szerző:
hvg.hu

Bár szeptemberben magas rangú találkozónak ad majd helyet, május végén életveszélyessé nyilvánította a kormányhivatal a szigetvári vár egy jó részét.

Az 1566-os szigetvári ostrom 450. évfordulójára készülő szigetvári vár egy részét életveszélyessé nyilvánította a Baranya Megyei Kormányhivatal – írja a Baranya megyei online lap, a Bama.hu. A hivatal a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, vagyis a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t.

Vass Péter, a város polgármestere a lapnak azt mondta, így legalább van remény arra, hogy a szeptemberi évfordulós ünnepségekre előrehaladjon a vár romos nyugati falának helyreállítása.

A szigetvári várban szeptemberben egyébként nagyszabású rendezvények lesznek, Recep Tayyip Edrogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő is látogatásra érkezik, ezért a kormány még márciusban úgy döntött, hogy félmilliárd forintot költenek a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév megrendezésére, további 580 milliót pedig a szigetvári vár fejlesztésére.

©

A Népszabadság azt írja, ennek ellenére a megyei kormányhivatal május 26-i keltezésű határozata szerint a vár jelentős részén már a látogatók életét veszélyezteti az ingatlan leromlott állapota, a március közepén tartott hatósági bejárás során pedig megállapították, hogy a nyugati, valamint az északi várfalakat és a kőgátakat teljes hosszukban el kell bontani, majd újra visszaépíteni, de a déli várfalról és további két bástyáról is kimondták, hogy közvetlen életveszélyt jelentenek. A kormányhivatal ezenkívül a vár 11 részét nyilvánította balesetveszélyesnek.

A lap szerint a szeptemberi ünnepségek kapcsán a környéken jelenleg csak a Magyar–Török Barátság Parkban folynak felújítási munkálatok, de ezt nem a magyarok, hanem a török állam finanszírozza.

Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke szerint az elmúlt negyven-ötven év hanyagsága okozta, hogy mára borzalmasan romos állapotba kerültek a vár egyes részei. Alapos felújítás utoljára az 1960-as években zajlott, ezért nem csoda, hogy a várfalakból életveszélyes módon hullanak a téglák. Hóvári szerint a munkálatok időzítése már megkezdődött, 2017 végére ez be is fejeződhet. Az őszi ünnepségekre a legfontosabb veszélyelhárító munkák megtörténhetnek, de a teljes felújítás hatalmas munka lesz, amit többek között a nemzeti várprogramra elkülönített pénzből tudnak majd finanszírozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szerdán Belgrádban járt az Orbánt is szállító luxusgép

Szerdán Belgrádban járt az Orbánt is szállító luxusgép

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Szijjártó tovább titkolózik a volt macedón miniszterelnök ügyében

Szijjártó tovább titkolózik a volt macedón miniszterelnök ügyében

A szomorú mosolya miatt mémmé vált budapesti nyugdíjas lett a nyíregyházi állatkert reklámarca – videó

A szomorú mosolya miatt mémmé vált budapesti nyugdíjas lett a nyíregyházi állatkert reklámarca – videó

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya

Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást