szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sokat emlegetett alkotmánymódosításról Orbán elmondta, négy helyen változik majd az alaptörvény. Ha a parlament elfogadja a tervezetet, akkor november közepén léphet életbe a módosítás. A hvg.hu kérdésére Orbán elmondta, lehetetlen, hogy az uniós döntések felülírják az alkotmányt.

Rendkívüli frakcióülést tartott kedden a Fidesz; ezen Orbán kezdeményezte az alaptörvény módosítását. Kósa Lajos elmondta, a Fidesz frakció szerint ez a legmegfelelőbb parlamenti eszköz.

A tervezetet október 10-éig fogják benyújtani, hogy 17-én, egy önálló ülésnapon le tudják folytatni az általános vitát. A parlament november 8-án tud szavazni a tervezetről, ami a hónap közepén léphet életbe. Ugyanakkor ötpárti egyeztetést kezdeményeznek ezügyben. A módosítás tartalmáról nem beszélt Kósa, mert annak konkrét szövege még nem készült el.

©

“Új egységnek” nevezte Orbán a vasárnapi népszavazás eredményét. Szerinte a migráció kérdése túlmutat pártkérdéseken. Orbán szerint az a legfontosabb kérdés, hogy mit kezdjenek egy ilyen új akarattal. Hozzátette, az új egység nem az EU ellen jött létre.

"Pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 3 millió választó bizalmát megkapják"

- mondta erről az új egységről. A szavazás során az MSZP-re és a Jobbikra is számítanak, hogy meglegyen a módosításhoz szükséges kétharmad.

Orbán elmondta, négy helyen fogják módosítani az alaptörvényt. Ezek közül a legfontosabb az alkotmány 14. cikkelyének második bekezdésére vonatkozik majd. Szövegszerűen így hangzik az új rész:

“A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.”

Áprilisban a Jobbik már beadott egy alkotmánymódosítást, ezzel azonban nem törődnek, mondta el Orbán. Ezt azzal magyarázta, az a céljuk, hogy lefordítsák a szavazók akaratát. Orbán szerint az alkotmánymódosítás és a népszavazás együtt erősebb, mint önmagában egy alkotmánymódosítás.

Orbán elképzelhetetlennek tartja, hogy az alkotmánymódosítás ellenére olyan döntést hoz az Unió, amely révén mégis menekülteket telepítenek be Magyarországra. Olyan megoldást kell hoznia Brüsszelnek, ami tiszteletben tartja a tagországok szuverenitását.

"Keskeny a palló, ami végig kell menni" - ezt a Jobbik javaslatáról mondta Kósa, aki azt állította, hogy ez a tervezet kivezette volna az EU-ból az országot.

A hvg.hu kérdésére Orbán elmondta, az alkotmányos identitás körébe tartozó kérdéseket (pl. államforma) nem írhatják felül uniós döntések:

"ez lehetetlen."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A januári pusztítás után megint kivágtak egy közel százéves erdőrészt Tiszaugnál

A januári pusztítás után megint kivágtak egy közel százéves erdőrészt Tiszaugnál

Több ezer bébiteknőst engedtek a tengerbe Bali partjainál - videó

Több ezer bébiteknőst engedtek a tengerbe Bali partjainál - videó

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz