szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaszi ciklusban a legtöbbet hiányzó Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdeti vette az őszi törvénykezési szezon a Parlamentben. A miniszterelnök azzal riogatott, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, akkor Brüsszel a baloldali városokba akar majd menekülteket telepíteni. A szocialisták aljas hazugságnak nevezték Orbán mondatait.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Hiller: a gyerekek olyan túlterheltek, hogy hazaérve nem akarnak játszani

Az MSZP saját szakpolitikáit ismerteti a Parlamentben, nem hagyja, hogy a a Fidesz tematizálja a közéletet. Kudarc lesz a szakgimnáziumok rnedszere, de három év elvész így. A szakközépiskolák szétverése bűn. A szakgimnáziumok szűkítik a felsőoktatásba jutás lehetőségét.

Szél Bernadettnek adott válaszában egy államtitkár Orbánnak mondott ellent

"Sajnáljuk, hogy ez így van" – mondta a külföldre kitántorgó magyarokról az államtitkár Szélnek, percekkel korábban Orbán épp azt mondta az MSZP-s Tóth Bertalannak, hogy ne bántsák a kivándorló magyarokat, akik kint dolgoznak. Így pontosan nem tudható, hogy a kormány örül vagy nem örül a külföldre dolgozni kivándorlóknak.  

Orbán: Vona elitista, a Jobbik frakcióvezetője adócsaló

Orbán kapja meg a szót, válaszol a frakcióvezetőknek.

Minden elhangzott, aminek el kell hangoznia. Aki azt állítja, hogy nem nőnek a bérek, hazudnak. Akik szerint nem lett több munkahely, szintén.

A népszavazásról: az LMP-s Schmuck Erzsébetnek üzeni, hogy az EU-n belül nálunk a jövedelmi különbségek a legkisebbek közt van. Vissza szeretné vonatni Schmuckkal a defetizmus szellemét: ne mondja Schmuck, hogy nem lehet a bevándolókat megállítani kerítéssel, mert Orbán szerint ez óriási kártétel. Ha az USA-nak sikerül déli határainál megállítani a menekülteket, akkor nekünk is sikerülni fog.

©

Orbán szívesen foglalkozna azzal, hogy kik finanszírozzák a menekültsegítő szervezeteket.

Vonához címezve Orbán azt mondta, a korrupciós meccseket majd megvívjuk, a korrupciós ügyekkel teli Jobbik támad, régi kommunista trükk ez. "Közismert adócsaló vezeti a frakciójukat." Ha Vona ismer ilyeneket a pártján belül, tegye meg a szükséges feljelentéseket. A Jobbik és a népszavazás: Orbán érti, hogy hagyjuk ki a népet, ha megvan a parlamenti többség. De a Fidesznek fontos, hogy egy-egy ügyben "egyetértési pontokat hozzon létre" a néppel, a rendszerváltás, a 2008-as szociális népszavazás, a kettős állampolgársági törvény (amely a 2004-es népszavazásra épült) nem jöhetett volna ez létre. Vona és pártja elitista.

Az MSZP-re is reagál: a szocialisták megtámadják a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat. A közmunkások a magyar gazdaság részei, ne minősítsük le őket. Tóth nem tudja, mit mond, korábban Orbán azt hitte, füllentett. "Ön lemaradt egy brosúrával." Az EB meghozta a döntéseket, erről lemaradtak az MSZP-ben?

Nem, nincs közös megoldás, csak magyar megoldás van, ez működik. Nemzetközi megoldásra nem lehet várni, egyszer már vártunk három hónapot, és nem lett semmi – ez váltotta ki a 2015 nyarán történt krízist. A kerítés a brüsszeli tehetetlenséget testesíti meg az EU-nak.    

Harrach: no multikulti, yes sokszínűség.

Harrach Péter bájosnak nevezi, hogy a baloldali újságírók és az ellenzéki politikusok érvei egybecsengenek.

De leginkább a migrációs témát fejtené ki. "Mit is fenyeget a migránsinvázió?" Az európai vallási értékek nem csak a vallásosokéi. Az emberi élet, méltóság tisztelete, a szabadság – semmiképp nem jelenthet multikulturalizmust –, az emberi életet közösségben képzeljük el – ezek mind vallásokból jönnek az európai értékrendszerben. A kultúrán belüli sokszínűségben hisz Harrach. Önvédelemre van szükség, a határvédelem ezt jelenti. Legyen "hatékony, de emberséges". A kormány szerződést kötött a karitatív szervezetekkel, akik a határon végzik a feladatukat. Határokon kívül pedig haderővel próbálunk békét teremteni.

A közel-keleten természetes, hogy a keresztényeket akarjuk megvédeni – iskolákat, kórházakat akarunk létrehozni. Miért csak őket akarjuk megmentei? "Mégiscsak koncentrikus körökben jelenik meg a felelősség." Ezt be kell tartanunk, így megvalósul az emberségesség és az önvédelem.

Kósa vitázik kicsit Orbánnal

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető azzal kezdte, hogy nem tud mit kezdeni azzal, hogy Schmuck Erzsébet egy előre leírt szöveget olvasott fel. Schmucknak csak Szél Bernadettel kéne egyetértenie, aki nemmel szavazna, mint mondta korábban.

Uszító vagy gyűlöletkeltő a kampány? Ha a szocialisták ezt mondták, az elég érdekes, hisz ők uszítottak a kettős népszavazás 2004-es kampányában - mondta Kósa, majd görög közmondást idézett: ne a tükröt szidd, ha a képed ferde. Arra mondja mindezt, amit Martin Schulz mondott Szegedről, ahol befogadják a menekülteket, ahová lehet küldeni menekülteket. Ez egyértelmű Kósa szerint, miközben a szocialisták szerinte akkor nem tiltakoztak.

©

A kormány elvinné a segítséget oda, ahol kell, a menekültekhez, de az ellenzékiek ezt leszavazzák, ez bűn, amikor tenni kéne, "nem nyomják a gombot" - mondja Kósa, szerinte az ellenzék emiatt hiteltelen.

Az EU kemény időszakot él át. Kósa a Junckert kímélő Orbánnal is vitába száll, azt mondja, hát hogy ne szólnánk rá az EB-elnökre, amikor ő megengedi elnökként a franciáknak, hogy túllépjék a költségvetési határszámokat? Brüsszelnek változtatnia kell.

LMP: lesz olyan menekültáradat, amit nem lehet majd kerítéssel megoldani

Schmuck Erzsébet (LMP): elszegényedés van, nőnek a vagyoni egyenlőtlenségek, egyre többen csúsznak le, egyre kevesebben élnek egyre jobban. Az alsó középosztályt szorongatja a Fidesz, óriásira nyílt a társadalmi olló. A társadalom kettészakadt. A társadalom harmada él szegénységben a KSH statisztikái szerint. Másfél millióan élnek havi 70 ezer forintnál kevesebből egy hónapban.

A migráció nagy kihívás. De a környezeti válság is egyre mélyül. A kormány kirakatpolitikát folytat a migrációval. Baj, hogy Brüsszel mellett mi sem segítettünk megoldani a menekültválságot. A mélyebb okoknál kéne orvosolni a bajt. Egyre többen indulnak el a globális környezeti hatások miatt, ezekkel is foglalkozni kell.

"Önök félrevezetik az embereket, jó pénzért három kisvárosnyi idegen kultúrájú embernek adott el letelepedési kötvényt." Jó pénzért bármire hajlandóak a fideszes politikusok, mondja Schmuck.

 

Vona: "Kicsoda Mészáros Lőrinc? Szauron?"

Vona Gábor is reagál a Jobbikból.

Az EU válaszúthoz érkezett, Vona örül, hogy a Fidesz is eljutott a nemzetek Európájának koncepciójához. Nem akarunk multikulturális társadalmat, és a V4 jelentősége egyre nagyobb lesz ebben – jelentette ki Vona. "Nem akarom megvédeni a szocialistákat, de a településeknek szóló burkolt fenyegetés nem volt elegáns Orbántól" – fogalmazott. Vona hazaárulózik, minden tisztességes embernek el kell menni, és nemmel kell szavazni – mondta, de szerinte nem a népszavazás a legjobb eszköz, most már nem, pedig korábban az lett volna. A drága népszavazás helyett alaptörvényt kéne módosítani.

©

Mindenki elutasítja a kvótákat, a valódi tét az, hogy érvényes lesz-e, vagy nem. Ha elutasítjuk a kvótát érvényesen, alaptörvényt kell módosítani, amit a Jobbik már tavasszal felvetett. Ha viszont nem lesz érvényes, Brüsszelnek adunk egy aduászt a kezébe. Ha így lesz, az Orbán felelőssége. Ha nem lesz érvényes, le kellene mondania Orbánnak.

De miért csinálja ezt Orbán? – teszi fel a kérdést Vona, aki szerint a miniszterelnök ide menekül a sikertelen kormányzástól, az egészségügy, korrupció, oktatás problémái elől. A korrupciós terrorizmus a jelen valósága. Ha pedig Orbán látja a problémákat, miért nem tud tenni ellene? Nem tud, gyenge, nem akar, és akkor korrupt ő maga is? "Ha Mengyi Roland Voldemort, kicsoda Mészáros Lőrinc? Szauron?" – kérdi Vona, aki szerint béreket kéne emelni, nem a menekültpolitikába menekülni.

MSZP: Orbán aljas hazugságokat mond

Először Tóth Bertalan frakcióvezető reagál az MSZP-ből.

Kétféle országban élünk, kezdi a frakcióvezető. A valóság nem az, amiről Orbán beszél, hanem az: négymillióan élnek létminimum alatt. Kiválasztott rétegek jól járnak a Fidesz politikájával, milliók pedig nem jutnak hozzá a javakhoz. Orbán nem említette, hogy több százezren dolgoznak külföldön, illetve közmunkán. A munkaerőhiány pedig szégyen: oktatáspolitikáé és az elvándorlás jele. A minimálbér növekedése a valóságban alig jelent valamit. A rezsicsökkentés pedig nem igaz, mert az üzemanyagárak csökkenő olajárak mellett is nőnek – fogalmazott Tóth.

©

Orbán büszke az olimpikonokra, de mi van a paralimpikonokkal? Feleannyit kapnak, mint az épek, ez szégyen – tett szemrehányást a szocialista frakcióvezető.

Tóth szerint aljas hazugságokat mond Orbán az EU-val kapcsolatban, hisz az Európai Bizottság egyedül nem tud dönteni, ő maga is megszavazta azt az EU-csúcson. Juncker és Merkel mind néppárti színekben ül, miért nem győzi meg őket? És miért kell a baloldali városokat a szájára venni.

©

Tóth elmond egy nem túl jó viccet, majd gázszerelő strómanozik és sajátlábonállózik egy kicsit, kisvasút, fideszes Voldemort is előjön. Előveszi a letelepedésikötvény-bizniszt is, amivel fideszes politikusok köre járt jól Tóth szerint. Orbán belülről bomlasztja az uniót, mert ez az érdeke. Magyarország érdeke a sikeres unió, és közös európai szintű megoldás kell, nem gyűlölködés. Sem a különutas politika és a népszavazás sem fogja megoldani a menekültválságot.

Ne kockáztassunk, zárja le Orbán a beszédét

Brüsszel terve a településeket is fenyegeti, minden települést "fenyeget". "Ők is védekezzenek!" – mondja Orbán. A népszavazáson elmondhatjuk a véleményünket, nemzeti ügy van. "Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét" – fejezte be a kormány plakátjelszavával a beszédét Orbán Viktor.
©
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben