szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tízezer négyzetméternyi új zöldfelületet, ezer új ültetésű fát, két kilométeres futókört, nagyobb játszótereket, kiterjesztett Csónakázó-tavat, sőt még egy rózsakertet is beígért a Városliget Zrt. a győztes tájépítészeti pályázatra hivatkozva. Közben a Ligetet védő aktivisták a Parlamentnél tiltakoznak, mert a tájépítészeti tervpályázat győztesét zárt kapuk mögött hirdették ki.

Miközben a Ligetvédők a Parlament elé vonultak, mert Városliget jövőjéről döntő tájépítészeti tervpályázat győztesét, a Parlamentben, zárt kapuk mögött hirdették ki, a Városliget Zrt. közleményben hozta nyilvánosságra a győztes nevét.

A közlemény szerint, több tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel, több mint ezer új ültetésű fával, 2 kilométeres futókörrel, nagyobb játszóterekkel, kiterjesztett Csónakázó-tóval és többek között egy rózsakerttel is gazdagodik majd a Városliget a most lezárult tájépítészeti tervpályázatnak köszönhetően.

A Garten Studio Kft. tájépítész iroda nyertes pályaműve szerint a 2019-re teljes egészében megújuló Ligetben a mostaninál sokkal kevesebb betonfelület és jóval több pihenőfunkció lesz majd.

A győztes tájépíteszeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a növényállomány bővítésére és rehabilitációjára 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. A társaság szerint, Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak.

A meghirdetett pályázatra hét pályamű érkezett. A többségében tájépítész tagokból álló zsűri egyhangú döntése alapján az 1. helyezett a Garten Studio Kft. tájépítész iroda lett. A 2. helyezet a Lépték-Terv pályaműve lett, míg a 3. helyezett megosztva kapta a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda, és az s73 iroda.

Díjazásban részesülő pályaművek: Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék (SZIE, Tájépítészeti és településtervezési kar), Unitef-83 Zrt. Újirány Tájépítész Kft., Korzó Tervezési Studió Kft.

A pályázatban javasolt parkmegújítás szabadon áttekinthető terei, a pályaműnek a történeti elemekhez és ezen belül is az eredeti, Nebbien-féle parktervhez való visszanyúlása, a parkba tervezett új rekreációs funkciók invenciózus megoldása és a távlatokban való gondolkodásmódja miatt lett a legkiemelkedőbb, első díjra érdemes alkotás. A nyertes terv fontos eleme, hogy jelentősen csökkenti a parkot átszelő aszfaltutak felületét és megoldja a park komplex akadálymentesítését is.

Ha a tervek megvalósulnak a Városliget Zrt. azt ígéri, hogy a burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén a mostani 60 százalékról legalább 65 százalékra növekszik majd a Városliget zöldfelülete. Továbbá a mintegy 600 beteg fa ápolása mellett közel 1000 új példányt is ültetnek.

A 32 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredményeként a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a Városligetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!