szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

40 millió forintos vagyoni kárt okozott a szegedi gazdasági társaságnak, hogy 2008 és 2012 között ingyen éves bérletet osztottak az önkormányzattal kapcsolatban álló személyeknek. Az ügyészség most egy választott politikus ellen is vádat emelt. A más városokban is bevett gyakorlat egyébként azóta is él, de azóta jogszabályi hátteret is teremtettek neki.

Az ügyészség hat ember ellen vádat emelt a szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szerdán.

 Az érintetteket többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják.

A városi tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, egy üzletágvezetője, valamint három, az önkormányzat részéről eljáró ember – köztük egy választott politikus – a vádirat szerint mintegy negyvenmillió forint vagyoni hátrányt okozott a cégnek, illetve a városnak azzal, hogy 2008 és 2012 között több mint háromszáz kombinált bérletet adott ki ingyenesen.

A vádirat szerint az önkormányzatnál évente vezetői értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló emberek, akik ingyenes kombinált parkolóbérletet kaphatnak.

2013. január 1-jén lépett hatályba az a közgyűlési rendeletmódosítás, amely jogszabályi alapot teremtett a parkolóbérletek ingyenes átadására. Azt megelőzően azonban semmilyen jogszabály vagy egyéb rendelkezés nem tette ezt lehetővé – tudatta a csoportvezető ügyész.

A Délmagyar helyi hírportál szerint az ügyben felbujtással vádolják Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetvezetőt. A címzetes főjegyző elmondása szerint ingyen parkolási bérletet kaptak többek között rendőri vezetők, alkotmánybíró és kormányhivatalvezető is. Mózes hangsúlyozta, hogy ez a gyakorlat már 20 éve működött az önkormányzatnál, bárki is irányította az önkormányzatot. Ennek költsége évente körülbelül 8 millió forint volt, ami a cég parkolási bevételeinek 1 százalékát sem érte el. Az ingyenes parkolóbérletet eleinte 70, később – a közgyűlés létszámának csökkentésével – 65 ember kapta – mondta Mózes Ervin.

Mózes Ervin szerint nem következetes az ügyészség, mert nem vádolták meg a parkolási társaság igazgatóit abban az esetben, amikor ugyanilyen konstrukcióban ingyen biztosítottak parkolóbérletet a rendőrség gépjárműveire vagy jelentős kedvezményt, gyakorlatilag ingyenes parkolási lehetőséget adtak egy parkolóházban az ügyészség és bíróság alkalmazottainak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!