szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Palkovics László államtitkár szerint az iskolák feladata megoldani, hogy miként fog egy diák felkészülni olyan érettségi tárgyból, amit nem tanítanak a szakgimnáziumában a kerettanterv megváltoztatása miatt. A megoldás az lehet szerinte, ha két iskolába jár majd a diák.

"Nem kell félteni a munkahelyüket" - üzeni a természettudományos tárgyakat tanító tanároknak az oktatásért felelős államtitkár. Az Eduline részleteket közölt az államtitkárral készült interjújából, melyből kiderül, hogy az óraszámuk jelentős mennyiségét elvesztő tanárok is ingázhatnak az iskolák között, hogy meglegyen a kötelező óraszámuk biológiából, földrajzból, kémiából vagy fizikából.

©

Mint ismert, a szakgimnáziumokban az iskola profilja szerint egy természettudományos tárgyat tanítanak majd a 9. osztályosoknak, a többi tárgyat szeptembertől összevontan úgynevezett science tantárgyban tanulják majd. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy "jobb lett volna, ha ez a tantárgy ki van dolgozva, megvannak hozzá a tankönyvek, de ez egy lehetőség a szakma számára, hogy mondják meg, hogyan szeretnék ezt tanítani". Ennek kidolgozására két hónapjuk van szeptemberig.

A diákok, ha a tanult természettudományos tárgyon kívül szeretnének másból is érettségizni, azok vendéghallgatónak szegődhetnek más iskolákhoz, hogy megfelelően felkészülhessenek. Ez ingázással is járhat az Eduline szerint a diákok számára.

A felsőoktatás és közoktatás finanszírozása kapcsán közölt részletből kiderül, hogy Palkovics László szorgalmazná, hogy a sportegyesületek mellett a TAO-támogatást az oktatási szektorban is alkalmazhassák a cégek, ugyanis jelenleg nem jár akkora visszatérítés, mintha a sportot támogatnák a cégek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!