szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány a hét végi népszavazás utáni stílusváltásért cserébe segítséget remél Berlintől a kötelezettségszegési eljárások ügyében – írta a Magyar Nemzet.

Magyarország háttéralkut köthetett Németországgal, a kormány a kötelezettségszegési eljárásokat illetően engedékenységet remél a népszavazás utáni stílusváltásért cserébe – közölte a Magyar Nemzet.

A lap szerint a kormány a német segítségnek köszönhetően az uniós közbeszerzési irányelvekkel ütköző Paks II. és a Budapest–Belgrád-vasútvonal beruházások miatt indult kötelezettségszegési eljárásokban kaphat zöld jelzést Brüsszeltől.

A külügyes források szerint a kormány a hét végi népszavazás utáni stílusváltásért cserébe remél segítséget a kötelezettségszegési eljárások ügyében. Az Orbán Viktor által képviselt menekültpolitika ugyanis veszélyes lehet Angela Merkelre nézve, amit a német radikális jobboldali párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) egy előre hozott tartományi választáson aratott szeptemberi győzelme is bizonyított.

Az alku értelmében a hét végi kvótanépszavazást követően a magyar kormány visszavesz a menekültellenes retorikából, és konstruktívabb lesz az Európai Uniót érintő kérdésekben is.

A Berlinbe látogató vezető magyar kormánytisztviselők többször elmondták, a népszavazás után leáll a menekültellenes kampánygépezet – mondta a Magyar Nemzetnek Hegedűs Dániel, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője.

A kutató szerint a magyar diplomácia a menekültellenes és olykor Merkel-ellenes kommunikációt a belpolitikai helyzettel indokolja. Hegedűs ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy az ígéreteit betartja a kormány, a kommunikációban teljes fordulat nem, legfeljebb a hangnem enyhülése várható.

Hozzátette, az is logikusan hangzik, hogy a két kötelezettségszegési eljárásban Németország Magyarországot támogatja, Berlin mindkét beruházásban érdekelt.

A paksi bővítés tető alá hozásában a német gazdasági lobbi markánsan részt vett, a Budapest–Belgrád-vasútvonal beruházása pedig a görög kikötők és a német piacok összekötését szolgálja, ami egyértelműen német gazdasági érdek – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!