szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy unokázós módszerrel dolgozó bandát egy alkalommal az igazi unoka várta a nagymamánál a barátaival. Most vádat emeltek a csalók ellen.

Vádat emeltek öt "unokázó csaló" ellen, aki 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csalt ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket – közölte Fürcht Pál, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettese pénteken az MTI-vel. 

Mint írta, az "unokázók" módszere minden esetben az volt, hogy a 31 éves elsőrendű vádlott magát az idős sértett unokájának kiadva, eltorzított hangon – tipikusan az esti órákban – felhívta a kiszemelt áldozatot, és azt mondta neki, hogy ő az unokája és uzsorások fogságában van. Az unoka nevében azt állította, hogy ha a nagymama nem ad át még az este – a saját lakásán vagy egy megjelölt közeli helyen – készpénzt vagy bármi más értéket a nemsokára odaérkező embernek, akkor bántalmazni fogják őt. A sértettek minden esetben elhitték, hogy az unokájukkal beszélnek, és a lakásban található értékeiket még aznap átadták az általuk nem ismert küldöncnek. 

A közlemény szerint a kiszemelt sértettek vonalas telefonszámát és címét, valamint a családi kapcsolataikra vonatkozó adatokat a II. rendű vádlott, egy 53 éves nő adta át az unoka szerepét eljátszó csalónak. A csaláshoz külön-külön ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonokat használtak. A társaság többi tagja – általában alkalmanként felkért emberek – játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb küldönc szerepét, akiket az "unoka" vitt a sértettek lakásához. A küldöncök az átvett pénzt azonnal továbbadták az elsőrendű vádlottnak.

Hozzátette: mivel a csalók tudták – valamikor maguktól az idős emberektől – hogy a sértetteknek megtakarított pénzük is van, az unokát eljátszó csaló az első pénzátadás után ismét felhívta őket, és már nagyobb összegeket követelt. 

Ez lett a vesztük, mert az éjjel kéréseiket pánikszerűen azonnal teljesítő sértettek időközben megnyugodtak, gyanakodni kezdtek és segítséget kértek. Egy alkalommal az igazi unoka és barátai várták a további pénzért érkező csalókat, akik az elfogásuk után fél évre előzetes letartóztatásba is kerültek.

Miután szabadlábra kerültek, a csalók bűntársaikkal még három sértettet megtévesztettek, de ezekben az esetekben a küldöncöket a rendőrség mindig elfogta, majd a nyomozás szinte a teljes hálózatot feltárta. 

Az öt ember ellen a budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség emelt vádat. Ketten előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon várják a bírósági tárgyalást – írta Fürcht Pál főügyész-helyettes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!