szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pintér Jolán, aki felterjesztette Bayer Zsoltot az állami kitüntetésre, elmondta, nem politikai nyomásra cselekedett, de nem is ismeri Bayer Zsolt publicisztikáit.

„Az én szemszögemből Bayer Zsoltnak nem kell visszaadnia a kitüntetését, de én nem olvastam a publicisztikáit, csak a Gulag-témával kapcsolatos dolgokra figyeltem” – mondta a Népszabadságnak Pintér Jolán, a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, aki javasolta Bayer Zsoltot a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésre.

Pintér Jolán változatlanul kitart amellett, hogy a Magyar Hírlap publicistája viszonylag korán kutatásokat végzett a Gulag-témakörben, írt róla, filmet csinált, ezért megérdemli a lovagkeresztet, mint mondta, számára csak a Gulag a fontos.

Ez azért is érdekes, mert a Magyar Közlönyben megjelent indoklás szerint Bayer nemcsak a Gulaggal kapcsolatos kutatásaiért, hanem "példaértékű újságírói tevékenysége elismeréseként" kapta meg a díjat.

Pintér Jolán mindemellett visszautasította a feltételezést, hogy a politika közeléből bárki sugallta volna, hogy javasolja Bayert az állami kitüntetésre, és a lapnak azt mondta, nincs semmilyen kapcsolata politikusokkal, csak annyi, hogy az alapítvány által állított Kossuth tér közeli szobornál politikusok szoktak felszólalni.

Pintér úgy érzi, „túl nagy a vihar" Bayer kitüntetése körül, de azt megerősítette, hogy a kitüntetésről nem egyeztetett senkivel, az alapítvány elnökével, Stark Tamással sem, de mivel ő is teljes jogú képviselője az alapítványnak, így jogszerűen járt el. Hozzátette: „most úgy gondolom, hogy ez morálisan nem volt helyes, és ezt már meg is beszéltük" – tette hozzá. „Emiatt ostorozom is magam, de saját magam felé nincs lelkiismeret-furdalásom, mert aki beszél a Gulagról és ráirányítja a figyelmet az ott történt sorstragédiákra, borzalmakra, az számomra mindennél többet ér.”

Mint arról beszámoltunk, Stark Tamás, az alapítvány elnöke azt nyilatkozta, mélységesen ellenzi Bayer Zsolt kitüntetését, akinek az elismerése miatt már 80-nál is több ember adta vissza az állami kitüntetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család