szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vona Gábor által a Jobbik alelnöki posztjaira javasolt jelöltek kisebb támogatást kaptak a tagszervezetektől, mint azok, akiket Vona megkísérel kitenni az elnökségből. A tisztújításra tizenkét alelnökjelölt készül.

Vona Gábor pártelnök egyedüli jelöltként indul a Jobbik elnöki posztjáért a párt hétvégi tisztújításán, őt a jelölőszervezetek 92,8 százaléka támogatta, míg az alelnökjelöltek közül 12-en kapták meg az induláshoz szükséges támogatást, a hat alelnöki helyre.

A tizenkét induló között van az a két eddigi alelnök, Novák Előd és Hegedűs Lórántné is, akiknek az indulását Vona nem támogatja, az alapszabály szerint az elnök ugyanis vétót emelhet. Érdekesség azonban, hogy a két kegyvesztett jelölt indulását az alapszervezetek nagyobb arányban támogatták, mint a Vona által alelnöki posztra javasolt Janiczak Dávid ózdi, és Fülöp Erik tiszavasvári polgármesterét. Az ugyancsak Vona által javasolt harmadik induló, Toroczkai László viszont elég magas támogatottságot tudhat maga mögött. Vona lépését korábban élesen bírálta több jobbikos vezető is.

Ami a pontos számokat illeti, az alelnökök jelölési folyamatában résztvevő szervezetek 84,1 százaléka Volner Jánost, 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót, 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt, 65,6 százaléka Sneider Tamást, 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét, 47 százaléka Novák Elődöt, 46,7 százaléka Fülöp Eriket, 38,4 százaléka Janiczak Dávidot, 21,6 százaléka Kepli Lajost, 17,5 százaléka Murányi Leventét és Gyüre Csabát, 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte, így mindannyian átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.

A Jobbik tisztújító közgyűlése várhatóan hétvégén lesz, ekkor szavaznak az elnökségbe jutó hat alelnökről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!