szerző:
hvg.hu

Több száz rendőr nyomult be szerda reggel a ligetvédők táborába, mert megszületett az a birtokvédelmi határozat, ami erre – a Városliget Zrt. szerint – feljogosítja őket. A régi Kertemnél kezdenék a Hungexpo irodaházak bontását. A rendőrök elkezdték kiszorítani a civileket, de később kiderült, hogy többen a tetőre láncolták magukat. Karácsony Gergely is ott van, azt mondta, az önkormányzat nem adott helyt a városligeti projektcég kérvényének. Délután 5-re tüntetést hirdettek a ligetvédők. 11 óra előtt sisakot, láthatósági mellényt viselő kopaszok közelítették meg a tiltakozás helyszínét, a munkagéppel érkező kamiont a civilek feltartóztatták, rendőrök intézkedtek ellenük. Délután 2-re a rendőrök átvették a területet. 5-re tüntetést hirdettek meg a helyszínre.

Közleményben tudatta szerda reggel a Városliget Zrt., hogy megkezdték a  régi Kertemnél található Hungexpo irodaházak bontását. Mint írták, az illetékes jegyző hatósági eljárásban kezdeményezte, hogy adják át jogos használójának a Hungexpo irodaházaknál található, a Liget projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt területet.

©

A vagyonkezelő a Városliget Zrt., amely több mint 3 hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt ez idáig nem tudták megkezdeni a munkát – áll a közleményben. A terület kiürítését szerda reggel indították el az illetékes hatóságok – írták.

A ligetvédők szerint jogtalan az intézkedés

Rögtön a projektcég nyilatkozata után a ligetvédők is közleményt küldtek szét, ebben az állt, hogy szerda reggel több száz rendőr szállta meg a ligetvédők táborát, ugyanis megszületett az ehhez szükséges jegyzői döntés. Álláspontjuk szerint a birtokvédelmi határozat jogszabályba ütközik, mert nem tartalmazza a kötelezettek nevét. A jegyző nem hívta fel nyilatkozattételre az érintetteket, ahogy azt a jogszabály és a minden jogállamban természetes eljárási garanciák megkívánják – írták a civilek.

A ligetvédők szerint nem felel meg a valóságnak, hogy építési területen tartózkodnak, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokba adásról – állt a közleményben.

Rendőrség: 12 főt kellett kivezetni

A rendőrség délelőtt közölte, hogy jegyzői felkérésre intézkedtek a helyszínen. 23 fő önként kiment, 12 embert ki kellett vezetni, de őket sem állították elő, hanem szabálysértési feljelentést tettek ellenük.

Korábban a Közlekedési Múzeumnál alakult ki állóháború a biztonsági őrök és a fakivágásokkal, zöldterület-beépítéssel járó projekt ellen tiltakozó civilek között.

There is a project. Someone wants to build something. And people don't want - egy rendőr összefoglalója az eseményekről a Ligetben, turistáknak.

Ötven rendőrautó jött, kiürítették a területet

A hvg.hu elérte telefonon az egyik ligetvédőt, aki azt mondta, hogy több száz rendőr van a helyszínen, és legalább ötven rendőrautót számoltak össze, hatalmas a készültség. Kora reggel rendőrök verték fel az egykori Hungexpo területén táborozó ligetvédőket, és elkezdték kirángatni őket onnan. Az aktivista azt mondta: látta, hogy a megmozdulás egyik szervezőjét rendőrautóba rakták, és elvittek három olyan lányt is, akik nem tanúsítottak ellenállást.

©

Munkatársunk megerősítette, hogy rengeteg a rendőr, akik reggel fél 9-re már kiürítették és teljesen körbevették a bontásra kijelölt épületeket, másfél méterenként körbeállva a Hungexpo-területet. Rohamrendőrök nincsenek köztük. Egy aktivistát négy rendőr felkapott, és úgy cipelt el, egy idősebb nő 5 centiről minden egyes rendőr arcába belefotóz. Tudósítónk megfigyelése szerint az egyenruhások finomabban bánnak az emberekkel, mint a múlt héten a Közlekedési Múzeumnál.

