szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Polgári peres eljárást indít az állami megemlékezést szervező Miniszterelnöki Hivatal ellen Juhász Péter, amiért nem engedték be a Kossuth térre az ünnepség ideje alatt.

Az Együtt tiltakozó akciót szervezett az esemény idejére, még ezer sípot is kiosztottak a résztvevők között. Kifütyülni azonban csak a távolból tudták Orbán Viktort, mivel nem engedték be őket a Kossuth térre.

"Állami ünnepen, amit közpénzből rendeznek, minden állampolgárnak joga van részt venni. Nem szabhatja meg az állam, hogy ki mehet, és ki nem. Nincsenek jó és rossz állampolgárok, hanem adófizető állampolgárok vannak, akik – mint én is – állják a megemlékezés költségeit" – írta a perindítást bejelentő közleményében Juhász Péter, a párt alelnöke.

A 444.hu kérdésére a politikus arról is beszélt, hogy "teljesen jónak" értékeli a tiltakozást. "Sőt, még erősebbre is sikerült, mint amire számítottam" – mondta Juhász. Sajnálatosnak nevezte, hogy a tiltakozók és a Fidesz szimpatizánsai között többször is dulakodás tört ki, de szerinte a rendezők felelőssége a rend biztosítása.

Juhász szerint a miniszterelnöknek tűrnie kell a kritikát, "mert ő csak egy közjogi méltóság, nem király".

Közleményében azt is megjegyezte: folytatják.

Juhász Péter: „A kifütyülés csak Orbán Viktornak fog szólni"

Az Együtt, ahogy korábban beígérte, piros lapokat és sípokat osztogat a Kossuth tér környékén, de Juhász Péter figyelmeztetett: békés szándékkal mennek Orbán Viktor beszédére.

A  Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint jogsértő volt a biztonsági cég részéről, hogy munkatársai nem engedték be az Együtt alelnökét az állami rendezvényre – hangzott el a Klubrádióban.

Hegyi Szabolcs a csatorna Reggeli gyors című műsorában úgy fogalmazott: személyre szabott döntés volt a Valton Security részéről, hogy nem engedték be Juhász Pétert a Kossuth térre. A jogász szerint, ha nem indokolható biztonsági szempontokkal az, hogy valakit kinn tartsanak – márpedig egy síp nem veszélyes tárgy –, akkor  párthovatartozás alapján nem lehet valakit kizárni egy állami rendezvényről.

A rendőrség is hibázott Hegyi szerint, mert kifejezett feladata, hogy a jogok érvényesülését segítse.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában