szerző:
Tetszett a cikk?

Gerendai Károlynak a Sziget mellé most lett egy tava is, illetve reményei szerint ez lesz Budapest jövőbeni „beach”-e. Még javában terítik a homokot a parton, rohangálnak a munkások a pálmafákkal, de a vízen már ott lebegnek a napozóstégek – a hvg.hu nyitás előtt megnézhette, hogyan lesz csobbanós tengerpart Kádár János kedvenc bányatavából.

„Hidd el, a fesztiválokon egy nappal a nyitás előtt ennél sokkal szarabbul fest minden” – bizonygatja Gerendai Károly, látva „itt tényleg nyitni akartok holnap?”-arckifejezésemet. Utóbbi amúgy jogos, mert aki nem szervez hozzá hasonlóan minden évben minimum egy Sziget Fesztivált, az úgy érzi magát, mintha a vendégségbe hívták volna egy új lakásba, ahol még a költözés utáni dobozos-vadromantikus káosz uralkodik. De Gerendai nem aggódik: szerdán zárt körben(ami az esetében kb. ezer főt jelent), csütörtöktől pedig már a teljes nagyközönségnek megnyitja Budapest legújabb strandját, a Lupa-tavat. Pár tesztelésre meginvitált újságírónak viszont már kedden megmutatta, hogyan csinált fehér homokos tengerpartot a fürdésre eddig legfeljebb illegálisan használható bányatóból.

Kritizálásra kalibrált firkászként is nehéz hibát találni a koncepcióban: adott a Lupa-tó, ami a területen folyó sóderbányászat miatt eddig legfeljebb a környékbeliek és az eldugott helyen háborítatlanul pucérkodó nudisták titkos fürdőhelye volt. A bányató vize már-már valószerűtlenül tisztának tűnik, és a Balaton jellegzetes, zöldes színéhez képest tényleg tengereket idézően kék. A legfőbb adottsága viszont az elhelyezkedése: alig 2,7 kilométerre található a Budapest határa táblától a Szentendre felé vezető úton, amiről egyáltalán nem látni, különben is mindenki a másik oldalon található, jóval kisebb Omszki-tavat ismeri. Csakhogy a Lupa-tónál hivatalosan bányászati tevékenység, majd az annak befejezése után kötelező rekultiváció folyt egészen múlt hétfőig – ekkor kapták meg az utolsó hivatalos plecsnit Gerendaiék arról, hogy mostantól strandot nyithatnak.

Kattintson galériánkért!
©

Ezért most az őrült tempó: amíg nem lehetett biztos a dolgában, a Sziget-szervező nem kezdett el beruházni, így viszont múlt hétfőtől számítva 9 nap alatt kellett összerántania egy homokos tengerpartot idéző, hatósági szabályoknak mindenben megfelelő strandot. A mai zártkörű esemény után tehát csütörtökön nyitják meg a nagyközönség előtt a helyet. „Igen, pont amikorra a vihart mondják” – sommázza Gerendai olyan nyugalommal, ami valószínűleg akkor alakul ki az emberben, ha évről évre élő adásban kell a Sziget minden egyes hangerődecibelén meccselnie Tarlós Istvánnal (akkor még óbudai polgármesterként). Ilyen rutinnal normálisnak tűnik, hogy körülöttünk még vágtázó bobcatek terítik szét a homokot (a lábujjközé-menős, tengerparti fílinghez), helyezik el a pálmafákat és sásszerűségeket (a mediterrán életérzéshez) és szortírozzák a láthatóan ippeg megvásárolt napernyős nyugágyakat.

Tesztüzemmód, hogy tanuljon belőle

Persze hagyhatta volna lazábbra a tempót, de Gerendai mindenáron meg akarta csinálni a mostani félszezont a nyár közepétől. „Tesztüzemmódban, de el akartam indulni, hogy a következő évre már legyen tapasztalatunk, mi hogyan működik, mi válik be. Organikus fejlesztést szeretnék, mert nem akarok semmilyen vendéglátóst behülyíteni, jövőre pedig már a gyakorlat alapján mindenkinek tudok mit mondani” – magyarázza.

A koncepciója ugyanis a Lupa-tóval is gyakorlatilag ugyanaz, mint a Szigetnél: övé a hely, annak szokásos létesítményeivel a csomagmegőrzőtől a személyzetig, de nem maga fog büfét üzemeltetni és wakeboard-pályát nyitni, hanem összegyűjti a már létező szolgáltatókat. Ezért is maradt egyelőre Lupa-tó, és nem keresztelték el valamilyen beach-re: azt akarják, hogy „saját beach”-e legyen mindenkinek, mintegy a már létező vendéglátó helyek kitelepüléseként. „Hozza mindenki, amit tud, építse fel és nevezze majd el mindenki a saját beach-ét. Máshogy megfogalmazva stéges rendszerben indulunk, a stégek vagy beachek lesznek az albrandek, amiket összefogunk” – magyarázza.

Horgászok, wakeboardosok, nudisták is elférnek

Bár most még javában ácsolják az épületet, a Budapest Park kitelepülése és egy koktélbár már biztosan azonnal elindul, és a strandsportpályák – röplabda, foci – is várja majd a strandolókat. Innen építenék ki fokozatosan az új vízi birodalmat, gyakorlatilag körbelakva hamarosan az egész tavat. Így terveznek majd vízisportcentrumot, kihasználva a tó 1200 méteres hosszát egy wakeboard-pályát, de kutyás strandot is. Búvárkodni is lehetne, mert ehhez is elég mély a víz, de lesz egy külön horgászórész is, már intézik az ehhez szükséges engedélyeket. Állítólag a víz erre is alkalmas, egészen hatalmas halakat is láttak a tóban.

Kattintson galériánkért!
©

De még az eddig is idejáró illegális nudistaközösségre is gondoltak: egy szeparált részen ezután is lesz ruhátlan-partszakasz, amit látogathatnak. A hosszú távú elképzelés szerint pedig a tó egy távolabbi partján kifejezetten nekik alakítanak ki egy strandrészt, ahol nem zavarják egymást a fürdőruhásokkal.

A sok tervhez van hely: 100 hektár a tó és az ezt övező partrész, amit Gerendai mostantól üzemeltet. Ekkora bányatavak hivatalosan nincsenek, illetve nem lehetnének, ez az üzletember elmondása szerint anno Kádár János külön engedélyével jöhetett létre. „A közeli békásmegyeri lakótelephez annyira sok sóder kellett, hogy személyesen engedte túllépni a maximális méretet” – meséli.

Sunset-jegy a munkaidő után kiszabadulóknak

Ami az árakat illeti: a teljes áru napijegy felnőtteknek 2000 forintba, gyerekeknek 1000 forintba kerül, a családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) 5000 forintból megvan. De lesz kedvezményes, 10 alkalmas bérlet felnőtteknek 16 ezer, gyerekeknek 8 ezer forintért. Kihasználva, hogy a közelsége miatt akár munkaidő után is érdemes kiszaladni fürödni egyet a fővárosból, lesz külön sunset-jegy. Ezzel 17 órától lehet strandolni sötétedésig – utóbbi szolgál kőbe vésett záróra helyett, a vízbe ugyanis sötétedésig engednek fürdőzőket, de a vendéglátóhelyek utána is nyitva tartanak. Később akarnak egy külön fapados-beach részt is, amely kevésbé felszerelt ugyan szolgáltatásokkal, cserébe olcsóbb a jegy.

Gerendai azt is elárulja, honnan jön ez az egész: évekkel ezelőtt a bánya üzemeltetői keresték meg, mikor már látták, hogy a kitermelésnek nemsokára vége. Fantáziát látott a dologban, főleg, mert akit ide kihozott, „mindenki seggre ült attól”, hogy létezik egy ilyen hely a fővároshoz ennyire közel.

Kattintson galériánkért!
©

„Máshol is nyitottak már beach-jellegű helyeket, de azokban soha nem tetszett, hogy oda inkább csak akkor mentek az emberek, ha volt valami program. Én azt akarom, hogy ide strandolni legyen jó eljönni” – mondja. Ezért nem is erőlteti, hogy összekapcsolja a Sziget miatt eleve adott rendezvényekkel az új helyet, ami nem zárja ki, hogy ilyenek is legyenek később, esetleg a Szigetről lehessen kijönni strandolni valamilyen kombó-jeggyel.

A többi szigetes üzlettársa nem akart beszállni, ő viszont belevágott, és azt mondja, fokozatosan építene valami újat: első körben még csak bérli a sóderbánya elhagyott tavát, de a szerződése alapján később meg is veheti. Akkor pedig még komolyabb területfejlesztés jöhet a területen, akár szállodákkal és mindennel, amit most, az első „félszezon” legelső napján talán még csak ő lát.

Végül pár praktikus-közszolgálati tudnivaló, amire valószínűleg minden strandoló kíváncsi:

  • a tó van, ahol akár 5 méter mély, de a part menti sávot feltöltötték úgy, hogy fokozatosan mélyüljön,
  • minden nap nyitva tartanak, a szezont még nem lőtték be, de a klasszik tavasztól-őszig időszakot nyújtanák el, amennyire időjárástól függően lehet,
  • mivel a szülőknek kimerítő, hogy a gyereket folyamatosan monitorozni kell a vízben, kialakítottak egy külön, pancsolósan sekély gyerektavat, ahol biztonságosan elvannak,  
  • lesz majd külön buszjárat a budakalászi HÉV-megállótól, így tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!