szerző:
hvg.hu

Egyre-másra hallatszódnak kritikus hangok a magyar katolikus egyházon belül, egyelőre csak alsóbb szinteken. Most a röszkei plébános szólalt meg, kritikája egyfelől a katolikus püspöki kar némaságának szól, de bírálat éri a katolikus emberbaráti szolgálat nehézkességét is, és a kormány által kiváltott előítéleteket.

Nemrég írt a Szemlélek keresztény blogon a makói plébános Pálfai Zoltán arról, hogy hiányolja a katolikus egyház vezetői testületének az állásfoglalását a kvótanépszavazás és a kvótakampány tekintetében. Nem érti, hogy hallgathat ebben a kérdésben a püspöki kar, és gondolatébresztőként beidéz pár gondolatot. Tavaly novemberben egy segédpüspök fejtette ki véleményét menekültügyben.

Most a röszkei plébános levelét közölte a Szemlélek. Elértük Liszkai Tamást, aki azt mondta, eredetileg egy belső levelezésben reagált a Pálfai vita- vagy párbeszédindító cikkére, ezt kérte el a blog közlésre, amire ő engedélyt adott.

A püspöki kart nem érdekli, hogy gyalázzák Ferenc pápát
©

Liszkait is nyugtalanítja, hogy a püspöki kar más ügyekben is néma, egyedül Beer Miklós váci püspök fakadt ki (a hvg.hu-nak is) például Bayer Zsolt kitüntetése miatt, akik demens vénembernek és/vagy gazembernek titulálta a pápát. Az ügyre egyébként a Magyar Kurir írt szerkesztőségi cikket válaszul, amely a Vatikán félhivatalos lapja Magyarországon. Ugyanígy nem szólal meg a püspöki kar a pápát Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán mocskoló kommentelőkre reagálva.

Az is befogadás, ha nem küldjük a menekülteket postafordultával vissza

A röszkei plébános azt írja, mindenki a saját lelkiismerete szerint szavaz a kvótanépszavazáson, de a menekültek felé fordulni segítő szándékkal még egyáltalán nem egyenlő a stratégiai betelepítést igenlő attitűddel. "A befogadás annyi is lehet, hogy a migráns csoportokat nem küldjük vissza 'postafordultával' a háborús övezetekbe vagy első biztonságos országként a libanoni/török stb. milliós lélekszámú menekülttáborokba, ahol a higiénikus viszonyok rosszak, és ahol életvitelszerűen nem lehet tartósan kibírni hónapokat vagy éveket, főleg kisgyerekekkel" – írja Liszkai.

Liszkai arra is kitér, hogy ma a közhangulat a muszlim bevándorlókat első számú közellenségnek tekinti. De vajon egy vallásosságot komolyan vevő muszlim a nagyobb ellenség-e "vagy az a konzumista (és konformista), látszólag csak az anyagi javakban és szórakozásban érdekelt fogyasztói szekuláris társadalom, ahol a szubkulturális formák pótcselekvésként töltik ki az emberek életét, akik teljesen elveszítik ezáltal vallási és szakrális érzékenységüket, egyben érzelmi intelligenciájukat is?" – adja egy katolikus olvasatát a kérdésnek Liszkai. Erről egyébként már egy korábbi, muszlim imaházban tartott vallások közi párbeszéden is felmerült egy katolikus teológusban ez a gondolat. Liszkai szerint a fogyasztói társadalom még a szocialista Magyarországnál is károsabb az emberek vallásos meggyőződésére.

©

"1 db vízcsap és 5 db mobilvécé" 1000 embernek

Liszkai azt sem érti, miért nem esik szó katolikus körökben arról, hogy Ferenc pápa ugyanazt a szellemiséget képviseli menekültügyben, mint a most szentté avatott Teréz anya vagy maga Jézus Krisztus. Idézi Sári Gabriella hozzászólását Pálfai vitaindítójához, a nő maga is önkénteskedett a déli határnál. Sári kevesli a katolikus egyház jelenlétét, a Karitász ritkán megy el az olykor ezer feltorlódott menekültön segíteni, "akiknek 1 db vízcsap és 5 db Toi Wc áll rendelkezésükre (a szerbek rakták ki), elégséges mennyiségű étel csak akkor van, ha az önkéntesek visznek. (Máig visznek, ámde keresztény csak nagy ritkán akad köztük, pl. amikor a Szent Egyed Közösség önkéntesei lemennek kb. 2 havonta 1x.)".

"Borzasztó háborús traumáktól sújtott családokkal, megerőszakolt nőkkel találkoztam, a határunkon több kisbaba majdnem meghalt." "A kormány az agresszív kommunikációval félelmet, ellenállást, haragot ébreszt az emberekben, és tényeket alig közöl. Mindenki fél a migránsoktól, pedig nálunk aztán tényleg alig vannak." "Mindeközben milliárdokat kapott az ország az EU-tól és Svájctól a menekülthelyzet kezelésére, amiről csak egyszer-kétszer szóltak a hírek, azóta senki sem tudja, mire ment el a pénz." "Szóval, én mindenkit bátorítanék, hogy segítsen, van sok lehetőség! Pl. menekültstátuszt kapott gyerekeknek lehet magyart tanítani, játszani velük, vagy munkát keresni azoknak a katolikus (!) afrikai migránsoknak, akiket valami csoda folytán befogadtunk" – idézi Sárit hosszan a röszkei plébános.

Liszkai úgy fejezi be gondolatait: ha a kóbor kutyának segítünk – elvisszük állatmenhelyre, próbálunk neki gazdát keresni – miért nem segítünk az embereken? "Mit okoz bennünk az előítélet? Milyen emberek vagyunk?"

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!