Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kora délután indultak a magyar ultrák csoportjai a Cours du Medoc megállótól a bordeaux-i stadionhoz. Egyelőre nem vettek részt semmilyen rendbontásban, a kemény magot viszont valószínűleg már a francia rendőrök is név szerint ismerik.

Soha nem látott alkalom a magyar focifanatikusoknak a mai, hogy megmutassák magukat a világnak. A hazai fociultrák oldalai már most tele vannak a Franciaországba érkezés képeivel. Sokan mennek kocsival, repülővel, de a legizgalmasabb útjuk egészen biztosan a szurkolói buszokkal érkezőknek volt.

A szurkolók már kedden délben elkezdtek gyülekezni az osztrákok elleni meccsnek helyet adó Bordeaux egyik busz- és vasúti megállójánál, a Cours du Medoc-ban – mondta a hvg.hu-nak Molnár-Tóth Mariann főszervező. Innen 14 óra után indultak el a stadionhoz, ami jó 40 perces séta. A főszervező azt mondta, már 13 óra körül több ezren voltak, összesen 4-5000 emberre számítanak. Ide várták az ultrákat is. Nem készültek semmi különössel, de előzetesen arról egyeztettek az ország számos klubjának szurkolói csoportjaival, hogy egységesen fekete pólót viselve vonulnak majd. 

A magyar szurkolók a keddi meccsen nem tartanak rendbontástól, a szervező azonban azt mondta, mivel ők is hallottak arról, hogy Marseille-ben helyi huligáncsoportok vadásznak bármely ország szurkolóira, ezért ott nagyobb elővigyázatosságra lesz szükség. A fradi.hu már ki is tett egy videót a készülődésről. Ebből kiderül, hogy nagyon rossz az idő, a villamos a helyi közlekedési dolgozók sztrájkja miatt nem jár, de a szurkolók ettől még erős meccshangulatban vannak.

Tűz, jöjj velem

A magyar szurkolóknak egyelőre csak egy kisebb incidensben volt részük, még hétfőn, Olaszországban. Bár az első hírek még benzinkútrablásról szóltak, később kiderült, hogy benzinkúti petárdázás miatt jöttek ki rájuk a rendőrök. Az olasz hatóságok azonban valószínűleg számítottak rá, hogy átmenő forgalom indul meg Kelet-Európából az Eb-re, mert gyorsan a helyszínre értek, és a biztonság kedvéért minden alkoholt, rakétát, petárdát elkoboztak a szurkolóktól. Ez jelentős csapás az ultráknak, akik éppen a szurkolói koreográfiáért felelnek. Füstbombákkal, rakétkákkal és petárdákkal keltik a hangulatot (nem mintha a stadionokba ezek bevitelét engedélyeznék), de ők kezdenek bele az fociindulókba, skandálásokba is, ők alakítják a szurkolás PR-ját, ha úgy tetszik. Velük is előfordul, hogy balhékba keverednek, de ez inkább mellékszál.

Az ultrák mellett érkeznek szép számmal magyar focihuligánok is, akik számára a turné fontos része a szurkoláson és a meccsnézésen kívül a verekedés, hogy más országok szurkolói csapataival összecsaphassanak. A Hooligan Brigades Facebook-oldalán már több huligáncsapat kiérkezéséről is érkeztek képek. Vannak kint miskolciak, pécsiek, de szolnoki csoport is érkezett.

Kattintson galériánkért!
©

Szurkolj és háborúzz!

A magyar huligánok legutóbb komolyabb balhéja Bukarestben volt, a mostani kiutazás során azonban jóval óvatosabbak, kerülik a feltűnést, hogy eljuthassanak a mérkőzések helyszínére. A nemzetközi huligántoplistákat általában a lengyel (Wisła Kraków), szerb (Partizan Belgrade), török (Galatasaray), brit (Millwall) szurkolói vezetik, de jól szerepelnek az oroszok (CSKA Moszkva) és a vendéglátó franciák sem állnak rosszul (Marseille). A magyarok egyelőre nem annyira hírhedtek ebben a világban, mint fentebb említett csapatok kemény magjai.

Ömlenek a magyarok Franciaországba

Arról nincs információ, hogy mekkora számban érkeznek huligánok és ultrák a francia mérkőzések helyszíneire, de a külügyminisztérium a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy az előzetes várakozások szerint több tízezer magyar szurkoló lesz Franciaországban az Eb napjaiban. Bár az említett csoportok többsége valószínűleg ezt az opciót mellőzte, de a szurkolók (és Franciaországba más célból utazók) közül június 13-áig 6900-an töltötték ki az online konzuli védelemre rendszeresített adatlapot. Naponta 600-1000 regisztráció történik, így ez a szám gyorsan növekszik. A minisztérium szerint egyébként sokan összekötik az Eb-t a nyaralással is. Tájékoztató oldaluk szerint az ultráknak nem lesz könnyű dolguk, ha szurkolói dekorációt akarnak bevinni, a stadionokba ugyanis bármilyen pirotechnikai eszközt tilos bevinni (bár az oroszoknak már ezt is sikerült kijátszaniuk), ezen kívül zászlórudat is, de még rúd nélküli zászlóból is maximum 2x1,5 méteres méret vihető be, és nem lehet bevinni cigarettát sem. A minisztérium tájékoztatásának többi része elsősorban a terrortámadásokkal kapcsolatos szituációkra koncentrál.

Ki vigyáz rájuk?

Bár a marseille-i események eldurvulása nem erre utal, Franciaországban mégis óriási rendőri készültség veszi körül a stadionok környékét és a szurkolók által birtokba vett csomópontokat is. Ahogy arról a budapesti francia nagykövetség belügyi attaséja is beszélt a hvg.hu-nak korábban, magyar rendőrök is vannak kint kis létszámban, összesen nyolcan.

A terrorelhárítás erői a magyar válogatottra vigyáznak, de az MLSZ sajtóosztálya a hvg.hu-nak elmondta, kint vannak többen a szövetség biztonsági emberei közül is, arról azonban nem árultak el részleteket, hogy ők hol teljesítenek majd szolgálatot. Francia oldalról az alapvető rendőri jelenléten kívül a nagyobb balhék elhárítása a CRS (Compagnies Républicaines de Sécurité), vagyis a készenléti rendőrség francia megfelelőjének feladata lesz. Ha igazán komolyra fordul a helyzet, a GIGN (National Gendarmerie Intervention Group), vagyis a francia csendőrség elit osztaga is tűzközelben van minden mérkőzésnél. A megfigyelést a Direction centrale du renseignement intérieur, vagyis Belbiztonsági Főigazgatóság emberei végzik majd. A francia gyorsreagálású bevetési csoportja, az ország legütőképesebb terrorelhárítási egysége viszont már csak akkor avatkozik be, ha terrortámadás történik, de ők is a közelben lesznek, az ország egész területén 20 perc alatt bevethetőek.

A szervezett bűnözés elleni rendészeti tevékenységre rálátó forrásunk szerint a magyar rendőrség ilyenkor előre átküldi azoknak a névsorát, akik már több alkalommal részt vettek rendbontásban, és akikről feltételezhető, hogy balhézni fognak. Megkérdeztük erről az ORFK-t is, válaszukban azt írták, "a sportról szóló 2004. évi I. törvény 76/A §-a rendelkezik a sportrendészeti nyilvántartásról, és előírja annak kötelező tartalmi elemeit. A francia társhatóság kérésének megfelelően a rendőrség a nyilvántartást a rendelkezésükre bocsátotta."

Balhézni kockázatos és drága

Hétfőn éjszaka az MLSZ is kihelyezett egy tájékoztató szöveget az oldalára a szurkolók számára. Ez már kifejezetten a keddi bordeaux-i meccsre vonatkozó felhívásokat tartalmaz, mint “a csapat felelősséggel tartozik a szurkolóiért, illetve a szurkolók viselkedéséért”. Ez már csak azért is fontos, mert “amennyiben azonosíthatóan a magyar szurkolók viselkednek sportszerűtlenül vagy a stadion szabályzataival ellentétes módon (jellemzően görögtűz, pirotechnika, rasszizmus, stb.), valamint közterületen is azonosíthatóan magyar szurkolók jogsértő cselekményeket követnek el ezekért minden esetben a magyar válogatottat sújtja büntetéssel az UEFA”.

Ha mégis összecsapásokra kerülne sor, az utcai harcok résztvevőinek nem árt tudniuk, hogy a legtöbb biztosító “nem fedezi a biztosítás azon eseményeket, amelyek oka egészben vagy részben: (...) harci cselekmények, idegen hatalom ellenséges cselekedetei, zavargások, kormány elleni puccs vagy puccskísérlet, zendülés, polgárháború, forradalom, lázadás, tüntetés, felvonulás, sztrájk, terrorcselekmény, munkahelyi rendbontás, határvillongások, felkelés."

A leginkább balhéesélyes meccsnek egyelőre a csoportkörökben az angol-oroszon kívül a Németország–Lengyelország (Saint-Denis – csütörtök, 21 óra) és az Ukrajna–Lengyelország (Marseille – jövő kedd, 18 óra) közti összecsapások néznek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól