szerző:
hvg.hu

Többezer ember vett részt a "Lopják a szabadságom! - Repüljenek!" címmel a Szabad sajtó útján rendezett tüntetésen. Juhász Péter arra szólított fel, hogy bárhol megjelenik Orbán Viktor, fütyüljék ki. Hadházy Ákos kifejtette, minden magyar emberre egymillió forintot jelent az a pénz, amit a mai hatalom ellopott.

A hvg.hu tudósítója szerint többezer, a szervezők szerint 10 ezernél is több ember ment ki a tüntetésre. A tömegben járkáló aktivisták megafonba azt skandálják, hogy helikopter. Többen vittek ki magukkal Népszabadságot, de volt, aki egy játékhelikopterrel érkezett. A szervezők is helikopteres matricákat osztogattak. A táblákon olyanokat lehet olvasni, mint hogy "Végezzünk a Fidesz keresztény diktatúrájával", vagy hogy "Politikusbűnözők markában a haza. Takarodjanak!". A tömegben feltűnt többek között Lendvai Ildikó, Horváth Zsolt MSZP-s politikusok, Karácsony Gergely, Zugló polgármestre, és Magyar György ügyvéd.

©

Elsőként Jávor Benedek, a Párbeszéd társelnöke kapott szót. Mint mondta, vannak országok ahol a korrupció a kormányzás mellékterméke, itthon viszont ez a rendszer alapja. Tökéletesre csiszolták, hogyan csorgassák az uniós pénzeket a kormányközeli üzletemberekhez."

©

 

Jávor szerint az alkotmánybíróság mindehhez statisztál. Úgy tűnik, szerinte, hogy a rendszer tökéletesen zár, de van még rés a pajzson. A civileket és a szabad sajtót említi, akik szembesítik a kormányt a valósággal. Most őket akarják eltiporni.

„Nem hagyjuk!” - skandálja válaszul a tömeg.

©

Akik ma színpadra lépnek, a sokak Magyarországában hisznek. "A melegekkel, a menekültekkel, a cigányokkal kell szolidárisnak lennünk, nem pedig a milliárdos gázszerelőkkel" – jelentette ki.

A következő szónok, a Népszabadság munkatársa, Hargitai Miklós. Mint mondja, ő jobban érezné magát lent a tömegben, ahol írhatna egy jó tudosítást. "De nem írhatok, ezért beszélek. A Népszabadság egy hete halott, és nem tudunk visszavágni, mert lakat van a szánkon."

Még ba tüntetés megkezdése előtt az ATV-nek Pető Péter főszerkesztő-helyettes ugyanezt mondzta: „Túszok vagyunk, továbbra sem rúgtak ki, felfüggesztett munkavállalóként vagyunk itt ... egyre szomorúbban nem tudok semmit mondani, egyre kilátástalannak tűnik ez, amit velünk csinálnak.”

©

Hargitai a beszédében azt állította, a Népszabadság bezárása több kárt okozott a kiadónak, mint a lap teljes éves vesztesége lenne. "Ez a kormány az egyetlen, amelyik nem tűr meg ellenvéleményt, de még a kérdezést sem" - fakadt ki.

„Kortársai vagyunk egy tolvaj rendszernek, de nem kell cinkostársának lenni." Szerinte csak az az elfogadható, ha teszünk is valamit a rendszer ellen.

©

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke követte a Népszabadság újságíróját a színpadon. Kijelentette, eddig 9 ezer milliárdot loptak el hatalom közeli emberek állami segítséggel, ez minden magyar emberre 1 millió forintot jelent. Ezen a lopott pénzen mindent meg lehet venni: újságírókat, tévét, újságokat – tette hozzá. Szerinte, ez már nem mutyi, hanem történelmi bűn.

A korrupció a magyar társadalom rákja, de van gyógymód - mondta Hadházy. Arról beszélt, hogy olyan törvényeket kell hozni, ami megakadályozza a lopást, igaz, ezt konkrétan nem fejtette ki.

Hadházy később azt magyarázta, hogy a Fidesz kétharmada csak az átírt választási szabályoknak köszönhető, mert az ellenzéki szavazatok 25 százalékát ellopta a kormány. „Az ellenzék nem mehet bele megint egy cinkelt játékba” – húzta alá.

A külföldön dolgozó magyarok gyakorlatilag ki vannak zárva a szavazásból, ezt mutatja a népszavazás eredménye is. Szerinte 2018-ban évtizedekre dőlhet el Magyarország sorsa, után már csak a forradalom jöhet.

©


Juhász Péter, Együtt-alelnök azzal a tőmondattal kezdte beszédét, hogy "
Orbán Viktor és emberei lopnak". Szerinte, ami ma van, az nem kormányzás, hanem bűnözés. Az MNB-ben felhalmozott közvagyont Matolcsy szeretője viszi haza - emlékeztetett. Majd arról beszélt, hogy "Putyin s*ggébe akarják tenni Magyarországot". Úgy véli, ez a kormány történelmi bűne.

Megint jött a "Nem fogjuk hagyni" rigmus. Juhász szerint a Fidesz vezérkarából egyedül Kósa Lajos nem hazudik, mert "ő nem tud értelmesen beszélni, olyan sötét, mint a brezsnyevi kommunisták".
©


Orbán kifütyülése az MTK stadionban azt mutatja, hogy megbukott – mondta Juhász, majd arra szólította fel a közönséget, hogy ahol megjelenik Orbán a jövőben, ott fütyüljék ki. Legközelebb október 23-án lesz erre alkalom – teszi hozzá. „Találkozunk egy hét múlva" - zárta beszédét.

Ezután a szónokok, és a tüntetés résztvevői közösen elénekelték a Himnuszt.

©

A Népszabadság szerkesztőségével egy hete közölte munkáltatójuk, hogy többé nem kell bemenniük dolgozni, bár nem bocsátották el őket. A szerkesztőség tagjai azóta hasztalan próbálnak kapcsolatba kerülni kiadójukkal, a Mediaworksszel. Jövő héten a lap újságíróinak cikkei a Fedél Nélkül című lapban jelennek meg. További cikkeink a lap körüli történtekről itt olvashatók.

Mint írtuk, a magyarok többsége szerint Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott. A megkérdezettek 85 százaléka hallotta, hogy a Népszabadság működését felfüggesztette annak kiadója. A legtöbb (29%) válaszadó szerint azért, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat. A második legtöbben (23%) ezt a választ jelölték meg: azért, mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot. Majdnem ugyanennyien (22%) vannak azok, akik szerint a lap veszteségessége az ok.

©

 

Kétharmada a megkérdezetteknek (67%) úgy gondolja, hogy jelenleg a Fidesznek van a legnagyobb befolyása a média működlésére. És az emberek 59 százaléka szerint a kormánynak most, Fidesz-irányítás alatt van nagyobb befolyása a sajtókra. Azt, hogy ez nagyobb volt az MSZP-s kabinet idején, csak 16 százalék nyilatkozta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Készüljön, vénykötelessé válik több fájdalomcsillapító Magyarországon

Készüljön, vénykötelessé válik több fájdalomcsillapító Magyarországon

Súlyos sérültje van egy szarvasi balesetnek

Súlyos sérültje van egy szarvasi balesetnek

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Esővel indul a hét, de fázni nem fogunk

Esővel indul a hét, de fázni nem fogunk

Beázó tető, penészes falak: a magyar lakosság negyede él ilyen lakásban

Beázó tető, penészes falak: a magyar lakosság negyede él ilyen lakásban