Tetszett a cikk?

Leváltották a jelenlegi MSZP elnököt, Tóbiás Józsefet, aki lemond a frakcióvezetésről is. A választmányt többé nem Botka László vezeti.

Az MSZP szombati budapesti tisztújító kongresszusán Molnár Gyulát választották meg a párt elnökének. A volt XI. kerületi polgármester az eddigi elnök Tóbiás Józsefet 176-133 szavazati aránnyal győzte le, kétfordulós szavazás során. (Már az első fordulóban is Molnár kapta a legtöbb voksot.)  Forrásaink korábban egyébként Molnárt jósolták befutónak, nem túl nagy arányú győzelemmel.

Tóbiás lemond a frakcióvezetésről

Bár Molnár Gyula még elnökjelöltként tett egy ajánlatot, hogyha ő nyer, Tóbiás folytathatja a frakció élén, Tóbiás nem élt ezzel a lehetőséggel. Többszöri újságírói kérdés után lett világos: lemond a posztjáról, az új vezető megválasztásáig - őszig - ügyvezetőként marad. Most egyébként a kérdés nem releváns, nincs parlament. Molnár egyelőre nem tudta megmondani, ki lesz Tóbiás utódja a képviselőcsoport élén. Azt mondta, az elnökség gyorsan összeül, felkéri a frakciót, hogy alakítson jelölőbizottságot, és a lehető leghamarabb kell új frakcióvezető.

Tóbiás azt még nem tudta megmondani, miben hibázott, a hvg.hu kérdésére viszont azt mondta, a 2018-as szövetségesi stratégia eldőlt. Korábban ugyanis arról beszélt, ezt választják majd ki a küldöttek.

Molnár és Tóbiás
©

Milyen lesz a viszony Gyurcsányhoz?

Az MSZP-elnökjelöltek programjai között a szövetségkötés kérdése volt a legnagyobb különbség. Tóbiás József szerint az a fajta összefogás, ami 2014-ben volt a baloldalon, megbukott, ő inkább egy országos társadalmi koalíciót hozott volna létre a 2018-as választásokra a Fidesz-KDNP ellen, amiben szövetségesének tekinti a szakszervezeteket, a civil szervezeteket, valamint az MSZP-hez hasonlóan gondolkodó pártokat és embereket.

A megválasztott elnök most arról beszélt, a stratégia még nem dőlt el, erről korai beszélni. "Ez nem az a pillanat, mikor véglegesen minden választ meg kell fogalmazni. Egy kihívó kell a demokratikus oldalon, de hogy ez hogy jön létre, még nem tudni. Nyitott pártra van szükség, nyitni kell az értelmiség, a civil szervezetek és a szakszervezetek felé" - mondta.

Molnár Gyula azt mondta, az új vezetésnek is fontos a földügyi népszavazási kérdés, amely szerinte - témájától függetlenül - arról szól, hogy maradjon-e a kormány vagy sem. A kvótanépszavazáskor pedig az otthonmaradás mellett kampányolnak, egy Brexit után "nem lehet játszani az EU egységével, nem lehet populista politikát folytatni."

Botkát leváltották

Botka László választmányi elnököt is leváltották, helyét Hiller István veszi át. Botka korábban forrásaink szerint azt mondta, ha nem választják újra, nem hajlandó vállalni a miniszterelnök-jelöltséget. Most, a vereség után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, soha nem gyűjtötte a tisztségeket, most Szeged polgármesteri tisztsége a legfontosabb politikai pozíciója, amit betölt, "de amennyiben az új pártvezetés igényt tart rá, segíti a párt munkáját." Rákérdeztünk, hogy ezek után kizárja-e-a kormányfőjelöltséget, mire cáfolta, hogy ilyen szóba került volna - holott több forrásunk is egyértelműen ezt állította - , azt mondta, a miniszterelnök-jelöltségről az elmúlt hetekben nem beszélt, ez a téma jövő ilyenkor lesz aktuális.

Hiller István új választmányi elnök határozott és erős MSZP-ről beszélt, azt mondta, jól kiegészítik majd egymást Molnárral. A feladatmegosztás szerint hosszútávú stratégiát készítene. Hillerrel szemben egyébként még a tisztújítás előtti napokban is felhozták, hogy a határkerítésre azt mondta, nem tud annál jobbat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos