Bihari Ádám
Bihari Ádám

Pénteken egy olyan országban kezdődik a legfontosabb európai labdarúgótorna, ahol országos sztrájkok zajlanak, a legmagasabb terrorkészültségi szinttel, és "mellékesen" még a Szajna és a Loire is árad. Mire számíthatnak a kiutazó magyar szurkolók? A budapesti francia nagykövetség belügyi attaséját és a sajtófőnököt kérdeztük erről, és a menekültkérdés kezelésének francia forgatókönyvéről.

Hvg.hu: Leállt a közlekedés földön, sínen, levegőben, nincs benzin, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel országszerte, leállt 19 atomerőmű, és az országban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Várják már a pénteki Eb-megnyitót?

Jonathan Boffy, a nagykövetség sajtófőnöke: Franciaországban mindenki tisztában van vele, hogy ez egy nagy jelentőségű esemény, ezért mindent megtesz majd azért, hogy problémák nélkül megvalósulhasson. A cannes-i filmfesztivál és a Roland Garros is ugyanebben a Franciaországban zajlott, és a sztrájkokból semmit nem lehetett érezni rajtuk, és a a párizsi klímatalálkozó is probléma nélkül zajlott le.

David Nercessian, a nagykövetség belügyi attaséja: A legmagasabb szintű terrorkészültség november 13-án, a támadások éjszakáján lépett életbe, ezt hosszabbították meg július 26-áig. De már 2015 legelején, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás után is készültséget rendeltek el. A belügyminisztérium most 70 ezer embert, rendőröket, csendőröket, biztonsági embereket mozgósított a bajnokság védelme érdekében. Ehhez hozzáadódik még az önkéntesek és a biztonsági magáncégek személyzete, összesen 90 ezer ember vigyáz majd a rendre.

David Nercessian és Jonathan Boffy
©

Hvg.hu: Éppen ma beszéltem egy párizsi francia ismerősömmel, aki azt mondta, hogy a párizsiak feszültek és úgy érzik, mintha a szakszervezetek túszul ejtették volna őket. Szerinte nagyon nehéz közlekedni.

J. B.: Tényleg van sztrájk, voltak komoly összecsapások is, ez nem vitás. A Roland Garossra viszont a szurkolók és a játékosok is gond nélkül eljutottak. Az állam megyei, régiós és állami szinten is biztosítani fogja a megközelíthetőségét a stadionoknak, ahol előreláthatólag közel 1,5 millió focirajongó vesz majd részt a meccseken.

Hvg.hu: Tehát a szurkolók ott lesznek, rendben, mi lesz a franciákkal?

J. B.: A híradókban látott képekkel ellentétben Franciaország nem tűz és hamu, a franciák tovább élik az életüket. Régiós szinten zajlanak a sztrájkok. A franciák többsége ugyanúgy jár dolgozni, bevásárolni, szórakozni, mint eddig.

Hvg.hu: Mi a helyzet az autóbérléssel? Sok magyar szurkoló, legalábbis több ismerősöm is tervezi, hogy autót bérel majd a helyszínen, de fogalma sincs, lesz-e elég benzin, és nem ragad-e le valahol az autópálya szélén.

J. B.: Tömegközlekedéssel és bérelt autóval is nyugodtan közlekedhetnek, mert a benzinkutakon újra van benzin. A városokon belül azért inkább a tömegközlekedést ajánlanám.

Hvg.hu: Mire számítsanak a magyar szurkolók útban a meccsekre?

D. N.: Szoros együttműködésben dolgozunk a magyar hatóságokkal. Annak a nyolc magyar rendőrnek a felkészítését, akik a magyar szurkolókkal Franciaországba utaznak, többek között én végeztem. Párizshoz közel lesz egy nemzetközi együttműködési központ, ahová minden az Eb-n részt vevő ország küld két rendőrt, a nyolcból két magyar ide érkezik. A többi hat magyar rendőr úgynevezett spotterként, vagyis a gyanús elemeket szakszerűen kiszúró egységként fog dolgozni Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban, ahol a magyar mérkőzések lesznek. A szurkolókat fogják segíteni a tájékozódásban, de emellett a huliganizmus kiszűrése is feladatuk lesz.

Hvg.hu: Miből állt a felkészítésük?

D. N.: Egyrészt a francia csendőrségről kaptak átfogó képet a magyar rendőrök, másrészt a magyarok részt vehettek egy különleges kiképzésen is, ahol a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverekkel intézett támadások elleni védekezésre is felkészítettük őket. Bemutatót tartottunk arról is, hogyan kell evakuálni egy stadiont. Itt a konkrét példa a marseille-i stadion volt, ahol a Magyarország–Izland-mérkőzés is lesz. Videón néztünk meg különböző evakuálási szituációkat, és együtt elemeztük, mi az, amin még javítani lehet. Talán a magyar rendőröket is megnyugtatta, hogy látták, mennyire felkészültek vagyunk.

David Nercessian, a nagykövetség belügyi attaséja
©

Hvg.hu: A napokban az Egyesült Államok a saját, Franciaországba utazó állampolgárainak figyelmét fokozott biztonsági kockázatokra hívták fel, és arra, hogy jó esély van terrorcselekmények bekövetkeztére. Szóltak azért önöknek is?

J. B.: Az amerikai szolgálatoktól nem kaptunk konkrét tájékoztatást. Ez egy figyelmeztetés volt az amerikai állampolgárok részére, de nem volt benne konkrét információ, amit hozzá tudtak volna adni a mostani terrorkészültséghez. Franciaországban, Európában, de az egész világon fennáll a terrortámadások lehetősége. Sajnos hazánkban a közelmúltban erre két példa is volt, éppen ezért a francia hatóságok nagyon szorosan összedolgoznak a külföldi kollégáikkal is, folyamatos az információcsere.

Hvg.hu: Érzik-e úgy, hogy a francia rendészeti politikában átalakításokra volna szükség, elsősorban a novemberi támadások utáni zavar miatt, amit a szakszolgálatok egymás közti lassú kommunikációja és a rendőrségen belüli átszervezések okozhattak?

J. B.: A terrorfenyegetettség nem új dolog Franciaországban, már a 80-as, 90-es években láthattunk erre számos példát, legutóbb pedig tavaly többször is. Éppen ezért Franciaország igenis felkészültnek számít. A rendészeti szerveket éppen a támadások miatt központosították, a rendőrség, a csendőrség és a katonaság együtt dolgozik, együtt próbálják meg kiszűrni a fenyegetéseket.

Jonathan Boffy, a nagykövetség sajtófőnöke
©

D. N.: A párizsi utcai tömeggyilkosságok miatt erre a támadástípusra új bevetési csoportot hozott létre a belügyminisztérium. Ezek az ország bármely pontján 20 percen belül be tudnak avatkozni. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de ha Franciaország térképére nézünk, ezek a bevetési csoportok teljesen lefedik az ország területét. A legfontosabb, hogy ezeknek az egységeknek a felfegyverzése megtörtént a megfelelő tűzerővel.

Hvg.hu: Több szakértő is megfogalmazta azt a véleményt, hogy a francia titkosszolgálat megfelelően működik ugyan, de olyan mennyiségű szélsőséges van az országban, hogy egyszerűen nincs az az állomány, amivel minden veszélyes figurát meg lehetne figyelni.

J. B.: Ahhoz, hogy valakiből terrorista legyen, három szinten keresztül vezet az út. Az első lépcsőfok a radikalizálódás, a második, hogy részt vesz valamiféle oktatáson, gyakorlaton, végül külföldre utazik az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területekre. A rendőrség igyekszik már a legelső lépésnél kiszűni a leendő terroristákat. Ehhez fontos, hogy az illető a látóterünkbe kerüljön. A hatóságok állandóan figyelik azokat is, akik az érintett közel-keleti háborús övezetekből térnek vissza Franciaországba. A másik megoldás, hogy a folyamat másik végét figyeljük és a robbanószerek gyártásához, vagy vegyi fegyverek készítéséhez szükséges anyagok illegális forgalmát vizsgáljuk. Itt jelentős átfedés jelentkezik a szervezett bűnözéssel.

D. N.: A kiszűrésben a belbiztonsági szolgálatoknak kiemelt szerepük van. A belügyminisztérium alá tartozik a nemzetközi együttműködési főigazgatóság, és világszerte 140 főigazgatóságunk van a nagykövetségeken, amelyek feladata a terroristák felderítése, valamint az adott ország tisztviselőivel való kapcsolattartás, közreműködés. 2014-ben éppen egy ilyen együttműködés keretében állítottunk meg a magyar hatóságokkal közösen egy 12 és egy 15 éves fiatalt, akik éppen az Iszlám Állam kiképzőtáboraiba tartottak.

©

Hvg.hu: Egy ismerősöm pedzegette nemrégen, hogy esetleg kiegészíthetnék a francia nemzeti mottót: Liberté, Égalité, Fraternité...Securité?

J. B.: A biztonság része a szabadságnak. A migráció persze hatalmas kihívás. Mi azt valljuk, először is szolidárisnak kell lennünk azokkal az országokkal szemben, ahonnan a háborúk miatt elmenekülnek az emberek. Másodszor meg kell védenünk a határokat, nem engedhetjük, hogy bárki illegálisan lépjen be az országba. A harmadik lépcső az európai szolidaritás lenne azokkal az országokkal, ahová először lépnek be a migránsok. Ennek keretében Franciaország menekülteket fog befogadni Görögországból és Olaszországból. A migrációnak azonban két oka van. A háború elől menekülők helyzete egyértelműbb, Franciaország képes őket fogadni, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Iszlám Államból érkező terroristákat ki kell szűrni közülük. A második ok azonban gazdasági természetű, a gazdasági bevándorlók esetében a legjobb megoldás, ha származási országaikban támogatjuk a gazdasági fejlődést.

Hvg.hu: Mi a helyzet az itt élő franciákkal? Célpontnak számítanak?

J. B.: Zéró veszélyről nem beszélhetünk. Franciaország és természetesen a francia állampolgárok is célpontnak számítanak, de különböző veszélyeztetettségi fokokról beszélhetünk. Nem gondolnám, hogy Magyarország Franciaországnál fenyegetettebb lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej