szerző:
hvg.hu

Szemezgettünk a kormány honlapjára kitett adófizetési dokumentumokból. Pintér csak aprópénzt keres miniszterként a többi jövedelméhez képest, Rogánnak pedig nincs más bevétele, mint a miniszteri fizetése. Palkovics oktatásügyi államtitkár igazi krőzus még a miniszterekhez képest is, Trócsányi pedig többet keres Orbánnál.

Orbán Viktor 24 231 156 forintot keresett 2015-ben, és ezután 3 876 985 forint adót fizetett, derül ki a kormány.hu-ra feltöltött dokumentumokból.

Szijjártó Péter külügyminiszter 9 millióval kevesebbet tehetett zsebre (15,9 millió), és 240 ezer forint adókedvezményt is igénybe tudott venni. Varga Mihály gazdasági miniszter szinte forintra ugyanannyit, és ugyanígy élt ugyanennyi adókedvezménnyel.

Pintér Sándor belügyminiszter 13,2 milliót keres tisztségében, de 28,3 millió külön adózó jövedelme van – összesen 6,6 millió adót fizet.

Trócsányi László igazságügyi miniszter többet keres Orbánnál is, 24,6 millió ütötte a markát, és 3,9 millió forint adót fizetett.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár 14,65 millióval a csóróbb vezetők közé tartozik, 2,3 milliós adót fizetett, és nem élt adókedvezménnyel sem.

©

Tállai András NGM-államtitkár, Matyóföld első számú szülötte is rongyos 14,7 millió forinttal kell beérje, ő 63 ezer forint adókedvezményt vett igénybe.

A pedagógusok nehéz vagyoni helyzetét Palkovics László Emmi-államtitkár 22,7 millió forint fizetéssel kell átélje, ami után 3,6 milliónyi adót fizetett. Ő még Balog Zoltán Emmi-miniszternél is többet keres, aki 16,3 milliós fizetést és 2,6 millió forint adót tud felmutatni.

Empátiában könnyebb dolga van Ónodi-Szűcs Zoltán Gusztáv Emmi-államtitkárnak, ő 14,9 milliós éves fizetéssel közelebb áll az egészségügyi ágazat átlagához, mint oktatásügyi kollégája.

A budai Vár újjáépítéséért is felelős L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár 15,56 milliós fizetéssel rendelkezik, 2,49 millió forint adót fizetett ezután.

Gondolta, hogy Lázár János is 15,9 milliót keres csak? Igaz, neki van 4,1 milliónyi külön adózó jövedelme is.

A miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt is 15,9 milliót keres, ez a slágerfizetés.

Az egykori Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán kormányszóvivő, miniszterelnökségi államtitkár 15,5 milliós fizetése kicsit alul van az átlagon, de neki van még 815 ezer forint külön adózó jövedelme is. Igaz, 150 ezer forintos adóalap-csökkentést is végrehajtott.

A köztisztviselői leépítések élharcosa, aki szerint a kormány Várba költözését azért kell végrehajtani, hogy a hatalmi ágak szétválasztása térben is megtörténjék, egyszóval Csepreghy Nándor 13,06 milliós fizetésével kifejezetten rosszul keres, és ezen 610 ezer forintos külön adózó éves jövedelme sem dob túl nagyot.

Szintén a kormány kommunikációjáért felel Tuzson Bence miniszterelnöki kabinetirodai államtitkár, ő 11,6 millió forintot keres, de ő ügyvédként még ehhez hozzákeresett 6,6 milliót, összesen 2,8 millió adót fizetett. Az a helyzet, hogy így összesen 18,2 milliót keresett, mégis 755 ezer forinttal csökkentethette adóalapját.

És végül még egy politikus, akinek nulla forint külön adózó jövedelme van (és ezt Juhász Péter is így látja): Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodai miniszter 15,4 millió forintot keres, 2,2 millió forint adót fizetett, és adóalapját 1,5 millió forinttal csökkentette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!