szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyíregyházáról közölt riportot a roma gyerekek iskolai szegregációjáról a Le Monde.

Egyre erősebb az iskolai szegregáció Magyarországon – írta a Le Monde, amely egy nyolcéves nyíregyházi kislány esetét idézte fel.

A kislány tavaly még a város romák lakta negyedének iskolájába járt, az idei évet azonban egy romákat segítő szervezetnek köszönhetően olyan iskolában kezdhette meg, ahol nem minden gyerek roma származású.

A Huszár-telepen, a görög katolikus egyház által fenntartott általános iskolában 95 százalékban roma gyerekek tanulnak, és a riport idéz egy édesanyát, aki szerint lemaradásokkal küzdő lánya ledöbbent, amikor kivette onnan, és az új iskolában csak "fehér emberekkel" találkozott.

Az anya egyébként csak egy ügyvéd segítségével, több hónapi erőfeszítés után talált új iskolát a lányának, jóllehet Magyarországon szabad az iskolaválasztás.

A tudósító, Blaise Gauquelin szerint a roma gyerekek növekedő szegregációja megállapítható az oktatásban.

Az Orbán-kormány 2010 óta támogatja az iskolák egyházi intézményeknek történő átadását, és a Roma Oktatási Alap adatai szerint megduplázódott az egyházak által működtetett iskolák száma, amelyeket – hiszen jobban felszereltek – szívesebben választanak a többségi társadalomhoz tartozók.

Nyíregyházán például a legtöbb nem roma gyerek az idei tanévben átment az egyre nagyobb katolikus intézménybe, ahova papi ajánlás kell a felvételhez, és emiatt a régi iskolában a romagyerekek aránya 67-ről 97 százalékra nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!