Mérő László
Mérő László

Ennek a népszavazásnak nincs egész jövőnkre kiható egzisztenciális tétje, megtehetjük hát, hogy dacosan nem válaszolunk.

Nagyon nem értek egyet Nehéz-Posony Márton írásával. Tanárként azt mondom, ha a diák nem arra a kérdésre válaszol, amit feltettem neki, akkor eleve elégtelent kell adni neki. Nem fogadható el egy olyan magyarázat, miszerint „azt hittem, a tanár úr valójában azt kérdezi, hogy…”.

Ha egy ilyen magyarázatot elfogadnék, azzal elfogadnám, hogy a diák is megbuktathatja a tanárt. Ami persze jogos lehet, vannak valóban megbuktatnivaló tanárok, és akár én is lehetek az. Csak éppen a megbuktatásunknak nem az a módja, hogy a diák átértelmezi a kérdést, és úgy válaszol. Mert azzal elfogadja a jegyet is, amit majd adunk a válaszra.

Ha nem akarunk ugyanúgy nevetségessé válni, mint Karinthy Tanár úr kérem-jében a bukott diák, aki azzal magyarázkodik, hogy a tanár amúgy is megbukott kérdezéstanból, akkor nem az a kérdés, hogy mit válaszoljunk a tanár hülye kérdésére, hanem az, hogy miképpen fejezhetjük ki azt, hogy maga a kérdés hülyeség. Semmiképpen sem úgy, hogy megpróbáljuk kitalálni, mit is akart kérdezni a tanár, és arra válaszolunk.

Ha egyszer a tanár úr abba a helyzetbe hozott, hogy válaszolni kell a hülye kérdésére, akkor már tökmindegy, mire kapok egyest. Ettől a tanártól nem szeretnék mást kapni. A tanár alkalmasságáról és a kérdés minőségéről a vitát nem ott az órán kell lefolytatni. Akkor már inkább nem válaszolok, elfogadom az elégtelent, és majd máskor, máshol folytatom le róla a vitát. Ott az órán ugyanis eleve nincs esélyem, ott ő az úr, a dolgok rendje szerint.

Azzal, hogy válaszolok, azt kockáztatom, hogy a tanár elfogadja a válaszomat, ad egy elégségest (vagy akár jelest) bizonyítva, hogy ő mennyire jó tanár, olyan választ is elfogad, amivel ő maga amúgy nem ért egyet. Ha nincs nagyon nagy, mondjuk az egész életemre kiható egzisztenciális tétje a jegynek, amit itt kapok, inkább dacosan hallgatok, és beszedem az elégtelent. Ezzel megtartom az erkölcsi alapomat arra, hogy majd valamikor a megfelelő fórumon felvessem a tanár alkalmasságának kérdését.

Valószínűleg ezt mérték el a népszavazást kiíró „tanárok”. Ennek a népszavazásnak nincs egész jövőnkre kiható egzisztenciális tétje, megtehetjük hát, hogy dacosan nem válaszolunk, és elviseljük, hogy a tanár úr dörgedelmesen kiosztja nekünk az elégtelent. Fogalmazhatom ezt úgy is, hogy nem kell állampolgári kötelességünknek érezni, hogy ezen a népszavazáson részt vegyünk, ha egyszer a kérdés hülyeség.

És ha már a tanár úr amúgy Putyin pincsije (mint Nehéz-Posony Márton utal rá), figyelmébe ajánlok egy orosz közmondást: na glupij vaprósz nyet atvéta – ostoba kérdésre nincs válasz. Ne hagyjuk hát, hogy a tanár úr rábeszéljen egy hülye (vagy akár okos, az itt mindegy) válaszra a kegyelemkettes reményében. Ne értelmezzük a hülye kérdést, hanem inkább ne válaszoljunk, és szedjük be az egyest.

Én azért nem fogok elmenni szavazni október 2-án, mert ez az egyetlen módja annak, hogy kifejezzem: a magam részéről megbuktatom a szavazás kiíróit kérdezéstanból.

Majd ha az fog állni a vizsgalapon, hogy „Egyetért-e azzal, hogy akkor is az EU tagjai maradjunk, ha ezért fel kell adnunk nemzeti szuverénitásunk egy részét?” – akkor el fogok menni, és igennel fogok válaszolni, és ha netán kisebbségben maradok, be fogom érni az elégségessel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
11 ezer forinttal drágulhatnak az androidos telefonok az EU–Google-paktum miatt

11 ezer forinttal drágulhatnak az androidos telefonok az EU–Google-paktum miatt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Halálos motorbaleset volt a XVIII. kerületben

Halálos motorbaleset volt a XVIII. kerületben

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Retteg, hogy munkahelyén kóklernek nézik? Akkor talán imposztorszindrómában szenved!

Retteg, hogy munkahelyén kóklernek nézik? Akkor talán imposztorszindrómában szenved!