szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szombathelyi 112-es segélyhívó központban dolgozó volt operátor elmondása szerint alig kapnak pénzt, egy műszakban nagyon kevesen dolgoznak, és a rossz munkakörülmények miatt egyre többen hagyják ott a munkájukat. Az ORFK szerint ez nem igaz, de az alacsony fizetéseket nem cáfolták.

A Nyugat.hu-nak pakolt ki a szombathelyi 112-es segélyhívó központ egyik volt operátora, aki azt mondta, az alacsony fizetés, a plusz juttatások hiánya és a lehetetlen munkabeosztás miatt otthagyta az ORFK-t, de rajta kívül másoknak is elege lett.

A szombathelyi európai egységes 112-es segélyhívó szám központját 2013-ban alakították ki a miskolcival együtt. A call centerben dolgozók fogadják a segélyhívásokat és a más elektronikus úton beérkező segélykéréseket, majd továbbítják a mentők, katasztrófavédelem, rendőrség megyei tevékenységirányító központjaiba.

A volt operátor a lapnak azt mondta, a szombathelyi 112 hívásfogadó központban létrejöttekor 320-an dolgoztak, utána 113 embert vettek még fel, ebből a 433 emberből viszont jelenleg csak a fele, 210 fő dolgozik. Idén április 15-ig több mint 30-an mondtak fel az átlagon aluli fizetés és a rossz munkaidő beosztás miatt.

Elmondása szerint ugyanis nincs lehetőségük kipihenni magukat, a megszakítás nélküli munkarendben négy hétvégéből hármat kell végigdolgozniuk, mindezt havi nettó 108 ezer forintért. Egyszerre egy adott műszakban átlag 30-40 ember fogadja a hívásokat, és egy műszakban csak néhányan beszélnek valamilyen idegen nyelvet. Az idegen nyelvű hívásfogadásért havonta 3800 forint plusz jár, ami két év után, valós nyelvpótlék helyett került bevezetésre az idén.

A szombathelyi 112 központot működtető ORFK Kommunikációs Szolgálata a lappal viszont azt közölte, hogy senki nem mondott még fel az idén, ellenben 31 embert kirúgtak. Ennek ellenére a közlés szerint a segélyhívások fogadásához szükséges és elégséges mennyiségű operátor dolgozik a központban.

Azt tagadták, hogy az operátorok ne tudnák kipihenni magukat, de elismerték, hogy a felmondások okai között szerepel a munkaidő-beosztás is, illetve a bejelentőkkel való kommunikációs problémák, az utazással kapcsolatos problémák.

A bérezéssel kapcsolatban közölték, hogy az operátorok havi bruttó munkabére 146 400 Ft (ami egy eltartott gyerekkel nettóban valóban 108 ezerre jön ki), ehhez a délután 18 óra és reggel 6 óra közötti munkavégzés idejére 30 százalékos bérpótlék jár. Emellett évi bruttó 200 000 forintos cafetériát is kapnak a dolgozók, szemüveg költségtérítést, utazási költségtérítést, valamint formaruházatot is. A nyelvpótlékról azt írták, havi bruttó 5800 forintot (nettó 3800-at) kapnak a nyelvvizsgával rendelkező és idegen nyelvű hívásokat is fogadó dolgozók.

A dolgozók jólléte érdekében pszichológust is alkalmaznak, rendszeresen állománygyűlést tartanak, megalapították a Hónap és az Év „operátora” címet, szakmai versenyeket rendeznek és nyelvtanfolyamokat, tréningeket is szerveznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből