Tetszett a cikk?

Tisztelt karok és rendek, az ember úgy vonul ki a parlamentből, hogy lemond a mandátumáról, a javadalmazásról és mentelmi jogról, nem úgy, hogy visszajár az Országházba. Bohózat.

A szombati médiapuccs – a Népszabadság megszüntetése – után a világsajtó (beleértve a kelet-európai sajtót, és itt nem csak a pozsonyi Denník N szép címlapjáról beszélünk) fölháborodik, tiltakozik, gúnyolódik, epéskedik; számtalan külföldi politikus, szervezet, csoport, jeles értelmiségi ítéli el azt, ami történt.

Magyarországon mindenféle homályos híradásokat olvasunk a Népszabadság és tulajdonosa – ebben a helyzetben teljesen irreleváns – pénzügyeiről meg az MSZP egykori – szintúgy teljesen irreleváns – botladozásairól és kicsinyességéről a lap ügyében. Egyre inkább úgy tetszik, olvasva a sajtóbeszámolókat, hogy az újság megszüntetése a munkatársak állásügye, munkajogi konfliktus, továbbá „médiafinanszírozási” és „lappiaci” probléma.

Hovatovább úgy látszik, a legfontosabb ügy itt az, hogy mi lesz az újságíróknak a bezárt szerkesztőségben rekedt személyes holmijával – ahogy a magyar nyelv ápolásával megbízott tollforgatók nyilatkozzák mindenütt: a „cuccával”. Ez a cucc megy.

A magyarországi újságírószervezetek hallgatnak, vagy valami gazdasági izéről motyognak.

No persze, a DK kivonul a parlamentből. Hát tisztelt karok és rendek, az ember úgy vonul ki a parlamentből, hogy lemond a mandátumáról, továbbá a vele járó javadalmazásról és mentelmi jogról, nem úgy, hogy visszajár az Országházba, ha és amikor. Bohózat.

Liberális csúcsértelmiségiek mindeközben az 1930-as évek szélsőjobboldalának terminológiájával és eszmekincsével írnak „a szellemi elit” (ez maga is az egykori intellektuális fasizmus szóhasználata, akár a Hitler és Goebbels szókincséből merített „minőségszocializmus”, Sozialismus der Qualität, no nem is a csőcseléknek való ez a minőségi eszme) és „a köznép” (így!) közötti örök és áthidalhatatlan szakadékról, és hát ebből is világos, kinek kell kormányoznia „a demokráciában”. No nem a köznépnek, sugallja a liberális csúcsértelmiség – és nem is, ami ugyanaz, a „tömegembernek”, amit a szélsőjobboldal kedvenc álgondolkodójától, a huszadrangú Ortegától idéznek más liberális csúcsértelmiségiek –, ez legyen világos. Ezek „a demokrácia” védelmezői. Amint a tüntetés utáni estén megpróbáltam kifejteni, a demokráciában a nép – a lakosság vagyontalan többsége – a mérvadó, amelyet a liberális publicisztika kedvesen „a tömeg” kifejezéssel szokott leírni, érzékeltetve előkelő megvetését, mintha társadalomtudomány, történetírás, politikai filozófia soha nem létezett volna.

Márpedig a sajtószabadság nem pusztán a polgárság (jó, legyen nektek „középosztály”, ha már a burzsoázia egyszerű megemlítése is botrány Budapesten, nem beszélve a „munkás” szóról, amely hahotát vált ki közöttetek) érdeke meg a facebookozó „értelmiségé”, pupákok, hanem a köznépé, amely szabad sajtó híján még annyira se tudja érvényesíteni az érdekeit, mint eddig – és eddig is alig tudta, még szimbolikusan is csak elvétve. Minél kevesebb újság, annál rosszabb a népnek.

De éppen ennek a banalitásnak a be nem látása miatt ilyen lagymatag az „ellenállás”.

A demokrácia szelleme az egyenlőség szelleme. A médiapuccs utáni vartyogásból pedig az tűnik ki, hogy itt az információs monopólium egyik szegmentumát birtokló kiváltságos csoport magánügyéről van szó.

No meg persze „ellenzéki” médiákról, amelyek harsányan gyűlölik az Orbán-kormányt (miközben egyre inkább úgy gondolkodnak, mint az „akinek semmije sincs, az annyit is ér” nagyszerű világszemléletét szorgos elméleti munkával megteremtő szélsőjobboldali államférfiak). Ezek a médiák a Matolcsyak és Rogánok kétes ügyeiről szóló, a cselédlépcsőről származó pletykákat állítják fölvilágosító munkásságuk, ööö, gyújtópontjába. Mintha ez lenne a fontos.

Ahogy bátrabban fogalmazó időkben (haha, az Imrédy-kormány idején) mondta Illyés Gyula: „leköpöm őket, mielőtt meghalok értük”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését