szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Honvédelmi Minisztérium is megszólalt a közmunkás-hadsereg-toborzás ügyben, és érdekes részleteket árult el a munkáról.

Megszólalt a közmunkás-közkatona ügyben végre a Honvédelmi Minisztérium (HM) is. Mint emlékezetes, hosszas kommunikációs csata után kisült, hogy a túlbuzgó járási hivatalok tévedtek, amikor azzal fenyegették a közfoglalkoztatottakat, hogy retorziók érik őket, ha nem jelennek meg a Magyar Honvédség toborzóin. Itt megtudhatták volna, hogy hivatásos katonaként mennyit és hogy kereshetnek.

Sőt, a nekik címzett járási hivatali levében az is szerepelt, hogy akkor is büntetés jár, ha esetleg nem fogadják el a nekik felajánlott, és megfelelőnek ítélt honvédségi állást. Ezért hamar elterjedt, hogy kényszersorozással állunk szemben.

Erről nincs szó, de a HM most elmondja a részleteket. Azt nem tudhatjuk ugyan meg, hogy hánnyal kevesebb katonánk van az elvártnál, mivel ez titok, ám sok minden mást igen - tekinthetjük ezt akár egy online toborzónak is. A honvédség azoknak tud munkát adni, akik 18 évesek elmúltak, és elvégeztek kijárták legalább az általános iskolát. Büntetlen előéletűnek is kell lenniük, és önkéntesen kell jelentkezniük (ezért sem működhetett a járási hivatalok által fogalmazott levelek kényszere, hisz az ellentétes a Honvédelmi Törvénnyel, amely előírja az önkéntességet).

Az első évben még közkatonaként kell boldogulni, amihez bruttó 166 ezer forint ellátmány jár. Ehhez viszont át kell esni és meg kell felelni a fizikai, pszichológiai és egészségügyi vizsgálatokon. Ez a pénz már a 10 hetes alapkiképzés idejére is jár. A fizetés nem tűnik soknak, de a katona lakhat laktanyában, kap egyenruhát, felszerelést, térítésmentes étkezést, vagyis sok költség alól felszabadul.

Az, hogy később ki mit csinál a seregen bellül, képzettsége és tudása alapján dől el a honvédelmi szempontok alapján. A foglalkoztatás elsőre 3 évre szól, ez később meghosszabbítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt