Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Pár magyar újságírót azzal a céllal vitt ki Isztambulba a magyar kormánnyal üzletelő Adnan Polat, hogy szépeket írjon az új török helyzetről és kicsit megnyugtassa a turistákat. Az újságírók nem feltűnő, de szigorú felügyeletet éreztek, és még egy török sajtóban megjelentetendő cikk megírására is felkérték őket.

Fontos feladat jutott a magyar sajtónak Törökországban: válogatott magyar sajtóorgánumok elsőként készíthettek riportot Törökországról. A július 15-i puccs utáni Törökországnak nem a legjobb a reputációja, egyre-másra jönnek a hírek a tisztogatások mértékéről, a mindennapos nagygyűlésekről, a felfüggesztett, kirúgott, bebörtönzött tízezrekről, a kínzásokról a börtönökben. Vagy arról, hogy Erdogan miképp akarja eltiporni ellenlábasát, Fethullah Gülen hitszónokot és híveit, és hogy visszaállítaná a halálbüntetést.  

©

Érthető, hogy kellene egy kis (vagy nagyobb) pozitív kampány az országnak, és az is érthető, hogy emiatt Magyarországhoz fordult Erdogan, hisz a kormánnyal régóta jó a viszonya, Orbán Viktor már 2014-ben, híres illiberálisos beszédében a sikeres országok között emlegette Törökországot. A két ország között pezsgő a diplomáciai viszony, Budapest vezetése félévente utazik Ankarába, Isztambulba, és a gazdasági kapcsolatok sem pangnak: Orbán Ráhelt például a Magyar Narancs látta tárgyalni Adnan Polat török üzletemberrel, a kinti magyar kereskedőházak székhelyeinek tulajdonosával, akinek külvárosi irodaépületébe az isztambuli magyar konzulátus minden ésszerű szakmai érv ellenére beköltözött. És mit tesz isten, ahogy arról a Haberler cikke beszámol, a magyar újságírókat az AXL Polat cég vitte ki, amely épp az Orbán-féle Adnan Polat tulajdona.

TV2: küldetés teljesítve

A magyar sajtóból a Hír TV, a TV2 és az ATV kapott meghívást, a TV2 Tények Extrájában már le is ment egy ötperces anyag beszámolókkal arról, mi történt a puccs idején, illetve milyen jó most a helyzet turisztikai fronton, minden szuper, minden rendben van Isztambulban és a tengerparton, Antalyában is, Törökország szép, olcsó, megéri odamenni. Tisztogatásról vagy jogállamiságról egy szó sem esett. A TV2 beszélt a CNN Turk egyik munkatársával is – ez a tévécsatorna korábban kritikusabb volt Erdogannal, ám kulcsszerepe volt a puccs alatt az elnök telefonos üzenetének közvetítésével, és azóta sokkal barátságosabb az elnökkel.

Árnyaltabban látja az egész utat és az ott tapasztaltakat Várkonyi Gyula, az ATV újságírója. A hatnapos útról szerdán visszatérő Várkonyi szerint nagyon profin megszervezett út volt, ahol a szervezők arra nagyon ügyeltek, hogy az újságírók csak ne mehessenek annyira a saját fejük után. A programok – találkozók gazdasági, médiaszervezetek vezetőivel - kora reggel kezdődtek, késő estig tartottak, és napi tucatnyi interjú után már nem nagyon maradt energia kimenni az utcára. A vendéglátók ügyeltek arra, hogy mindig legyen a magyarok körül valami kísérő, ami egyrészt természetes,

„de azért az fura, amikor egy elvileg turisztikai cég alkalmazottjának a rendőr előre tiszteleg”.

A magyar Gülen-iskola megtámadásához időzítették az utat 

Az időzítés sem lehetett véletlen: egy iparszövetségi elnök utalt arra, hogy Magyarországon is van olyan Gülen-iskola, mint amilyeneket Törökországban átvett az állam, másnap futott be a Külügyminisztériumhoz a megkeresés, hogy ugyan már, zárják be a budapesti Orchidea iskolát, amelyről, illetve a gülenizmusról a szülők véleményével egyetemben mi is írtunk.

©

Gülen neve amúgy lépten-nyomon előjött: mindenki tényként kezelte, hogy ő állt a puccs mögött, és elítélően szólt az Amerikában élő hitszónokról, gazembernek titulálták. Az is elhangzott, hogy bevezetné Törökországban a sariát, az iszlám törvénykezést (mint ezt egy nemzetközi kutatás alapján megírtuk, a törökök 12 százaléka értene ezzel egyet, ami nagyon kevés más muszlim országokhoz képest, és külföldi elemzők is azt mondják, Gülen nem akar sariát). Várkonyi úgy látja, most Törökországban úgy látják az emberek, hogy ha nem is imádják Erdogant, még mindig jobb megoldás, mint egy gyanús hitszónok.

Tegnapig folyamatosak voltak a nagygyűlések, amelyen Erdogant és a demokráciát éltetik, és amelyre buszokkal szállítják a tömeget – hozzátehetjük, a török elnök kijátssza az egyiptomi kártyát is, ahol a hadsereg sikeresen puccsolta meg Morszi iszlamista elnököt, hogy ez ne történhessen meg Törökországban. Mai hír, hogy Hakan Sükür egykori focistát, török nemzeti hőst és legendát is le akarják tartóztatni, ami olyan szintű dolog, mintha nálunk Király Gábort akarná elvinni a rendőrség, mert híve Gyurcsány Ferencnek.

"Nem egy Észak-Korea volt, de..."

A propaganda nem volt túl nyomulós, nem találkoztak magával Erdogannel, ahogy az isztambuli polgármesterrel sem. Várkonyi a Tények Extrával ellentétben úgy látja, jóval kevesebb turista van Isztambulban, mint máskor, a tengerpart viszont egy más történet, ott kisebb a visszaesés.

©

Várkonyi úgy találta, mindenki óvatosabban beszélt, hisz ki tudja, milyen következménye lehet egy elszólásnak. „Nem egy Észak-Korea volt”, mondja az ATV-s újságíró „de nem volt rés a pajzson”, nagyon profin és vigyázva szervezte meg a török állam a magyar újságírók útját. A végén pedig arra is megkérték őket, hogy esetleg írjanak egy cikket a török sajtóba arról, mit tapasztaltak, hogyan érezték magukat, de ennek a kívánságnak a teljesítéséről a magyar újságírók óvatosságból végül lemondtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

A Nemzetközi Űrállomáson készítenek reklámfilmet egy bőrápolónak

A Nemzetközi Űrállomáson készítenek reklámfilmet egy bőrápolónak

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat