szerző:
hvg.hu

Rövidlátó, korlátolt szemlélettel vádolja a félhivatalos katolikus hírportál azokat a jobbára jobboldali megszólalókat, akik finomabban vagy durvábban a menekültkérdésben és egyéb témákban megnyilatkozó Ferenc pápát bírálják.

Tegnap írtunk arról, hogy Harrach Péter azt mondta Ferenc pápáról, szavai, gondolatai "nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást". Mindezt a menekültválság kapcsán fogalmazta meg a kereszténydemokrata politikus, amellyel kapcsolatban a pápa mindig a menekültek pártjára állt, a szolidaritásra hívta fel a katolikusok figyelmét. "A szenvedő emberrel való erős azonosulás kétségtelenül elnyomja benne a másik, számunkra elsődleges felelősséget, a migráns áradat elleni védekezést. Természetesen ennek mi sem tudunk örülni" – tette helyre a pápát Harrach Péter.

Korábban is kapott számos támadást Ferenc pápa, a legdurvábbat honnan máshonnan, mint Bayer Zsolt publicistától, aki blogján – egyébként a pápa keresztény terrorizmusról, erőszakról szóló szavait kommentálandó – arról ír, elment a pápa esze, "a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember".

©

A félhivatalos katolikus hírportál Magyar Kurir most szerkesztőségi cikkben védi meg Ferenc pápát. Terjednek a pápát érintő kritikák, és ezek a katolikusok körében is "futótűzként" terjednek, "mivel gyöngítik a hitben megélt egységet, lassan ölő méregcseppként hatnak". A jelenség arra emlékezteti a szerzőt, mint amikor az 1878–1903 között regnáló XIII. Leó pápa körlevelei keltettek megbotránkozást, aki a munkáskérdésbe "ártotta bele magát".

A lap szerint a kritikai attitűd akkor jó, ha az igazságkeresés szándéka áll mögötte, és akkor idővel párbeszéddé nemesülhet. "Csakhogy az elmúlt időszakban az égető kérdésekkel kapcsolatos, felerősödött véleményformálás legtöbbször nem az igazságkeresést vagy a párbeszédet szolgálja, hanem emberi érdekeknek engedelmeskedik." A cikk utal Bayerre is: "érezhetjük, hogy mélypontra jutottunk, amikor a pápát egy újságíró demens vénembernek, gazembernek nevezheti egy olyan országban, amely – állítólag büszke a keresztény identitására".

A gond ott van, hogy a pápát kritizálók nem is akarják megérteni Ferenc pápát, nem olvassák el a maga egészében a pápai beszéd teljes szövegét, nem követik a pápa megszólásait. Alaphiba, hogy mindig a magyar állapotokra gondolva reflektálnak a pápa szavaira az érintettek: "mintha a világegyházért gondot viselő Péter-utód csak akkor mondhatna értelmes dolgokat, hogyha azok Budapestnek is tetszenek. Sajátos magyar vonás ez: az egész világot magunkhoz mérjük, s eszerint ítéljük meg."

©

A cikk felhívja a magyar katolikusok figyelmét: "nekünk, katolikusoknak nagy a felelősségünk: hiszen mi nem mondhatunk le az egyszerre horizontális, azaz emberi és közösségi, valamint vertikális, vagyis isteni és értékrendi szempontokat követő gondolkodásról". A katolikus egyház nemcsak a magyarokból áll, és a párbeszéd az egyetlen út, amin a katolikusoknak járniuk kell. Idéz Babits Mihálytól is: "az én egyházam nem nemzeti egyház!"

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja