szerző:
hvg.hu

Hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta a TEK szerdán azt a hírt, hogy elfogták a Teréz körúti robbantót. Keszthelyen mindenesetre elfogtak valakit, egy piros autót is vizsgáltak, a helyszínelés ott este kilenc óra előtt véget ért, az elfogott személyt elszállították. Az Origo szerint egy Zala megyei településen fogták el a robbantót, aki nem működik együtt a nyomozókkal.

Szerdán délután a hvg.hu úgy értesült, hogy a TEK egy rajtaütésben elfogta a Teréz körúti robbantással gyanúsítható elkövetőt, később az M1 tévécsatorna is hasonló értelmű információt közölt. A TEK a hvg.hu-nak nem erősítette meg a hírt, igaz, nem is cáfolta.

Korábbi értesüléseink szerint az M1-M7-es kivezetőn akciózott szerdán a TEK, de a XI. kerületben is látták a központ egyik páncélosát.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea azt mondta a hvg.hu-nak, hogy egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adhat az ügyészség az ügyről, és azt sem tudta megmondani, hogy ez mikorra várható. Nagy Andrea a Blikknek azt megerősítette, valóban elfogtak valakit, de részleteket nem árult el.

A keszthelyi városi tévé később azt jelentette, a TEK és a rendőrség lezárta a városban a Borbás Vince sétányt. Úgy értesültek, Hévízen kapták el a robbantót, Keszthelyen pedig a vele kapcsolatba hozható ember(eke)t kerestek:

Az M1 tudósítója este fél 8-kor Keszthelyről jelentkezve azt mondta, nem megerősített információi szerint Hévízen nem kaptak el senkit, azonban Keszthelyen igen. Ott egy piros autót vizsgáltak hosszan a rendőrök úgy, hogy az elfogott férfi az autó mellett állt, az érintett útszakaszt lezárták.

Az elfogott férfit fél 8 előtt nem sokkal ültették be egy rendőrségi furgonba bilincsbe verve. A tudósító arról is beszélt, a férfit egy házból vezették ki fél 6 környékén. Azt a helyszínen sem mondta ki senki, hogy a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfit kapták volna el.

Később, nem sokkal 9 óra előtt a tudósító közölte, a helyszínen véget ért a helyszínelés, az elfogott személyt is elszállították.

©

Több sajtótermék is beszámolt arról, hogy Hévízen foghatták el a robbantót, azonban Hévíz polgármestere, Papp Gábor a hvg.hu-nak azt mondta, ő nem tud arról, hogy bárkit elfogtak volna a településen. Ha történt volna ilyen, arról több mint valószínű, hogy értesül - tette hozzá.

"Szép csendes éjszaka van, itt nem szirénáznak a rendőrautók, Keszthelyen viszont igen."

A képviselőtestület több tagjával beszéltünk, senki sem hallott akcióról a településen. Beszéltünk a keszthelyi tévé egyik munkatársával is, a hévízi akcióról neki sem volt konkrét információja.

További képet a rendőrségi akcióról itt talál, részletesebben az akcióról itt olvashat.

A Blikk azt írta, DNS minta is igazolja, hogy valóban a Teréz körúton robbantó férfit kapták el. A lap úgy tudja, a férfinél fegyver is lehetett, ezért kellett a Terrorelhárítókat is bevetni. A TV2 és a ripost.hu szerint a robbantó anyját igazoltatták, úgy szerezték meg a nyomra vezető DNS mintát.

Az Origo később azt közölte, egy Zala megyei településen fogták el a robbantót, a férfi otthonában házkutatás indult. Ők is megemlítették a DNS-mintát és hozzátették, a férfi nem működik együtt a nyomozókkal. Az illető apja korábban független polgármester volt Zala megye egyik kistelepülésén - tették hozzá.

A Privátkopó.hu oldalon délelőtt megjelent egy interjú egy meg nem nevezett, magát egykori fegyver- és robbanóanyag-kereskedőnek mondó illetővel, aki azt állította, 95 százalékos valószínűséggel felimerni vélte a robbantót a Központi Nyomozó Főügyészség által közzétett videókról és fényképekről. Azt mondta, 14 évvel ezelőtt találkozott vele, egy szerb állampolgárságú, magyarul kitűnően beszélő, korábban „rendőrségközelinek” számító férfi van a képeken.

Valencsik Ferenc, a Privátkopó.hu főszerkesztője később a Magyar Időknek elmondta, hogy a cikk megjelenése után megkereste a rendőrség, délután fél háromkor fejeződött be háromórás tanúkénti kihallgatása a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ).

A fővárosi Teréz körúton egy üresen álló üzlethelyiség előtt szeptember 24-én éjjel robbant egy bomba, a detonációban két arra járó gyalogos rendőrjárőr megsérült, egyikük életveszélyesen, ők csak a napokban hagyhatták el a kórházat. A Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított nyomozást.

A legfrissebb videó a robbantóról, amit épp ma tettek ki a police.hu oldalára

A feltételezett elkövetőről több utcai kamerafelvételt is nyilvánosságra hoztak a hatóságok, ez alapján egy fiatalabb férfit kerestek, aki menekülés közben végig különböző sapkákkal takarta el az arcát és többször is ruházatot váltott.

A robbantásról készült köztéri kamerafelvételt a rendőrség két nappal az eset után hozta nyilvánosságra, ezen a vélt elkövető is látható, amint meglehetős higgadtsággal hajtotta végre a merényletet, pár lépésre a rendőröktől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Dinnyekáosz: a termelők már 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Hatéves gyereket gázolt halálra a zebrán egy kamionos Romániában

Hatéves gyereket gázolt halálra a zebrán egy kamionos Romániában

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat