szerző:
Dercsényi Dávid-Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Egyre többen adják vissza állami kitüntetésüket Bayer Zsolt lovagkeresztje után, de még többen vannak, akik nem. Amikor erről kérdezősködtünk a díjazottak között, helyenként egészen durva kifakadásokkal találkoztunk. Bayer barátai is kezdenek felsorakozni.

Felbolydult a közélet Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt, kedd reggeli már több mint 50 ember döntött úgy, ilyen társaságban nem kell neki az állami elismerés. Felhívtunk több díjazottat, ő hogy dönt. Nagyon sokan megtartják, de az érvek – már ha egyáltalán elhangzottak – nagyon különbözőek.

1. Műbalhé

Varga Miklós énekes azt mondta, neki nem tiszte megítélni Bayer kitüntetését, az állam adta ezt a díjat, ugyanúgy, ahogy neki is, 3 évvel ezelőtt.

"Egy végeláthatatlan lavinát indítana el, ha mindenki elkezdené nézni, hogy a 'másik oldalról' ki kapott díjat, és azután visszaadná a sajátját, amellyel az állam a művészi teljesítményét ismerte el."

Varga az egész visszaadás-sorozatot műbalhénak tartja.

Az Edda frontembere, Pataky Attila sem gondolja másként: a mindenkori kormánynak szíve-joga kitüntetni bárkit, és a kitüntetettek olykor az egyik oldalnak kedvesek, olykor meg a másiknak.

Ez a szembenállás a világ tükörképe, és sajnos csak rosszat hoz. Folyik a világ a maga primitív folyásában, csak eszközök vagyunk.

Hogy kinek a kezében? Pataky Attila ennek megértéséhez Duncan Shelley Az elme gyilkosai című könyvét ajánlja figyelmünkbe, amely egy pszichológusról szól, akinek az a feladata, hogy manipulálja az emberiséget, de egy nap árulóvá válik és megszökik.

2. Nem hallotta/nem kommentálja

Bár a médiából dőlnek az erről az esetről szóló hírek, többen nem is hallottak az egész cirkuszról. Egyikük, Dezső Tamás, az ELTE volt dékánja nem tervezi visszaadni 2014-ben kapott kitüntetését, azt mondta, nem foglalkozik azzal, ki mit ad vissza, az eseményeket nem követi. Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója sem tervezi 2 éve kapott elismerése visszaadását, de részleteiben ő sem ismeri az ügyet.

©

Huszti Péter színész gyorsan lezárta a beszélgetést: "nem foglalkozom a kérdéssel, köszönöm", majd bontotta a vonalat.

Nékám Kristóf allergológus-immunológus professzor is nemmel válaszolt a kérdésre. Azt mondta, véleménye van ugyan az ügyről, de nem tartaná szerencsésnek elmondani.

Makány Márta divattervezőt is hívtuk a kérdésben, ő is Magyar Érdemrend-kitüntetett – mit gondol a Bayer-ügyről, visszaadná-e a díjat. Asszisztense visszahívást ígért, azonban arra még várunk.

3. Hiba volt, de megtartom

Lányi András író, filozófus nem adja vissza kitüntetését. Azt mondja, ilyen alapon egy kitüntetést sem szabadna elfogadni. A szocialista és a Fidesz-kormány idején is kapott elismerést, egyiket sem köszönte meg és egyik oldalnak sem tett szolgálatot. "Meglepett Bayer Zsolt kitüntetése:

azt hittem, már régen kitüntették, hiszen alaposan rászolgált, nem? Szerintem ő az egyik legkártékonyabb figura közéletünkben.

De megszólalni fontosabb ügyekben kellene, mint ez a kilátástalan és értelmetlen elhatárolósdi."

Beer Miklós váci megyéspüspök – az egyik 2015-ös kitüntetett – sem örült, amikor meghallotta, hogy Bayert kitüntették.

"Ez hiba volt", mondja, őt leginkább az háborította fel, ahogy Bayer a pápáról beszélt/írt, a többi között demens vénembernek titulálta. (Egyéb Bayer-idézeteket ebben a cikkünkben talál.) Beer nem akarja visszaadni a díját, mert nem akar "cirkuszt csinálni", de szélsőséges alaknak tartja Bayert, és haragszik.

Csath Magdolna professzor, a 2002-es választáson a MIÉP színeiben indult közgazdász azt mondta, miután ő nem ugyanabban a kategóriában kapott kitüntetést, mint Bayer Zsolt, nem adja vissza elismerését. Az értékrendjéhez nem állnak közel a szélsőséges megnyilvánulások, de ebben a vitában nem vesz részt, inkább csak szakmai kérdésekben foglalna állást.

4. "Adja vissza a bayerzsolt!"

"Nem adom vissza a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét! Adja vissza bayer zsolt a fő gyűlöletkeltő, akinek nincs helye köztünk!” – írta Facebook-oldalán Daróczi Joka János újságíró, szociálpolitikus, aki a hvg.hu-nak elmondta, "hallottam, hogy bizonyos munkáira hivatkoznak, de úgy nem lehet, hogy az egyik kezemben a vizet viszem, a másikban meg a tüzet! Azt a tevékenységét nem ismerem, azt viszont igen, mikor a zsidókról, cigányokról, homoszexuálisokról, migránsokról embertelen módon ír. Ez méltatlan."

Az elismerés visszaadása jó demonstráció ugyan, de Daróczi szerint

nem nekem kell kilépni egy klubból, ha valaki olyan jön, akinek büdös a lába vagy a szája.

"A klubnak kellene megmozdulni, és azt mondani, ne gyere ide." Ezzel együtt szerinte árnyék vetül az elismerésre.

Hasonlóan markáns véleményt írt Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, aki napok óta gondolkodik azon, mi legyen az elismerésével, amelyet 2010-ben, még az előző, baloldali kormánytól kapott. A visszaadás határán van.

"Mérhetetlen cinizmus, hogy bayerzsolt kitüntetését is részben az erdélyi magyarok nyakába varrják" – írta a Facebookon.

"Amikor az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatásával indokolja a B. kitüntetését, úgy tűnik, velünk mindent el lehet végeztetni, nem maradhatunk ki ebből a mocsokból sem" – fakadt ki a hvg.hu-nak Gáspárik Attila, aki szerint a kormány a kitüntetés ezen indoklásával lepocskondiázta az egész újságírótársadalmat.

"Bayer Zsolt annyira nem létező figura, hogy nem érdekel, ugyanakkor Romániában élő magyarként nagyon zavar, hogy van egy olyan kormány, amelyik Bayert ilyen állami rangra emeli. A kormány ezzel magát minősíti."

5. Visszaadom

A döntése bejelentésekor értük el Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, aki elmondta, hogy visszaadja a 2011-ben kapott Lovagkeresztjét. "Ez egy személyes döntés, ami mindenki saját belátására van bízva" – mondta. Többen kértek tanácsot tőle, de ugyanezt tudta mondani. Bár lépése sokakat állásfoglalásra késztethet, nem akar buzdítani senkit, nincsenek elvárásai, nem tartja helyesnek, ha a közélet hiszterizálja a kialakult helyzetet.

Facebook-oldalán egyébként azzal indokolta lépését, hogy nem kíván "még virtuálisan sem egy közösségbe tartozni Bayer Zsolttal".

A 2012-ben díjazott immunológus, Falus András Széchenyi-díjas egyetemi tanár a Facebookon is megosztotta az Áder Jánosnak küldött nyílt levelét: kiemelkedő megtiszteltetésnek élte meg az elismerést.

©

"Mégis, minthogy egy, az idei kitüntetettek listáján szereplő illetővel (Bayer Zsolt) mindennemű közösséget elutasítok, továbbá tiltakozásul a hatalom kitüntetésetikája ellen, kitüntetésemet a mai nap során Önnek visszaküldöm. Kérem nevemet töröltetni szíveskedjék a kitüntetettek névsorából."

Az ELTE Társadalomtudományi Karának több oktatóját is kitüntették korábban, ők testületileg küldik vissza az érdemrendet.

6. Egy egészen más perspektíva

A nem visszaküldők közül többen érvelnek azzal, hogy nem "ezektől" kapták a díjat, van, aki hozzáteszi azt is, ő sem szeretne Bayerrel egy listán szerepelni, ám mégsem adja vissza a díját, mert azt "nem ezektől" kapta, ugyanakkor sok tisztességes, kiváló szakemberrel van egy listán. Radnóti Sándor esztéta, filozófus (1998-as díjazott) egészen más síkra emelte a vitát a Facebookon: "aki visszaküldi a III. köztársaság idején kapott állami kitüntetését, az ezt abban a hiszemben teszi, hogy kontinuitás van a III. köztársaság és az Orbán-rendszer között. De nincs."

Kaltenbach Jenő ezzel az érveléssel nem ért egyet: a kettő között van jogfolytonosság, Orbán nem az égből pottyant ide, és nem is valamiféle puccsal került hatalomra.

Bár lépése miatt a gratulációk mellett bírálatokat is kapott, nem emlékszik hasonló nagyságrendű kitüntetés-visszaküldésre – a Szaniszló Ferenc díjazása elleni tiltakozáshullámban is csak 10-12 Táncsics-díjas cselekedett hasonlóan, aminek eredménye a díj visszakérése, majd visszaadása lett. (A Táncsics-díjat egyébként minisztérium adja, így nem számít állami díjnak.) Kaltenbach, mint mondja, a lelkiismeretének tett eleget, azonban nem bélyegzi meg azokat, akik nem mondtak le az elismerésükről, például arra hivatkozva, hogy megérdemelten kapták azt. Bár azt gondolja, ezzel a tiltakozási hullámmal a hatalom nem foglalkozik.

Kaltenbach egyelőre nem kapott választ az államfőnek írt nyílt levelére – amelyet egyébként e-mailben is feladott a Köztársasági Elnöki Hivatalnak – arról, technikailag hogyan kell visszaadni egy kitüntetést (a kitüntetésekről szóló 2011-es törvény ilyesmiről nem rendelkezik). Azt mondja, ha továbbra sem jön válasz, postára adja a kitüntetést, bár viccből még hozzátette, lehet, hogy odamegy a bejárathoz, és ünnepélyesen, fanfárok kíséretében átadja valakinek, aki hajlandó visszavenni.

Megkerestük Áder János köztársasági elnököt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy kommentálják a tiltakozási hullámot, illetve a kitüntetések tömeges visszaküldését, de egyelőre nem kaptunk választ. A Fidesz már megszólalt, a véleménynyilvánítás kategóriába sorolta az akciót. Közben az Index azt írja, technikailag a díjat nem lehet sem visszaküldeni, sem visszavenni, így a listáról sem lehet lekerülni. Megszólalt Bayer Zsolt is, aki nem adja vissza a kitüntetését, és sajnálja azokat, akik miatta léptek, de azt nem érti, milyen összefüggés van a tiltakozók és az ő kitüntetése között.

+1: álljon mindenki Bayer mellé!

A békemenetes társ, Bencsik András – a többnapos vihar után – vasárnap délután állt ki Bayer Zsolt mellett, és ezt fontosnak tartotta nyílt levélben tudatni Áder János köztársasági elnökkel.

Bencsik is kitüntetett, ő tavaly kapta meg a lovagkeresztet. Bayer szerinte "a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint kiváló ember, nagyszerű publicista, olyan médiaszemélyiség, aki bár néha egyeseket irritáló módon, ki tudja és ki meri mondani azt, amit a legtöbb ember gondol. Bayer Zsoltot pár bukott világnézetébe beleragadt ember most megtámadta, ez azonban szánalmas lépés volt."

A nyílt levél zárásaként őszintén gratulált és jókívánságait fejezte ki Ádernek a kitüntetés adományozásához, Facebook-oldalán pedig arra buzdította a "jóérzésű és bátor embereket, akik az elmúlt években hasonló kitüntetésben részesültek, hogy nyilvánosan álljanak ki a köztársasági elnök Bayer Zsoltot érintő döntése mellett".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány