Tetszett a cikk?

Választókörzetének rádiós fogadóóráján állt elő az ötlettel. Szakértők szerint az elgondolás nem rossz, de sokan nem azért nem járnak, mert nincs kedvük, hanem mert egy egész napi utazásba kerül.

Kevesebb társadalombiztosítási járulékot fizethetnek a jövőben az egészségügyi szűrővizsgálatokra járók, akik pedig kihagyják, azoknak emelkedhet a közterhük – vetette fel szerdán Lázár János miniszter a választókörzetének rádiós fogadóóráján. A Világgazdaság beszámolója szerint Lázár azzal érvelt, évente 10-15 ezer embert megmenthető lenne, ha időben felfedezik a betegségét. Lázár szerint sokkal többet kellene költeni népegészségügyre, és be kellene vezetni 3-4 kötelező szűrést. Ötletét ősszel veti fel a parlamentben is.

A lap által megkérdezett Borsi Éva, a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szövetség elnöke azt mondta, az ötlet jó, de szükség van a feltételekre is, mert most nincs elég kapacitás a szűrővizsgálatok kiterjesztésére. Ráadásul szinte csak a budapestieknek és a nagyvárosiaknak kedvezne a lépés, hiszen egy kisebb településen élőnek egész napos utazásba is kerülhet egy vizsgálat. Esetükben a mobilszűrés lehet a megoldás. A fizetett szabadság Borsi szerint nagyobb motiváció lenne, mint a tb-csökkentés.

Azt viszont a szakértők egyértelműen pozitívnak tartják, hogy jövőre a munkaadók adómentes jutattásként szűrővizsgálatokat is adhatnak az alkalmazottaiknak. Eddig jellemzően a kulcspozícióban lévőket küldték ilyenre, most ez a kör bővülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el