szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta, a július 1-től felálló tankerületi központok másmilyenek lesznek, mint az eddigi tankerületek.

Nem lehet a helyi közösségre bízni, hogy mit kell tanítani, de az támogatandó, hogy a helyi közösségnek legyen hatása az oktatásra, ezért hoztuk létre a tankerületi központi tanácsot – mondta az oktatási államtitkár a Népszabadságnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

Palkovics László az oktatásirányítás rendszerének átalakításáról szólva elmondta: 58 önálló szerv jön létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett, ezáltal a szervezet "sokkal laposabb lesz, az igazgató és a vezető közé nem ékelődik senki".

Mint mondta, július elsejétől felállnak a tankerületi központok, ami "lényegesen más lesz, mint a tankerület", 8 és 28 milliárd forint közötti összeggel rendelkező önálló költségvetési szervek jönnek létre, és már nem a központi szerv operatív irányításait hajtják végre, hanem önállóan működnek, azaz jobban tudják kezelni a helyi ügyeket, mint korábban a tankerületek.

Az államtitkár kifejtette azt is, nagyon reméli, hogy az önkormányzatok továbbra is támogatni fogják az intézményeiket. Hozzátette: decentralizálják az oktatásirányítást, "egy látható méretű közösség kézbe veszi a saját ügyeit" és ennek a közösségnek lesz egy tankerületi tanácsa. A tankerületi tanácsban az államtitkár elmondása szerint olyan emberek fognak ülni, akik a helyi közösség érdekeit próbálják leképezni, például polgármesterek, az ott lévő egyetemek rektorai, vállalatvezetők, intézményi vezetők, társadalmi szervezetek vezetői, szülők és diákok, "akiknek az iskola a fontos".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról