szerző:
Tetszett a cikk?

Közösségi oldalon kéri a pécsiek segítségét egy látássérült lány: itt vették fel gimnáziumba, viszont vakvezető kutyája miatt nem talál kollégiumot vagy albérletet. Már egy szobával is beérné, illetve beérnék így ketten, de sehová nem akarják beengedni az állattal – ami amúgy törvény alapján meg sem történhetne.

A 19 éves dombóvári lány, Vértesi Alexa a Facebookon keres albérletet, miután látássérültként a számára tájékozódásához nélkülözhetetlen, vakvezető kutyája miatt eddig mindenhol elutasították.

Mint írja, sok munka árán nyert felvételt a Pécsi Művészeti Gimnázium hegedű szakára, utána pedig egyetemen szeretne továbbtanulni.

Látássérültként vakvezető kutyával közlekedik, az állat „profin képzett és maximálisan jól nevelt”. Ennek ellenére a kollégium keresés során „minden helyen elutasították többnyire azzal az indokkal, hogy a kutyát nem viheti be”. Jogszabály írja elő, hogy a lakosság számára is nyitva álló minden területre, intézménybe bemehet, hiszen így tudja megfelelően végezni a feladatát.

Ezért kéri most a „pécsi lakosokat, hogy ha valaki tudna kis költségű albérletet, szobát lakásban a környéken”, akkor segítsen neki. Meglátjuk, az annyi esetben összefogó net népe ezúttal is talál-e virtuális-kollektív megoldást.

Hiába nincs semmi gond a kutya viselkedésével, nehéz vele lakhatást találni (képünk illusztráció)
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni