szerző:
Tetszett a cikk?

A kisrészvényesek jogsértőnek tartják, hogy Schmidt Mária családi cége furcsa körülmények közt, Spéder Zoltán asszisztálásával átvette az irányítást egy milliárdos részvénytársaságban. Ez az a nagy ingatlancég, amelynek korábban állami részvényeit is csak Schmidt vásárolhatta meg. Mostanáig egyetlen BIF-es tranzakció sem került bíróság elé.

A hvg.hu számolt be részletesen arról, milyen fordulatokkal zajlott a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) augusztus 26-i közgyűlése, olyan főszereplőkkel, mint Schmidt Mária kormánybiztos és Terror Háza-főigazgató és Spéder Zoltán üzletember. A birtokunkba került hangfelvétel és az itt hozott határozatok alapján a milliárdos ingatlancég vezetése drasztikusan átalakult: Spéder mint nagyrészvényes valami rejtélyes okból maga ellen szavazva kigolyózta saját magát és embereit a menedzsmentből, majd támogatta, hogy oda Schmidt lánya és veje kerüljön. Spéder még aznap áron alul eladta a tulajdonrészét is, ráadásul egy olyan vevőnek, aki megint csak Schmidtékhez, pontosabban a kormánybiztos fiához, Ungár Péter LMP-s politikushoz köthető.

Forrásaink szerint dilettáns módon zajlott a hatalomátvétel abból a szempontból, hogy teljesen nyilvánvaló volt, mire megy ki a játék. Így a közgyűlésről készült hangfelvétel alapján már menet közben többen értetlenkedtek, hogy akkor ők most valóban egy összehangolt szavazást néznek-e végig.

Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke már előző cikkünkben felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen összehangolt magatartás a tőkepiaci törvény szerint csak akkor lesz szabályos, ha a befolyást szerző 15 napon belül vételi ajánlatot tesz a többi részvényesnek. Vagyis utólag teszik a többi részvényes kivásárlásával rendbe, hogy összejátszottak.

A Tebész szerint a Schmidt–Spéder-voksolás mostantól jogellenes

Ennek a határideje kedden járt le, a vételi ajánlat pedig nem érkezett meg. „Az erre előírt, kötelező közzétételi helyek egyikén sem jelezték ilyen szándékukat, ami azt jelenti, hogy nem kívánnak jogszerű magatartást folytatni. Így kénytelenek vagyunk bírósághoz fordulni” – mondta szerda reggel a hvg.hu-nak Dióslaki. „Meg kell lépnünk ezt az oligarchák háborújának frontvonalába került tőzsdei cég kisrészvényeseinek érdekeiben” – tette hozzá.

Így, mivel a törvényes 15 napon belül az augusztus 26-ai közgyűlésén összehangolt magatartást folytató három részvényestől nem érkezett korrekt vételi ajánlat, a Tebész az igazgatótanácsot leváltó, szerinte jogsértővé vált közgyűlési határozatokat támadja meg. Vagyis a Spédert és eddig szövetségesét, a másik nagyrészvényes Nobilis Kristófot, valamint a többi eddigi vezetőt leváltó, és helyettük Schmidt Mária lányát és vejét beszavazó döntésekről a választott bíróság fog dönteni.

A Tebész közleménye úgy fogalmaz: „az igazgatótanács teljes körű lecserélésében megnyilvánuló összehangolt részvényesi magatartás célja egyértelműen és jól érzékelhetően az volt, hogy a BIF irányítását átjátsszák dr. Schmidt Mária és családja részére”. Mivel a legfőbb törvényi kritériumot – az utólag teendő vételi ajánlatot – a határidőn belül nem teljesítették, így a tőkepiaci törvény rendelkezései szerint eljárásuk szerintük jogsértő. Így pedig az érdekvédelmi szervezet szerint érvénytelen az összejátszó részvényesek közgyűlésen leadott szavazata.

Így érdekes bírósági eljárás kezdődhet az idei, 1956-os emlékév kormánybiztosa családi cégének érintettségével. Annak korábban semmilyen következménye nem lett, hogy az állam úgy adta el Schmidt Máriáéknak ebben a részvénytársaságban az állami részesedést, hogy semmilyen verseny nem volt, a többi részvényest meg sem kérdezték. Ráadásul utána azt is kiderítettük: az állami vagyonkezelő tudta, hogy más többet is fizetne a papírokért, mégis a kormánybiztos cégének adták el jóval kevesebbért. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Egy játszótéren is látták a miskolci medvét

Egy játszótéren is látták a miskolci medvét

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt