szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pintér Jolán, aki felterjesztette Bayer Zsoltot az állami kitüntetésre, elmondta, nem politikai nyomásra cselekedett, de nem is ismeri Bayer Zsolt publicisztikáit.

„Az én szemszögemből Bayer Zsoltnak nem kell visszaadnia a kitüntetését, de én nem olvastam a publicisztikáit, csak a Gulag-témával kapcsolatos dolgokra figyeltem” – mondta a Népszabadságnak Pintér Jolán, a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, aki javasolta Bayer Zsoltot a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésre.

Pintér Jolán változatlanul kitart amellett, hogy a Magyar Hírlap publicistája viszonylag korán kutatásokat végzett a Gulag-témakörben, írt róla, filmet csinált, ezért megérdemli a lovagkeresztet, mint mondta, számára csak a Gulag a fontos.

Ez azért is érdekes, mert a Magyar Közlönyben megjelent indoklás szerint Bayer nemcsak a Gulaggal kapcsolatos kutatásaiért, hanem "példaértékű újságírói tevékenysége elismeréseként" kapta meg a díjat.

Pintér Jolán mindemellett visszautasította a feltételezést, hogy a politika közeléből bárki sugallta volna, hogy javasolja Bayert az állami kitüntetésre, és a lapnak azt mondta, nincs semmilyen kapcsolata politikusokkal, csak annyi, hogy az alapítvány által állított Kossuth tér közeli szobornál politikusok szoktak felszólalni.

Pintér úgy érzi, „túl nagy a vihar" Bayer kitüntetése körül, de azt megerősítette, hogy a kitüntetésről nem egyeztetett senkivel, az alapítvány elnökével, Stark Tamással sem, de mivel ő is teljes jogú képviselője az alapítványnak, így jogszerűen járt el. Hozzátette: „most úgy gondolom, hogy ez morálisan nem volt helyes, és ezt már meg is beszéltük" – tette hozzá. „Emiatt ostorozom is magam, de saját magam felé nincs lelkiismeret-furdalásom, mert aki beszél a Gulagról és ráirányítja a figyelmet az ott történt sorstragédiákra, borzalmakra, az számomra mindennél többet ér.”

Mint arról beszámoltunk, Stark Tamás, az alapítvány elnöke azt nyilatkozta, mélységesen ellenzi Bayer Zsolt kitüntetését, akinek az elismerése miatt már 80-nál is több ember adta vissza az állami kitüntetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadulhatnak Ronaldinhóék

Szabadulhatnak Ronaldinhóék

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

6200 forintot raboltak ököllel

6200 forintot raboltak ököllel