Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Akkor indul be a Fidesz saját menekültellenes kampánya, amikor mindenki visszajött a szabadságáról. Lesznek a kormányéval megegyező üzenetű reklámok, lakossági fórumok, mozgósító országjárás is, a Fidesznek ugyanis fontos, hogy érvényes legyen a népszavazás.

Bár a népszavazási törvény értelmében már szombat óta megtehetné, a hvg.hu információi szerint csak augusztus 20-a után kapcsol magasabb fokozatra a Fidesz népszavazási kampánygépezete. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a kampány a népszavazást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart. A csúszás oka, hogy augusztus közepéig az emberek jó része nyaral, ezért nem vagy csak nehezen lehet elérni, márpedig a kampányban kiemelt szerepe lesz a választók személyes megkeresésének.

Augusztus 20-ig így a kormánypárti képviselők is nyaralhatnak, utána viszont minden energiájukat a mozgósításra, a választói részvétel felsrófolására kell fordítaniuk. A referendum ugyanis csak abban az esetben érvényes, ha választásra jogosultak több mint fele – a határon túli magyar állampolgárokat is beleszámítva – részt vesz rajta. Az érvényesség kommunikációs és presztízsszempontból pedig annak ellenére is nagyon fontos a Fidesz számára, hogy a népszavazás eredménye hivatalosan az égvilágon semmire nem kötelezi Brüsszelt a betelepítésekkel kapcsolatban.

A pártban információink szerint úgy számolnak, hogy vidéken – főként a menekültekkel kapcsolatban személyes tapasztalatot is szerző déli megyékben – meglehet az ötven százalék feletti részvétel, a fővárosban és a nagyvárosokban azonban nem. Július közepén a Fidesz népszavazási kampánystábja is felállt már, a csapatot ismét a 2014-es parlamenti és európai uniós választást is levezénylő Gyürk András vezeti majd.

A Fidesznek várhatóan nem lesz külön kampányüzenete, a párt plakátjai, szórólapjai és hirdetései a kormány május óta zajló migránsellenes kampányára reflektálnak majd.

A menekültellenes hangulatot felkorbácsoló hirdetések és a választók személyes megkeresésére mellett minden választókerületben lakossági fórumokat is tartanak majd a 20-át követő hetekben, sőt: szeptemberben, úgy tudjuk, a Fidesz vezetői és a kormánytagok is mozgósító körútra indulnak az országban.

Az évadnyitó frakcióülés is erről szól

A kampányhajrá pontos menetrendjét és ütemezését a kormánypártok szeptember 7-én kezdődő, háromnapos balatonfüredi frakcióülésén véglegesítik, amelynek nem meglepő módon a referendum lesz a központi témája.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelynek kérdése úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Bár a referendumot csak július elején írta ki Áder János köztársasági elnök, a hivatalos kampányidőszak pedig csak szombaton kezdődött, a kormány kvótaellenes kampánya már májusban elindult és azóta is változatlan intenzitással zajlik. A kezdeti, „Üzenjük Brüsszelnek” – kezdetű szlogennel operáló hirdetéseket július közepén váltották fel a kormányzati magyarázat szerint „a bevándorlás és a kényszerbetelepítés lehetséges következményeiről tájékoztató”, terrorveszéllyel és nők elleni zaklatásokkal riogató újabb, „Tudta?”-kezdetű verziók.

Az ellenzéki pártok a nyár folyamán több alkalommal is bepanaszolták egyébként a kormányt a Nemzeti Választási Bizottságánál, amiért már jóval a kampányidőszak kezdete előtt teleszórta az országot a menekültellenes üzenetekkel, az NVI azonban minden alkalommal érdemi vizsgálat nélkül elutasította az indítványokat. A testület legutóbb múlt pénteken – egy nappal a hivatalos kampányidőszak kezdete előtt – rázta le az MSZP kifogásait, arra hivatkozva, hogy a nem kampányidőszakban zajló kampánytevékenység elbírálására nincsen hatásköre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Karácsony: Méltó ez az alkalom Tarlós távozásához

Karácsony: Méltó ez az alkalom Tarlós távozásához

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

Ködbe borul Nyugat-Magyarország

Ködbe borul Nyugat-Magyarország

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől