szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi szocialista elnök Tóbiás József újrázna a szombati kongresszuson, több párttag szerint azonban Molnár Gyula volt kerületi polgármester lehet a befutó, bár nem túl meggyőző többséggel. Van, aki szerint az igazi kérdés, ki lesz a választmányi elnök, Botka László állítólag csak akkor vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, ha megválasztják a választmány élére.

"Egyik jelölt sem a legjobb, többen azt kérdezgetik, hogy nem lehetne-e egy ötödiket?" - mondta a szombati MSZP-s tisztújító kongresszus előtt a hvg.hu-nak egy szocialista politikus. Több MSZP-s politikussal is beszéltünk, ők egybehangzóan úgy érzik, hogy Molnár Gyula volt XI. kerületi polgármester mindenképpen versenyben lesz az elnöki posztért, de hogy azért Tóbiás Józseffel, Harangozó Tamással vagy Szanyi Tiborral fogja a legszorosabb küzdelmet vívni, az már nem tűnt ennyire egyértelműnek számukra.

A párt szabályzata szerint az lehet elnök, aki a küldöttek több mint felének támogatását elnyeri, az első körös győzelmet viszont a 4 induló miatt a megkérdezett politikusok nem tartják valószínűnek.

Molnár Gyula és Tóbiás József
©

A jelenlegi elnök, Tóbiás József bizakodó: szerinte a kongresszusi küldöttek nem személyekről döntenek, a választás fő szempontja, hogy ki milyen együttműködési stratégiát vázol 2018-ra, és ő úgy érzékeli, az ő elképzelése népszerű a párttagok körében. Molnár Gyula ebből a szempontból rosszul indított, mikor a baloldali pártok kapcsán azt mondta, "legalább a vasárnapi ebédhez üljünk vissza". Ezt többen úgy értelmezték, hogy nyit a szocialisták körében továbbra sem túlzottan népszerű Gyurcsány Ferenc DK-elnök felé, sőt, egyenesen a DK markaiba lökné a pártot. A Molnár-pártiak szerint szavait tudatosan félremagyarázták; ő csak nem zárt ki semmilyen lehetőséget.

Ki mit ajánl?

Az MSZP-elnökjelöltek programjai között a legfőbb különbség, hogy a szövetségkötést némileg máshogy képzelik el. Tóbiás József szerint az a fajta összefogás, ami 2014-ben volt a baloldalon, megbukott. A pártelnök inkább egy országos társadalmi koalíciót hozna létre a 2018-as választásokra a Fidesz-KDNP ellen, ebben pártja szövetségesének tekinti a szakszervezeteket, a civil szervezeteket, valamint az MSZP-hez hasonlóan gondolkodó pártokat és embereket. A szakszervezetekkel, a civilekkel való kapcsolatok a többi jelölt szerint is fontosak, de Harangozó Tamás a szövetségkötést csak a pártban történt radikális változások után tartja időszerűnek. 

Molnár Gyula is időt adna, de ő azért, hogy konfliktusaikat rendezzék, közös céljaikat kijelöljék, mert csak partnerekkel, barátokkal, szövetségesekkel sikerülhet a nagy cél, az Orbán-rezsim 2018-as leváltása. Szanyi Tibor rögzíti: noha Orbán Viktorral szemben hajlandó akár az ördöggel is összefogni, "ám a felénk látványos csókokat hintő, s közben és valójában minket gáncsoló-ekéző politikai kalandorokkal nem és nem".

Más nem kell

Több forrásból is megerősítették a hvg.hu-nak, hogy a négy elnökjelölt más pozíciót nem jelölt be, és ezt már nem is teheti meg. Korábban szokás volt "fölé lőni", és valami posztot végül bezsebelni. Politikusok szerint most is ment az alkudozás, állításuk szerint a pártelnök mindenkinek ajánlott valamilyen pozíciót, ám ezt visszautasították, így lekerült a napirendről. Többen is azt mondták egyébként, hogy hónapokkal ezelőtt volt egy olyan forgatókönyv is, hogy Tóbiás maradhat, ha lecseréli embereit. Ebbe viszont - a jelek szerint - a pártelnök nem ment bele.

Tóbiás József az MSZP kongresszusán 2015-ben
©

Bár a sajtóban elterjedt, hogy egyre népszerűbb Harangozó Tamás is, több megszólalónk lehúzta őt. Harangozó maga bizakodó, azt mondja, a párttagok változást akarnak, szerinte ő az egyik legnépszerűbb jelölt, de azt nem tudta megjósolni, hogyan döntenek a küldöttek.

Az MSZP jelölőbizottságának elnöke, Steiner Pál a hvg.hu-nak azt mondta, "nem életszerű, hogy bárki visszalépjen" az elnökjelöltek közül a kongresszus előtt. A csütörtöki állás szerint továbbra is egy elnökhelyettese lesz az MSZP-nek - ezen még az utolsó pillanatban is változtathatnak -, akit Gőgös Zoltán és Tóth Bertalan közül választanak ki. A jelenlegi alelnökök közül egy biztos nem folytathatja, mert nem kapott elég ajánlást, oda három helyre négyen pályáznak. Az elnökségi tagokat többféle kvóta figyelembevételével választják ki. Tóbiás József arra számít, újból bekerülhetnek a vezetésbe országosan ismeretlen politikusok is.

Botka taktikája

Vannak olyan szocialisták, akik szerint a fő kérdés nem az, ki lesz az MSZP elnöke, hanem hogy ki vezeti a választmányt. Többek elmondása szerint ugyanis a jelenlegi vezető, Botka László szabott egy feltételt: akkor vállalja a miniszterelnök-jelöltséget - más megfogalmazás szerint akkor hajlandó elgondolkodni ezen -, ha újraválasztják választmányi elnöknek. Miközben Botka vezetését sokfelől éri kritika, teljesen eltérő annak megítélése, hogy ez a taktika beválhat-e. Forrásaink szerint "ha a Botka még kétszer elmondja, hogy ez a tét, biztos behúzza a választmányt", más szerint viszont ez zsarolásnak hat, amit annak idején Gyurcsánytól sem fogadtak túl jól a küldöttek. Olyannal viszont nem beszéltünk, aki Botka miniszterelnök-jelöltségét önmagában ne támogatta volna.

A parlament alelnöke, Hiller István több jelölést kapott a választmány vezetésére, ám ez egy forrásunk szerint "még nem garancia semmire." Még mindig van, aki gyanakodva figyeli amiatt, hogy a határkerítésre azt mondta, nem hallott még annál jobb megoldást.

Alakulgat az új baloldal, mintha már kormányfőjelöltjük is lenne

Kivonulás, megosztó akció, kudarc, vereség, pozícióharc - ez az általános kép alakult ki a magyarországi baloldalról. Elterjedt vélekedés szerint a 2006 őszétől sorozatban elszenvedett hét megrázó választási vereségből tanulni képtelen, elhasználódott politikusok, közép- és mikropártok marakodnak egyre kisebb téten; sokan már azt sem zárják ki, hogy lengyel mintára az egész irányzat eltűnik a süllyesztőben.


Az elemző szerint Tóbiás mostanra találta meg magát

Nyílt versenyhelyzet állt elő a szocialista pártban, ami jót tud tenni a pártnak, de azt is jelzi, hogy a szervezet nincs túl jó állapotban, mert nem egyértelmű, ki vezeti – mondja Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója. „Egyik jelölt sem emelkedik magasan a többiek fölé” – mondja az elemző, aki úgy gondolja, a jelenlegi pártelnöknek, Tóbiás Józsefnek lehet esélye megnyerni a küzdelmet. Mély nyomot ő sem hagy a választókban, de úgy tűnik, a leszakadó rétegek felkarolásával magára talált. „Ez a tétje a tisztújításnak: hogy marad-e a párt ennél a stratégiánál, vagy úgy dönt, hogy nem bízik benne.”

A pártvezetés kijött egy új kampányfilmmel, párton belül emiatt egyesek a fejüket fogják.

Arra a kérdésre, hogy melyik jelölt tudná a leginkább megerősíteni az MSZP-t, Magyar Kornélia azt mondja, a kulcs a karakteres politikában van, ez hiányzik az MSZP-ből. Néppártosan, óvatosan igyekszik fogalmazni – például a menekültügyben –, ehelyett karakteres véleményekre volna szükség. „A beszélőnek nem feltétlen kell karakteresnek lennie, de az álláspontnak, amit megfogalmaznak, annak igen. Molnár Gyulában kevéssé látom ezt, Harangozó Tamásban, Tóbiás Józsefben és Szanyi Tiborban inkább, bár utóbbi személyiségéből sok kockázat fakadna.”

Az elemző szerint a párt hitelessége sincs rendben, ami a vezetőre is átragad: bárki nyer, ezzel is meg kell küzdenie.

A választmányi elnökségi tisztség elméletileg befolyással bírhat a pártvezetésre, de a gyakorlatban ennek kevés látszata van, nem nagyon emlékszünk olyan konfliktusra, amely vezetés és a választmány között bontakozott ki. "Botka jelöltsége álláspontom szerint nem a miniszterelnöki posztra való indirekt bejelentkezés, sőt, éppen ellenkezőleg" - mondja Magyar. Vélhetően jó ideje nagy a nyomás rajta, hogy vállalja el az elnöki posztot az MSZP-ben, de Szeged annál komolyabb politikai bázis, semhogy egy eléggé reménytelen helyzetű párt vezetésére lecserélje, azaz a választmányi elnökségi jelöltség csak alibimozgás. Hillernek ezzel szemben biztosan több ambíciója van, és a választmányi elnöki tisztség pénzt, paripát és fegyvert jelent, nagyobb értelme van oda bejelentkezni, mint például egy alelnöki tisztségre.

2018-ig még bármi lehet

Többen úgy látják, az MSZP a vezető kiválasztásával most arról is dönt, milyen stratégiával vágjanak neki a 2018-as választásnak, a Nézőpont Intézet elemzése szerint egyenesen "a lét a tét", a párt könnyen megpecsételheti sorsát.

Magyar Kornélia szerint ez túlzás: nem lehet kimondani, hogy akit most megválasztanak, az határozza meg a választási stratégiát, vagy azzal vág neki az MSZP a kampányidőszaknak, hiszen a baloldal heterogén, fragmentált, jöhet egy rendkívüli tisztújítás is. Mindenki megújulásról beszél, és Gyurcsányhoz viszonyítja magát, emiatt a belső küzdelmek újabb színezetet kaphatnak.

„Szájkarate biztos lesz, de mindegy, ki mit mond most a stratégiáról, hiszen minden attól függ, mennyire lesz erős a párt a választás előtt fél-egy évvel.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik