szerző:
hvg.hu

Jócskán áron alul árulják a kormány ex-kedvenc ex-bankjának hitelkövetelését. Az árrés 195 millió forint, ne habozzon!

Töröcskei István volt fő-államadósságkezelő bedőlt bankjának egyik követelésén próbál túladni a felszámoló - írja a Világgazdaság. A cégben üzlettársak Gyulay Zsolt olimpiai bajnok és Prekuta Bálint, a Rác fürdő egyik magánbefektetője is. 455 millió forint irányáron hirdeti eladásra a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek a Levine-Hungary Kft.-vel szemben fennálló, 650 millió forint tőkeösszegű követelését az állami felszámoló, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. A bank a kölcsönt a jelenleg csődvédelem alatt álló Levine-Hungary Kft.-nek nyújtotta, amely céget Prekuta Bálint és a Nicosiában bejegyzett Levine Trading Ltd. alapította 2012-ben.

A Világgazdaság cikke szerint néhány hónap múlva Prekutának illusztris tulajdonostársa akadt: a Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakozó, jelenleg a Hungaroring elnök-vezérigazgatója – néhány nappal ezelőttig az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója –, valamint a felesége, Gyulay Kata tulajdonában álló Brenion Kft. Nem futó kapcsolatról volt szó, a Le­vine-Hungaryben tavaly év végén a Brenion tulajdonrésze még 15 százalék volt, Prekutáé 3,3, a vállalkozóhoz köthető, a Rác fürdőt fejlesztő cégekben érdekelt Clairvoyant Holding Kft.-é pedig 81,6 százalék. Áprilisban csődöt jelentett a Le­vine-Hungary, akkoriban változott a felállás: Prekuta mellett az akkor frissen alapított Hori-001 Szolgáltató Kft. jelent meg.

Szemeik fénye

Utóbbiban Horváth Gábor a tulajdonos, aki inkább a filmes, reklámos világból ismert. A színes tulajdonosi körre Prekuta azt mondta a Világgazdaságnak, „a véletlen hozta így”, hozzátéve, hogy – bár a cégnyilvántartásban még nem látszik – már megvált 3,3 százalékos részesedésétől. Áprilisban mindenesetre ügyvezetőként még ő jegyezte a Levine-Hungary mérlegbeszámolóját. A Levine-Hungary nulla forgalmával és 121 milliós veszteségével nem tűnik annyira izgalmas társaságnak, mint érdekeltsége, a Caminus Energiaracionalizálási Szolgáltató és Fővállalkozó Zrt. Az előző években kétmilliárd forint körüli forgalmú kecskeméti cégben tulajdonosként ugyancsak felbukkan a Gyulay házaspár, az igazgatóságban pedig tavaly év végéig ott ült Prekuta. A Caminus volt az egyike azoknak a cégeknek, amelyek néhány éve bombabiztos megrendeléshez jutottak az oktatási tárca Szemünk fénye programjában. A programban önkormányzati, egyházi és állami fenntartású intézményekben világítás- és fűtésrekonstrukciós beruházásokat végeztek, majd az energiatakarékos rendszerek bérbeadásával foglalkoztak. Az utolsó projekt 2011-ben zárult, onnan fogva a támogatási források elapadtak, így a program iránt megszűnt az érdeklődés.

Adóhiány

A projekteket az OTP hiteleiből, illetve a környezet és energia operatív program (a mérlegbeszámoló szerint közel 700 millió forint) forrásaiból finanszírozták. Bár a beruházások megszűntek, a Caminusnak tavaly még mindig 1,8 milliárd árbevételt hozott „a korszerű belső világítási és fűtési rendszerek bérleti díja”, az adózás utáni nyeresége pedig 530 millió forint volt. Más kérdés, hogy a nyereségből a tulajdonosok eddig nem láthattak sokat, legalábbis a mérlegbeszámoló szerint az OTP – amelynek zálogjoga van a teljes Caminus-vagyonon és inkasszós joga a cég valamennyi számláján – 12 év alatt egyszer sem járult hozzá osztalékfizetéshez. Prekuta ügyei egyébiránt nem állnak fényesen, nemrég a NAV nagy adósokat soroló listáján bukkant fel 417 millió forint megállapított adóhiánnyal. A Rác fürdőt fejlesztő magáncégek – a Rác Nosztalgia, illetve a Rác Beruházó Kft. – felett pedig az állami felszámolás réme lebeg. Mindkettőt stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány júniusban. A Rác Nosztalgiában az egykori tulajdonostárs Fővárosi Önkormányzattal és a 7 milliárd forint hitelt nyújtó állami MFB Zrt.-vel ugyan sikerült csődegyezséget kötni, de nem teljesültek maradéktalanul a feltételek, ezért a főváros felszámolási eljárást kezdeményezett a magáncégek ellen. A Napi.hu értesülése szerint váratlan megoldás születhet a Rác fürdő helyzetére, egy kínai befektetési holding venné meg a komplexumot, és a vételárat már ügyvédi letétbe is helyezte.

Töröcskei a Rác fürdőben

Prekuta a fővárosi Rác fürdő révén is kapcsolatba került a Széchenyi Bankkal, de állítása szerint a Levine-Hungary kölcsönnek nincs köze a fürdőhöz. Egy ideig úgy tűnt, Töröcskei bankja menti meg a komplexumot. A bank 2012-ben jelképes, 0,001 százalékos üzletrészt szerzett a Rác Beruházó Kft.-ben – a cég 663 milliós törzstőkéjét egymillió forinttal emelve – tíz nappal a csődeljárás megindítását megelőzően. A Rác Beruházó 75 százalékos tulajdonosa volt akkor a fürdő fejlesztésére valaha a Fővárosi Önkormányzattal közösen létrehozott Rác Nosztalgia Kft.-nek. A Rác Beruházó taggyűlési jegyzőkönyve szerint „alapos ígéretet” tett a bank arra, hogy beszáll a finanszírozásba, amely – a korabeli sajtóközlések szerint – addig is több mint százmillió forinttal finanszírozta a társaságot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Holtestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

Holtestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja

A roma és a magyar is csak egymás tükrében értelmezhető

A roma és a magyar is csak egymás tükrében értelmezhető

Meghan Markle-ról kétszer több negatív cikk született, mint pozitív

Meghan Markle-ról kétszer több negatív cikk született, mint pozitív

Exkluzív: beültünk a legendás Ford GT40-be, amit nemrég a mozikban is láthattunk

Exkluzív: beültünk a legendás Ford GT40-be, amit nemrég a mozikban is láthattunk

Baleset az M2-esen, teljes az útzár

Baleset az M2-esen, teljes az útzár