szerző:
Szlavkovits Rita

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást kért az ügyész a tavaly ősszel a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult per vádlottjaira a Szegedi Járásbíróságon szerdán.

Letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész a röszkei tömegzavargás 10 vádlottjára, a vak asszony, a tolókocsis és a sánta férfiak esetében enyhébb, a megafonnal irányító fiatalok esetében súlyosabb fokozatban, mivel bizonyítottnak látta, hogy mindnyájan a tömeggel együtt mozogva részesei voltak a zavargásnak. Bár az ügyvédek javasolták, hogy nézzék meg a helyszínen készült videófelvételeket, ezt a bíró elutasította.

„Esküszöm, hogy majdnem háromszor odavesztünk a tengeren”

Kilencedik hónapja előzetesben vannak a röszkei tömegzavargás után kiemelt vádlottak, a március óta zajló per hetedik tárgyalási napját tartották szerdán. A vak idős asszony, a tolókocsis és egy sánta férfi házi, a többiek idegenrendészeti őrizetben várják már október óta, hogy eldöntsék a magyar hatóságok, hogy valóban aktívan részt vettek-e a tavaly szeptember 16 – án, a röszkei kishatár átkelőnél kirobbant zavargásban.

Szerdán az egyik vádlott, aki korábban rendre sírva fakadt a tárgyalásokon, egy beadványt nyújtott be, amelyben felmentését kéri az ügyészségtől. Ebben azt írta, hogy miután Szíriában hontalanná váltak és éheztek, kénytelenek voltak elindulni Európába, hogy békét és biztonságot találjanak. Útközben többször is majdnem odavesztek, elcsigázottan érkeztek a magyar – szerb határhoz, ahol belesodródtak az eseményekbe. Felesége és gyermekei a szerb oldalon ragadtak, azóta Ausztriában várják a családfőt, aki az őrizetből semmiben sem tud a segítségükre lenni. A szerdai tárgyalási nap viszonylag gyorsan zajlott, két rendőrt hallgattak meg tanúként, akik a több tucatnyi vallomást tevő rendőrhöz képest nem tudtak újdonságot mondani.

A tömegzavargás résztvevői: a félig vak, a sánta és a tolókocsis

A tolókocsis férfi, a félig vak, idős asszony meghallgatásával folytatódott a röszkei per, amelynek során a bíró rendőri tanúvallomásokat is ismertetett, ám a csaknem félszáz rendőr vallomása sem bizonyította a röszkei tömegzavargás résztvevőjeként tiltott határátlépéssel vádolt tíz menekült aktív részvételét a tavaly őszi zendülésben.

Mindeközben folyik a nyomozás is az ügyészséggel szerződött nyelviskola ellen, mivel felmerült a gyanú, hogy az egyik vádlott perhez csatolt beadványát félrefordították úgy, hogy az terhelővé vált a vádlott számára, magyarul hamis tanúzással gyanúsítanak egy tolmácsot, ez az eljárás megy a maga útján, újabb információkról nincs tudomásunk. A vád a zavargásban való aktív, szándékos részvételt kívánta bizonyítani, míg a védők azt, hogy a magyar hatóságok részéről tavaly szeptember 16-án voltak arra utaló jelek, amelyek miatt a határátkelő szerb oldalán felduzzadt menekült tömeg úgy gondolhatta, hogy be fogják őket engedni, azért nyomultak be a kapun. Ezért indítványozták néhány, a helyszínen készült videófelvétel megtekintését, amelyet a bíró indoklás nélkül elutasított.

Pénteken már ítélet lesz

A 2015. szeptember 16-án, a röszkei zavargás után kiemelt és őrizetbe vett tíz migráns ellen emeltek vádat, akik most tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határátlépés miatt állnak a bíróság előtt. A március 27-én kezdődött perben mindnyájan fenntartották korábban tett vallomásukat, amelyekben ártatlannak vallották magukat, az ezekben leírtak szerint a zűrzavarban nem volt világos számukra, hogy megnyitják-e a határátkelő kapuit, vagy sem. Egybehangzóan állították, hogy egy hangosbemondó utasításait követve, miszerint a betegek és a családosokat átengedik, indultak a kapu felé, ahol ugyan látták a rendőrök sorfalát, de mégis bíztak abban, hogy átengedik őket.

A tolókocsis nem tudott elszaladni, hát elfogták

A röszkei zavargással vádolt egyik férfi felmentést kérő vallomását úgy félrefordították, hogy beismerés lett belőle - derült ki az újabb tárgyalási napon, amelyen az is világossá vált, hogy miért egy tolószékest, egy idős nőt, és egy béna férfit fogtak el a rendőrök a tavalyi hatátmenti rendbontáskor.

A 10 vádlott közül egyedül a hatodrendű tett vallomást a bíróságon, éppen így derült ki, hogy a 24 éves férfi beadványát, melyben felmentését kérte, félrefordították. Ennek kivizsgálását kérte a bíró, amikor feljelentést tett hamis tanúzás miatt. Az áprilisi tárgyalásokon a zavargás oszlatásában résztvevő rendőröket hallgattak meg, ezekből a vallomásokból többnyire az derült ki, hogy „hadi helyzetben” nem azzal voltak elfoglalva, hogy az arcokat figyeljék, hiszen pont arra vannak kiképezve, hogy az ilyen helyzetekben a tömeg egészére koncentráljanak. Így konkrét személyekkel kapcsolatban nem tudtak terhelő vallomást tenni, inkább az derült ki végül, mintha azokat emelték volna ki a tömegből, akik már nem tudtak elmenekülni. Ezért fordulhatott elő, hogy a tolókocsis férfi, a majdnem teljesen vak asszony és a mozgásában korlátozott idősebb ember is a vádlottak padján ülnek. Ez utóbbi házaspár Ciprusban élő fiát egy másik perben terrorcselekménnyel vádolják.

Az ügyész mindnyájukra letöltendő szabadságvesztést indítványozott vádbeszédében azzal, hogy a megromlott egészségi állapotban levő vak asszony, a tolókocsis és a sánta férfi esetében enyhébb, a megafonnal irányítók esetében pedig súlyosabb fokozat kiszabását javasolja. Mindegyikőjük esetében azt is javasolta, hogy a 9 hónapot, amelyet előzetesben töltöttek, számítsák be a kiszabott büntetésbe. Az ügyész bizonyítottnak látta azt, hogy a vádlottak az erőszakosan fellépő tömeggel szándékegységben mozogtak, a tanúk vallomásaiból pedig kiderült, hogy a helyszínen jelenlévő tolmács egyértelműen tájékoztatta őket arról, hogy a határátkelőn nem fognak tudni bejutni Magyarországra. Nem szükségszerűen erőszakot alkalmazva léptek be magyar oldalra a megrongált kapun keresztül. Ambrus Norbert szerint legalább az eshetőség szintjén tudniuk kellett, hogy a belépésnek nem ez a legális módja.

Az ügyvédek gyorsítanák a menekültügyi kérelmek befogadását

A szerdai tárgyaláson több menekült bemutatta a bírónak a menekültügyi kérelmét, amelyet egy hónapja nyújtottak be néhányan, mások már ennél is korábbi időpontban, ám a bíró nem látta, hogy ezek a Bevándorlási Hivatal bázisában megtalálhatók lennének. A cukorbeteg, majdnem vak nő már megkapta az oltalmazotti státuszt, míg a kerekesszékben ülő férfinek csak harmadik nekirugaszkodásra sikerült, háromszor utasították el kérelmét. A gerincproblémákkal küzdő, bicegő férfi pedig várhatóan a napokban megkapja ezt a védelmi státuszt, de neki is többszöri eljárásban kellett bizonyítania kitettségét. Az ügyvédek kérték a bíróságot, hogy a Hivatalnál próbálják meg meggyorsítani a folyamatot, mivel a kérelmek megléte befolyásolhatja az ítéletet. A szerdai vádbeszédek után csütörtökön a védőbeszédek következnek, pénteken pedig már ítélet is várható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Papokat, gazdákat és nagymamákat is büntettek, mert segítettek a menekülteken

Papokat, gazdákat és nagymamákat is büntettek, mert segítettek a menekülteken

Curtisnek titkos esküvője volt, de az kiderült, hogy Majka nem volt ott

Curtisnek titkos esküvője volt, de az kiderült, hogy Majka nem volt ott

Angoltanulás az iskolában: a diákok és szülők szerint nem kapnak valós tudást

Angoltanulás az iskolában: a diákok és szülők szerint nem kapnak valós tudást