szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bayer Zsoltot érdemkeresztre felterjesztő alapítvány elnöke nem tudott a jelölésről, és nem is ért egyet a díjazással. Megkérdeztük a kormányt, mi a véleménye erről.

"A Bayer Zsoltot  kitüntetésre javasló alapítvány vezetőinek nyilatkozatait nem kívánjuk kommentálni" - közölte a Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ. Stark Tamás történész a hvg.hu-nak azt mondta, mélységesen megdöbbent, mikor a Népszabadságból kiderült számára, hogy Bayer Zsoltot az általa vezetett alapítvány jelölte a lovagkeresztre, és ellenzi is az egészet.

Az alapítvány nevét egyébként a Népszabadság írta meg, mert a Miniszterelnökség konkrétan nem közölte a szervzezet nevét, a Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont most hivatalosan is megtette.

"Bayer Zsolt kitüntetését a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány javasolta, a GULAG rabtelepein fogva tartottakkal való érzelmi azonosulásért, az erdélyi magyarság életének hiteles bemutatásában folytatott tevékenységéért.  Meggyőződésünk, hogy Bayer ez irányban végzett tényfeltáró és ismeretterjesztő tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az idei évet a kormány a GULÁG-okban fogvatartottak évének nyilvánította. A sztálini diktatúra alatt  GULAG-táborokba hurcolt és ott meghalt több százezer magyar ember történetéhez méltatlan a most kialakult politikai csatározás."

A Magyar Közlönyben megjelent indoklásban egyébként Bayer újságírói tevékenységét is felsorolták. Az erdélyi magyarságra vonatkozó érvelésen egy másik érdemrendes, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója háborodott fel mélységesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés