szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn megjelent Orbán Viktor aláírásával a Daily Mailben a magyar kormány üzenete a briteknek, amelyben Orbán a Brexit ellen kampányol.

A magyar kormány Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzése mellett érvelő hirdetést jelentetett meg hétfőn a brit sajtóban. A Daily Mail című konzervatív napilap hétfői kiadása által közölt egész oldalas hirdetés Orbán Viktor miniszterelnöknek a brit választókhoz szóló üzenetét tartalmazza. Mint arról korábban beszámoltunk, a hirdetésnek eredetileg szombaton kellett volna megjelennie, Jo Cox munkáspárti képviselő meggyilkolása miatt azonban végül hétfőre halasztották.

A hirdetés Orbán Viktor aláírásával jelent meg a magyar címerrel, a háttérben a magyar zászlóval, a szövege pedig ez: "A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként".

Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap az MTI-nek kiemelte, hogy Magyarország szerint Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg. A magyar kormányt sokszor vádolták Európa-ellenességgel, azonban mostani "pro-európai hozzáállása" is jól mutatja, hogy elszántan és szilárdan hisz az unió által elért eredmények fontosságában, még ha sok esetben másként is képzeli el a kontinens jövőjét – fejtette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán ekkor mondta el azt is, hogy a hirdetést eredetileg szombaton szerették volna megjelentetni, de két nappal elhalasztották a nyilvánosságra hozatalt, tekintettel a csütörtökön meggyilkolt munkáspárti képviselő, Jo Cox halála miatt tartott hétvégi nagy-britanniai kampánycsendre.

 Bár a hirdetéssel a magyar kormány most az EU-ban maradás mellett kampányol, a német Bild pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán az első olyan uniós miniszterelnök, aki személyesen is bekapcsolódik a kampányba, még csütörtökön Lázár János a sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar kormány "nem kíván semmilyen módon állást foglalni", a britek bármilyen döntését pedig tiszteletben tartják. A Népszava szerint ez a kommunikációs zavart az okozhatta, hogy Lázárt nem tájékoztatták megfelelően.

Nagy-Britanniában csütörtökön népszavazást tartanak az EU-tagságról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy