paktumhoz hasonlította az ellenzéki összefogást Hoppál Péter

Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi

Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi