Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Fliegauf Bence filmrendező a romák elleni gyilkosságsorozat egyik vallomásával illusztrálta, miért adja vissza állami kitüntetését a Bayer-ügy miatt. Utánajártunk a riportnak, és annak is, mik Bayer roma tárgyú publicisztikájának legnagyobb problémái.

Fliegauf Bence rendező tegnap a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság per vádiratában szereplő szövegrészlet kíséretében küldte vissza 2005-ös Érdemkeresztjét Áder Jánosnak, szerinte Bayer ezzel a riporttal uszított a romák ellen. Ez a szöveg a per vádbeszédében, illetve a perbeszédben hangzott el, és az akkor még vádlottak első, részletes, rendőrségen tett beismerő vallomásából származtak. Kiss Árpád beszélt arról, hogy Bayer Zsolt galgagyörki riportja "nagyon felháborította, többször is megnézte". Testvére, Kiss István pedig arról beszélt, hogy kifejezetten a riport miatt döntöttek úgy, hogy az első helyszín, ahol ölni szándékoznak, Galgagyörk lesz. A Kiss testvérek célja a megtorlás volt, "mivel a törvényes eszközöket elégtelennek tartották a rend helyreállítására", és más kijelentéseik is igazolták, hogy az önjelölt rendteremtőként léptek fel.

"A kezünkbe vesszük a dolgokat" - a Bayer-változat

De mi is volt az az ominózus eset és az arról készült Bayer-riport? 2008-ban több ilyen eset is történt, kis, romák lakta falvakban pattantak ki erőszakos ügyek, ahova a Magyar Gárda aztán lement rendet csinálni: demonstratíve felvonulni, megfélemlíteni. A galgagyörki esetet nem egyszerű utólag rekonstruálni a médiában megjelentek alapján: a falu egyik, romák lakta utcájában egy nem roma házaspár is élt. A telkükön állt egy nyári konyhaként szolgáló kis épület, amelyben romák laktak - a házaspár szerint egyszerűen beköltöztek oda és zaklatták őket. Egy idő után már nem bírták a zaklatást, életveszélyben érezték magukat, el akartak költözni, kihívták a Magyar Gárdát. Bayer Zsolt egy kétrészes riportsorozatban mutatta be ezt a verziót az Echo TV-ben, ezt látták a Kiss fivérek. Ez mára eltűnt a netről, csak egy szerkesztett verziót lehet megtalálni.

©

Ebben az látszik, hogy Bayer beszél a sértettekkel és a gárdistákkal. A sértett házaspárnak sugalmazott kérdéseket tesz fel: "Van még bármiféle illúziójuk arról, hogy Magyarország egy jogállam?" "Tisztában vannak azzal, hogy önök amiatt, amit nekem elmondtak, velem együtt három nap múlva rasszisták meg fajgyűlölők lesznek?". Bayer megjegyzéseket is tesz: "Innentől ez az egész egyszerű, holnaptól az én lakásomba költözik be egy cigány család, és akkor három év múlva én fogok kiköltözni onnan, nem? Vagy megoldjuk végre, és akkor a kezünkbe vesszük ezeket a dolgokat. Ha az igazságszolgáltatás nem segít, én amondó vagyok, nincs más hátra, meg kell oldani." A riportban Gárda-videofelvételek láthatóak mindenféle magyarázat nélkül, és megszólal a gárdisták vezetője is. Hivatalos szerv képviselője nem beszél meg a szerkesztett verzióban, sem a polgármester, sem senki a rendőrségtől.

Olaj a tűzre

Mindeközben az MTI és más források, például Turay Balázs fotós, újságíró, szakértő is azt mondja, az eset hátterében egy szerelmi történet, szerelmféltés állt, a nyári konyhában akkor már évek óta élő romák és a nem roma házaspár egy-egy tagja volt érintett. A dolog végül súlyos konfliktussá mélyült, amely odáig fajult, hogy a nem roma férfi kihívta a Magyar Gárdát. Az MTI-nek az incidensről készült anyaga a gárdisták vonulásának megfélemlítő jellegét domborította ki, és azt is megjegyezte, "a polgármesternő pedig már két éjjel a romák között aludt, hogy félelmüket csillapítsa".

A Magyar Gárda Galgagyörkön 2008 júniusában
©

Turay sem emlékszik, hogy a teljes riportban valamelyik hivatalos személyt megszólaltatta volna Bayer. Turay közelről nézte végig a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkossági pert, rengeteg tárgyalási napon jelen volt, Fliegauf az ő weboldaláról vette át a Kiss-testvérek vallomását. Neki több gondja volt a Bayer-riporttal, az előbbieken túl egyrészt nem látta benne azokat a fenyegető dolgokat, amelyekről Bayer beszélt, a kapával-kaszával százával támadni szándékozó romákat, szerinte Bayer csak szóbeszédekre alapoz. Bayer maga azzal, hogy országos médiumokban ad teret a kis, marginális szélsőséges portálok tónusának, híreinek, már ezáltal újságírói etikai hibát követ el, így terjeszti azokat a gondolatokat, amelyek hallatán a kevésbé szélsőségesek fejében is megjelenik, hogy itt valami óriási, hatalmas baj van - mondja Turay a mostani plakátkampánnyal párhuzamot vonva: Bayer "olajat önt a tűzre", sosem kísérli meg a jelenségeket felelősségteljesen körbejárni, hanem eszkalálni akarja a helyzetet, itt is ez történik. Van, hogy felcseréli az okot és az okozatot, Turay szerint például a készenléti rendőrség a Gárda megjelenése miatt szállt ki, miután a gárdisták lezárták a falut, legalább is ezt mondták neki a helyiek - Bayer riportja a REBISZ-esek jöveteletét úgy magyarázza, hogy azért jöttek, mert a romák megindultak Galgagyörkre, miután a Gárda megjelent "költöztetni".

Turay azt veti Bayer szemére, hogy riportjaiban meg sem kísérli megérteni a konfliktusokat, kihasználja a neki nyilatkozókat, és tovább hergeli őket. "Ökölbe kell szoruljon a kezünk", idéz Turay Bayertől, és felhívja a figyelmet arra, amire Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő hívta fel a figyelmét: nagyon fontos ám az, hogy valaki hogy jut el az ölésig, hogy jut el odáig, hogy embertársát elpusztíthatónak tekinti. És ennek, ahogy azt számos tragikus esetben a náci Németországtól Ruandáig láthattuk, része, hogy a média lefokozza az elpusztítandót, csótánnyá, patkánnyá változtatja, és így egyre könnyebbb áttörni azt a gátat, ami elválaszt a gyilkolástól.

Bayer Zsolt kitüntetése óta visszavonta a pár mondatát, erről a riportról még nem nyilatkozott. Legújabb, pénteki, a Mandinernek adott interjúban viszont azt ígérte, felhagy a durva, provokatív publicisztikával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás