szerző:
hvg.hu

A kormány felveszi a harcot a tudjukkik ellen, akik el akarják torzítani a gender szó eredeti jelentését, és minden eszközzel biztosítja, hogy a kormány vérkonzervatív álláspontja gyökeret verjen a társadalomban.

Zsák a foltját: a genderügyben mindig is éber Jobbik négy képviselője, a volt egri skinhead Sneider Tamás, a romákat csak "velünk élő migránsválság"-ként aposztrofáló Duró Dóra, az antiszemita megszólalásairól híres Hegedűs Loránt felesége és Mirkóczki Ádám írásbeli kérdést tett fel a kormánynak: „Mi a kormány álláspontja a társadalmi nemek eltörlését célul tűző ún. genderelméletről?”

A választ Balog Zoltán Emmi-miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár adta meg, és csak azért nem nevezhető szórakoztatónak, mert elég rémisztő dolgok vannak benne.

Az utóbbi években (?) "bizonyos körök" igyekeznek eltorzítani a gender szó eredeti jelentését, kezd erősen Rétvári, és olyan elveket vallanak, amelyek adott esetben a nők-férfiak biológiai adottságait is megkérdőjelezik.

Ezek a bizonyos körök nem átallanak "évezredes nyelvi struktúrákat" akarni megváltoztatni, mint pl. semleges nemű névmásokat használni az angol vagy svéd nyelvben. Emellett "agresszív akciókat szerveznek a keresztény értékek ellen".

"Újabban a transzneműség érdekében alakult ki józannak már egyáltalán nem nevezhető erőteljes propaganda tevékenység (sic!)" mondja annak a kormánynak az államtitkára, amely jelenleg kvótanépszavazás ügyben alakított ki józannak már egyáltalán nem nevezhető erőteljes propagandatevékenységet.

Mindez távol áll a férfiak és nők közti társadalmi egyenlőség és egyenlő bánásmód megteremtésétől, mondja ki Rétvári, és a kormány krédóját is kimondja:

"Mi a biológia rendje szerinti természetesség talaján állunk."

Vagyis az erősebb visz mindent, másként nehéz ezt értelmezni.

Az Alaptörvény kimondja, hogy a férfiak és nők egyenjogúak, Magyarország pedig külön intézkedésekkel védi a családokat, gyermekeket, nőket, időseket és fogyatékkal élőket, a kormány törekszik az egyenlőség megteremtésére, a nők helyzetének javítására, punktum, mondja Rétvári. Más jogértelmezést a kormány nem fogad el, mint amit az Alaptörvény is kifejez.

Rétvári megemlíti, hogy az Alaptörvény védi a férfi-nő közti házasság intézményét. Rétvári érzékelteti, hogy a kormány folyamatos ostrom alatt van a kérdéskörben, de helytáll:

"a szexuális nevelés terén jelenleg is tapasztalható uniós és más nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére – a kormánynak elegendő mozgástere van ahhoz, hogy saját elveit, értékeit érvényesítse".

Ezzel ellentétes dolgokkal folytatja "a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést", de a NAT-ban megjelennek a családi életre nevelés kormányzati elvei, ahogy a több felsőoktatási intézményben zajló pedagógus továbbképző programban is megtalálhatóak, ezek ugyanis "tükrözik a kormányzat értékrendjét". Vagyis hátrébb az agarakkal, tisztelt szülő, állami oktatásban nincs más genderfelfogás, csak a kormányé.

Rétvári az utolsó mondattal még felteszi az i-re a pontot: "a köznevelés rendszerén túl a kormányzat civilszervezetek és egyházak, valamint a média bevonásával is törekszik érvényesíteni az említett elveket, elkerülve a szélsőséges elméleteket és ideológiákat". Totális kormányzati nyomulás van tehát genderügyben, megnyugodhatnak a jobbikos képviselők.

Egy olyan parlament képviselői, amelyben alig találhatóak nők, egy olyan kormány államtitkára, amelyben egy női miniszter sincs.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!