szerző:
Tetszett a cikk?

Spéder pert nyert elsőfokon a Ripost ellen, amiért lesifotókat közöltek róla és Stumpf István alkotmánybíróról. Ómolnár Miklós lapja arra hivatkozott, hogy „kötelességük” feltárni a közügyeket, a bíróság viszont nem találta fontos közszereplésnek, hogy Spéder és Stumpf beszélget egy vásárcsarnoknál. Nem jött be, a nem jogerős ítélet szerint leszedhetik a természetesen „olvasói” fotókat.

Bármennyire terjeszkedik és dübörög koncepciózus összehangoltsággal a Habony-média, úgy tűnik, hogy a bíróságon (még) elbuknak, amikor a törvények alapján számon kérik rajtuk a személyiségi jogokat sértő, lejárató cikkeiket – már ha a célszemély nem hagyja annyiban és perel. A Spéder Zoltán ellen közel fél éve indult médiahadjáratban először az offshore cégekkel összefüggésbe hozott ügyvédje nyert sajtóperben, most pedig az FHB-vezér/Index-tulajról és Stumpf István alkotmánybíróról készült fotók miatt maradt alul a Ripost.

A lap július 6-án, a Spéder elleni össztűz kellős közepén közölt fotókat az üzletemberről és Stumpfról. A revolvermédiában szokásos módon ugyanis megint akadt egy véletlenül éppen arra járó, szemfüles olvasó, aki megörökítette, amint „a legnagyobb titokban randevúzik és egyeztet” a budai Batthyány téri csarnokban Spéder és „Magyarország egyik legismertebb alkotmánybírója, a korábbi kancelláriaminiszter”. A róluk készült felvételeket Ómolnár Miklós lapja – természetesen a névtelen szemtanúra hivatkozva – (alja)bulvárhoz illő fordulatokkal felturbózva „túlzás nélkül filmbeillő jelenet”-nek állította be, ahol a „folyamatosan oldalra” tekingető felek konspriálnak.

Ráadásul sikerült Stumpfot rendesen belerángatniuk: mind a címben, mind a szövegben a Spéder cégei ellen folyamatban lévő büntetőügyekhez kapcsolták az alkotmánybírót, külön kiemelve, hogy az üzletember a nála tartott házkutatás után nem sokkal futott össze az expolitikus alkotmánybíróval. Aki még ráadásul „zavartan” is viselkedett a „véletlenül”, de több szögből fotózó, Stumpfot még a közeli OTP-hez is követő olvasó szerint.

Ómolnáréknak "kötelességük" beszámolni az ilyen fontos közügyekről

A hvg.hu információi szerint Spéder arra hivatkozott a perindító keresetben, hogy tudta és engedélye nélkül fotózták, majd az így készült felvételeket sértő szöveg kíséretében nyilvánosságra hozták. Arra hivatkozott, hogy bár közszereplőnek is számít, a képek nem közszereplés, hanem „magánéleti események” alkalmával készültek róla. Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék még nem jogerős, elsőfokú ítéletében neki adott igazat, és köteleztek a Ripostot, hogy 15 napon belül távolítsák el a sérelmezett fotókat.

Úgy tudjuk, a Ripost a perben ugyanarra hivatkozott, mint a TV2, akit Spéder szintén beperelt: fontos, közérdekű téma megvitatása végett kellett cikket írniuk a laza nyári outfit-ben a vásárcsarnoknál sétálgató Stumpfékről. Ómolnár lapjának ügyvédje bulvárlaphoz illően drámai fordulatokat vetett be, mint hogy Spéder „a nyári belpolitikai viták központi szereplője”, aki körül „forr a levegő”. Pikáns, ahogy a kormányoldali média részeként arra hivatkoznak, hogy „napi rendszerességgel” jelennek meg az üzletemberről a cikkek. Ezért nekik, mint sajtónak „kötelessége az ilyen helyzetekről tájékoztatnia”.

Stumpf nem szólalt meg az ügyben, az atv.hu-nak azt mondta, alkotmánybíróként nem minősítheti a róla szóló cikkeket, mert ez politikai megnyilvánulásnak számítana. Úgy tudjuk, Spéderrel párhuzamosan ő is eljárást kezdeményezett a Ripost cikke miatt, ami ugyanezzel az ítélettel zárult (a két ügyet egymás után tárgyalta Fővárosi Törvényszék).

Meglátjuk, maguktól leszedik e az ítélet szerint a fotókat, vagy viszik tovább az ügyet másodfokra. A TV2 lejárató riportja miatt folyó perről múlt héten számoltunk be, itt is meglehetősen vicces jogi érveléssel próbálták bizonytani, hogy a Spéder házasságáról közölt személyeskedő tudósítás valójában a közügyek érdekében készült.

A hvg.hu tárta fel korábban, hogy Stumpf István üzletelt Spéderrel, a politikus állította, hogy ez szabályos volt, és még jóval alkotmánybíróvá választása előtt történt.

Közszereplővel/ről sem lehet bármit: ha a piacnál összefutnak, az magánszféra
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi