szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emberi és állati csontok úsznak a csanádpalotai templom kriptát elöntő talajvízben. Valószínűleg a templomalapító gróf és feleségének földi maradványairól van szó, valamint kedvenc lovuk csontjairól. A plébános szerint a talajvíz levonulása után összeszedik a csontokat, és egy másik helyre viszik azokat – írja a Délmagyarország.

A kripta a templom alatt található, néhány méterrel az oltár előtt van a lejárata, amit vaslemezzel zártak le, a miséken nem is lehet látni, mert pozdorjalemez és szőnyeg is takarja a nyílást.

 A kripta lejárata nagyon szűk, csúszva vagy mászva lehet bejutni. Lent dohos szag és vaksötét van. A kántor beszámolója szerint a lejáró egy szűk folyosóra vezet, majd egy teremmé szélesedő rész következik.

Egy idős bácsi azt mesélte, hogy gyermekkorában, az 1920-as évek táján ő még látta a koporsókat. Üvegtetejük volt. Arra is emlékszik, hogy a női elhunyt ruhája halványkék volt. Az üveg később betört, vagy valakik betörték, a testek elporladtak – olvasható a cikkben.

Most úgy becsülik, hogy néhány napja még legalább 1 méter 80 centi magasan állt a víz a kriptában, de valamennyit már visszahúzódott. A lépcsőn és az áttetsző vízben is csontok vannak: emberi lábszárcsont és állkapocs, valamint feltehetőleg egy ló fogsora is.

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, kik nyugszanak a kriptában. A szóbeszéd szerint gróf Galántai Fekete Györgyöt és utolsó feleségét, valamint egyikük kedvenc lovát temették oda. Fekete György aradi főispánként kezdeményezte a csanádpalotai templom építését, ami 1768-ban, kincstári pénzből valósult meg. A gróf Budán halt meg. Ezért vannak, akik úgy vélik, hogy ott temették el, nem Csanádpalotán.

Kasuba Róbert, a csanádpalotai gyülekezet plébánosa a lapnak azt mondta: ha visszahúzódik a talajvíz, összegyűjtik a csontokat. A földi maradványokat a templomban, a gyóntatószékek melletti részen helyezik el, ezúttal tényleg végső nyugalomba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Több karton kötszer, 400 pár női cipő - ezeket mind tehervonatokból lophatta el két férfi

Több karton kötszer, 400 pár női cipő - ezeket mind tehervonatokból lophatta el két férfi