Így számolták fel a ligetvédők táborát - videó

Több száz rendőr, feleannyi, de annál elszántabb tüntető, mellébeszélő polgármester, harcias nyugdíjasok. Megmutatjuk, mi történt szerda reggel óta a Városligetben, az egykori Hungexpónál. A hvg.hu videója.

Élőláncot vontak volna a rendőrök köré

A kiszorított civilek reggel még a közelben álltak, néha skandáltak tudósítónk szerint. Később a rendőrök előtt leültek a földre, hogy akadályozzák a buldózerek felvonulását, köztük ült Lányi András, a Védegylet alapítója, egyetemi tanár is. Az az új terv, hogy élőlánccal veszik körbe a rendőröket, de ez merész vállalkozás, mert a rendőrök igen sokan vannak, a civilek meg egyelőre alig százan lehetnek, bár a számuk gyarapodik.

Tudósítónknak egy aktivista azt mondta, nem tudja, mi lesz, de a ligetvédők vissza fognak menni, kérdés, lehet-e őrizni ekkora területet. Feltette a kérdést, a rendőrség vajon miért védi a Közlekedési Múzeumnál a kopaszokat, akik szintén nem legalisan vannak ott, mert a Városliget Zrt. nem mutatta meg a bontási engedélyt.

©

Sokan nehezményezték a ligetvédők közül, hogy úgy terelték ki őket, hogy ott kellett hagyni a táborban értékeiket - laptopokat, bicikliket -, és tartanak tőle, hogy ezek eltűnhetnek. Fél 10 körül megérkezett Lang Györgyi is.

11-kor kezdődött a balhé: felvonultak a kopaszok és egy kamion

A Közlekedési Múzeumtól láthatósági mellényes, sisakot viselő kopaszok indultak meg 11 óra előtt a régi Kertem felé. Mögöttük egy kamion érkezett, rajta egy munkagéppel. Munkatársunk szerint a rendőrök és a biztonságiak közösen védték a munkagép mozgását.

A Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András azt mondta, hangosbeszélőn többször arra kérte a rendőröket, hogy ne járassák folyamatosan a kamion motorját, mert ezzel magukat, az aktivistákat és a sajtósokat egyaránt mérgezik, és hogy a dízel kipufogógáz az Egészségügyi Világszervezet szerint bizonyítottan rákkeltő, de nem történt semmi.

©

A bontómunkásnak mondott és öltöztetett kopaszoknak kiadták, hogy ne nyúljanak a civilekhez, és ne is beszéljenek velük. A kopaszok menetéről bővebben itt olvashat >>>

Tili-toli a kamionnal

A civilek feltartóztatták a kamiont, az ülő tüntetőket az erősítést kapó rendőrök elvitték, az állókat pedig háromnegyed 12 körül felszólították a távozásra. A ligetvédők biciklikből kordont is építettek a kamion elé. Eközben a biztonságiak a Kertem hátuljában felépített, kivágott fából álló barikádot kezdték el lebontani, hogy a munkagépek bejuthassanak a bontásra kijelölt területre.

©

Délre már csak 1-2 aktivista maradt a kamion előtt, amely meg is tudott indulni befelé, de csak kb. 1 métert haladt, egészen a biciklikordonig. Közben Komáromy Gergelyt a Hír TV a marihuánáról kérdezte. Úgy tudjuk, rendőrök vitték el Csillag Ádám rendezőt is.

Ez után a rendőrök újabb kört kezdtek el kialakítani a kamion körül, lecsípve egy darabot a Kertemig tartó területből - így igen lassú lesz a bejutás. Közben a múlt heti tiltakozáson megsérült Mécs Imre beszélt a rendőrökkel.

Negyed 1 körül elkezdték elvinni a bicikliket, aki nem akarta elengedni, azt vitték a bringával együtt. Ez után újabb két métert tudott megtenni a kamion. Közben egy nagy, BÁTORSÁG feliratú molinót hoztak.

Megjelent a helyszínen Varju László DK-s politikus is, aki arról kérdezgeti a civileket, hogy hogyan segíthetne.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közleményt adott ki

"Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől.

A bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek. A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt."

"A rendőrök a Kertem hátsó bejárata felől is lezárták a területet, és ott is felálltak sorfalba. A két rendőrsorfal közeledik egymáshoz, a köztes, egyre kisebb területen vannak a ligetvédők, szimpatizánsok, sajtómunkások - összesen olyan 40-50 ember" - írta tudósítónk 1 óra után. Negyed kettőre már csak 10 méter távolság volt a két sorfal között. Megszólalt a Himnusz, majd bekiabálások jöttek: "A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk! Szabadíts meg a gonosztól!"

A kamion előtti és a volt Kertem hátsó bejáratánál kialakított rendőrkordonok között rekedt, és még el nem vitt tiltakozók összekapaszkodtak, így nehezebb őket elvinni onnan, mint a többieket. Végül azonban az utolsó tiltakozók is elkezdték maguktól elhagyni a kamion előtti területet. Egy rendőr felszólított egy fotóst, hogy ne lökdösse.

A régi Kertem hátsó bejáratánál mindeközben 8-10 aktivista kezdett gyülekezni, a rendőrök felksézültek arra, hogy őket is eltávolítsák, de végül maguktól kijöttek ők is, így délután 2-re csak rendőrök és biztonságiak maradtak a volt Hungexpo épületeinél.

A teherautón lévő markoló elkezdett ugyan dolgozni, de majdnem lecsúszott a platóról. A markoló a munkaterületre emel be különböző alkatrészeket, a helyszínen maradt tiltakozók a markolókezelőnek azt skandálták, hogy "szégyelld magad!" A markoló ezután megpróbált bemenni a területre, de beszorult a kapuba. A tiltakozók azt skandálták, hogy "elkúrtad!" A munkagép végül nagy nehezen, csikorogva benyomult a területre, ahova beemelte a korábban lepakolt alkatrészeket.

©

A rendőrök sorfalat vonva biztosítják a területet a tiltakozóktól, akik lassan elkezdtek elszállingózni, bár a területen bent maradt holmijukról, értékeikről továbbra sem tudnak semmit, és nem tudják, hogy hogyan fogják visszakapni. Többek között laptopok és az adománydobozuk is bent maradt, vagyis komoly értékekről van szó.

Rendőrség: 63 ember ellen intézkedtek, drogkereső kutyákkal vizsgálták át a területet

A Budapesti Rendőr-főkapitányság délután közölte, összesen hatvanhárom emberrel szemben intézkedtek szerdán a Városligetben, közülük a már fent említett tizenkettőt előállították, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés továbbfolytatása miatt. A közlemény szerint jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt jártak el a rendőrök, mivel egy magánszemély által bejelentett rendezvény helyszínén a jelenlévők elállták az utat, megakadályozták egy munkagép bejutását a területre, a rendőri felszólításnak nem tettek eleget és magatartásukkal ellenszegültek a jogszerű intézkedésnek.

A terület átadása után a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak, ezért a rendőrök kábítószer-kereső kutyával átvizsgálták a területet - írták. Hozzátették, a helyszínen kábítószergyanús anyagmaradványokat - marihuánát - és eszközöket találtak és foglaltak le, a BRFK pedig büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt. A terület átkutatása során talált "kábítószer-fogyasztásra utaló jelekről" képeket is közölt a rendőrség.

 

©
©

A rendőrség akciójáról azt írták a Ligetvédők, hogy:

A rendőrség 7 órakor körbevette, majd kiürítette a tábor helyszínét. Ezután 11 órakor átadták a területet a biztonsági őröknek. Majd 15 óra után helyszínelő nyomozók jelentek meg a tábor területén, keresőkutyákkal. Tehát az időközben eltelt körülbelül 4 óra alatt a biztonsági őrök bármit elhelyezhettek a területen, így a rendőrségi kutatás eleve értelmetlen, különösebb bizonyító ereje nincs.

Tüntetés lesz, mindenkit várnak

Fél tíz körül derült ki, hogy több civil még bent van a lezárt területen, ők a tetőre láncolták magukat, de a rendőrök leszedték őket is. Az egyik tiltakozó elmondása szerint az intézkedő rendőrök jó fejek voltak velük, beszélgettek, nevetgéltek közben. Egy ligetvédő által elcsípett rendőrbeszélgetésben pedig azt taglalták az egyenruhások, hogy felesleges itt lenniük.

Munkatársunk szerint egyre több civil érkezik a helyszínre, ezúttal a nézelődők is aktívabban kapcsolódnak be az eseményekbe, mint a Közlekedési Múzeumnál. "Élőbb a tiltakozás, az aktivisták beszélgetnek, vitatkoznak, orbánoznak" - mondta.

Komáromy Gergely, a ligetvédők arcává vált rasztahajú aktivista gitározni kezdett - "Hasta la vista, Mista prime minista" -, és arra kért mindenkit, hogy menjenek ki támogatni a tiltakozókat.

Durván megfenyegettek a rendőrök - megszólalt a kéményre mászó ligetvédő

A rendőrök azt mondták neki, hogy vége van, begyógyszerezik, szétinjekciózzák és hónapokra kivonják a forgalomból - állította az a fiú, aki a tegnapi ligetvédő tüntetésen felmászott a Közlekedési Múzeum kéményére.

Délután 5 órára tüntetést jelentettek be a helyszínre, a volt Kertem bejáratához, de egész nap ott lesznek, lesz ülődemonstráció, zene, talán még tánc is.

Karácsony: A civileknek lehetőségük sem volt a békés elvonulásra

Karácsony Gergely zuglói polgármester is a helyszínen van, kollégánknak azt mondta, az önkormányzat nem adott helyet a városligeti projektcég kérvényének, egy másik hatóság intézte el a birtokvédelmi eljárást. Mint mondta, az eljárás törvényes, de a végzést mindössze fél órával a rendőri intézkedés előtt adták ki, tehát a civileknek lehetőségük sem volt a békés elvonulásra.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Karácsony Gergely
©

A Városligeten át járó trolik közlekednek.

Ez a Fidesz véleménye az egészről

A Fidesz-frakció szerint politikai hisztéria zajlik a Városliget körül. Mint közölték, "az ellenzék csak balhézni tud, de építeni nem", ha a baloldalon múlik, akkor Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna.

A mostani fejlesztéssel a Városliget szebb, zöldebb, fásabb lesz, a főváros legszebb parkjává válik - ígérte a nagyobbik kormánypárt, hangsúlyozva, hogy csökken a betonfelület, a zöldterület nagysága nő, több fa és cserje lesz, a kivágott fákat pedig többszörösen pótolják. A Közlekedési Múzeum is sokkal szebb lesz - írták.

A Fidesz szerint ezekből is látszik, hogy a tiltakozásoknak semmilyen alapja nincs, azok kizárólag politikai célokat szolgálnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Gulyás: Ha haladékot kérnek a Brexitre, Magyarország nem fog egyedül vétózni

Gulyás: Ha haladékot kérnek a Brexitre, Magyarország nem fog egyedül vétózni

Jó hír, hogy hosszú idő után kisebb lesz az ózonlyuk

Jó hír, hogy hosszú idő után kisebb lesz az ózonlyuk

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg