Tetszett a cikk?

Bár radikális politikusokat nem akar látni Vona Gábor az elnökségben, a szóvivő szerint nem ez áll a döntés hátterében, és a párt sem szakad. A kirakottak egyike, Novák Előd leforrázva érzi magát.

Három jelenlegi alelnök – Novák Előd, Apáti István és Szávay István – nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a másfél hónap múlva esedékes tisztújítás után – közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője.

Az ATV írt arról, hogy Vona Gábor a párt radikális szárnyához sorolt politikusoknak tiltaná meg, hogy induljanak az alelnöki tisztségért. Az egészet Szlávik Viktor, a Jobbik volt bátonyterenyei képviselőjelöltje hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán. Az azóta már eltávolított posztban az ATV cikke szerint Szlávik úgy fogalmazott,

„Ma megtörtént az, amit sosem gondoltam volna a Jobbik háza táján. Vona megparancsolta élve a vétó jogával Novák Elődnek, Apáti Istvánnak, Szávay Istvánnak, hogy ne induljanak az alelnökjelölt-választáson, mint hivatalban lévő alelnököknek (!!!!), és megkérte Hegedűsnét!!!, hogy Ő se induljon! Megtörtént a hídépítés… VÁGÓHÍD A RADIKÁLISOKNAK. Betagozódás a Fideszhez."

Szlávik Facebook-oldalán délután már csak ez szerepelt:

Mirkóczki Ádám a hvg.hu-nak azt mondta, a párt alapszabálya szerint az elnöknek joga van alelnökaspiránst jelölni, és csak arra lehet szavazni, akit jelöl. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem jelölni is joga van embereket, mint ahogy ez történt most Novákkal, Szávayval és Apátival, akikkel a mostani elnökségi ülésen közölte döntését.

A szóvivő arról nem tudott, hogy Vona Hegedűsnét is eltiltotta volna attól, hogy induljon az alelnökségért. Mirkóczki szerint „hamis törésvonal”, hogy Vona ezzel a radikálisokat akarta kizárni az elnökségből. Szerinte egyszerűen arról van szó, hogy olyanokat szeretne az elnökségben, akik már polgármesterként bizonyítottak, hiszen most a kormányzóképesség kialakítására törekszenek. A szóvivő szerint pártszakadásról szó sincs.

Az ügyben kerestük Novák Elődöt, de nem értük el. Az Index viszont igen: a lapnak annyit mondott, leforrázva érzi magát, teljesen meglepte Vona Gábor lépése. Novák délután 2 körül a Facebook-oldalára is kiírta, hogy leforrázva érzi magát több okból is, azonban csak egy, Vona döntéséhez nem kapcsolódó okot említett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!